Prosim poradte co dat ku plinu rekuperaciu alebo solarne paneli

Dobrý deň. Momentálne riešime projekt bungalovu užitkovej plochy 142m2. Tepelne straty zatiaľ nemáme prepočítane,ale projektant už natom pracuje. Povedal že do mormy sa určite nezmestíme len s plynom a že ani polmetrové zateplenie by nevyriešilo problém ,že budeme musieť doložit iný zdroj vykurovania. Mne sa pozdáva skôr rekuperácia a manžel sam nevie. Projektant nám radi dat 2x paneli + čerpadlovú a riadiacu jednotku+akumulačnú nádobu..Nemáme ani potuchy koľko by nás vyšiel jeden ani druhy zdroj,ale projektant tvrdi že lepšie je ist do solárnych panelov lebo 1 to vyjde lacnejšie a po 2 vie tam odratat 5000kW a pri rekuperácii len 3500KW. Spočiatku sme plánovali plyn s kachlakom ,ale že je to malo a keby sme chceli aj pec na paletky,alebo na ekohrasok,tak to nepostaci :-( . Dúfam,že ma tu teraz ponektorý neukamenujete že aj napriek tomu že na fore je dost tem , ale mame už stoho gulaš. Dakujem vopred za odpovede :-)
Odpovedať
@katarina0000 no do kelu. To sa mi tak ťažko čítalo. K plinu určite paneli. ;-)
Odpovedať
@katarina0000 Pokila nemas fakt daky uchylny clenity skleneny dom tak s plynom to bude asi schodne, osobne by som dal rekuperaciu ked uz sam od seba nie ze mi to kazu, solar na TUV iba ak fakt rada minas teplu vodu, co je ale pri plyne podla mna chore a projektant je tupec. To uz radsej fotovolticke panely aj tie sa dako zhohladnuju.
Odpovedať
Profilova fotka
Ach...predpokladam že nemáš 80rokov...taku gramatiku ...:-(. Mladá žena ... PLYN,PANELY, Z TOHO...
Odpovedať
@jankazb To bude klávesnicou na mobile. :-D aj mne sa to Sem-tam stáva.
Odpovedať
@jankazb och pánečku teraz sa celý svet zrútil pre pár yyyy
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina0000 Je pravda, že svet sa kvôli pár "Y" nezrúti, ale veľa ľudí si o Tebe spraví mienku. :-)
Odpovedať
Najskor si ujasni pojmy, ani jedno nieje zdroj kurenia.
Odpovedať
@katarina0000 ak plati to co si tu napisala (a nepoplietla to),tak sprav nasledujuce: 1.Vymen projektanta(najdolezitejsi bod)- ten ti poradi co robit,pretoze ten sucasny trepe nezmysly a ty sa tomu nerozumies. S plynom splnis normu relativne lahko, solar nie je pri plyne navratny, a rekuperaciu odporucam kvoli pohodlnemu vetraniu
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina0000 slušnejšie a lepšie ako píše realistanr sa to už nedá, projektant je alebo neskúsený, to dobehne, alebo nevedomý a to už je diagnóza.
Odpovedať
@katarina0000 Kondenzačný kotol, podlahové si daj a rekuperáciu ...budeš najspokojnejšia uvidíš :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
V prvom rade kvalitné zateplenie, od základov po strechu (bungalovy sú s energetickými stratami na tom vždy horšie ako klasika poschodové) - pozor, nie vždy rozhoduje hrúbka izolácie. Kvalitné riešenie otvorov (okná, dvere). Podlahové kúrenie, kondenzačný plynový kotol (ak máte plyn) - dodnes nikto nič lepšie a jednoduchšie ako zapínací gombík na plynovom kotly nevynašiel. Na strechu termické ploché kolektory so zásobníkom na teplú vodu v kotolni (dlhá životnosť pri kvalitnom produkte cca 25-35 rokov, minimálne náklady na prevádzku a za tie roky životnosti aj niekoľkonásobná návratnosť). K tomu všetkému rozumnú reguláciu. Pre idylku, pohodu a keby predsa len niečo - uzavretý krb. Fotovoltiku by som riešil len s batériami (aj pre to aby mi susedia závideli :-)) a len pre spotrebiče so stabilným odberom (čerpadlá, klíma, bazénové čerpadlo a pod), bez prudkých prúdových nárazov.
Odpovedať
@katarina0000 súhlasím s @realistanr osobne mám všetky tieto veci (solár, rekuperáciu aj kachľovú pec) ale keby som mal možnosť pripojenia na plyn, tak by som solárny systém nedával.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajoz co mas primarny zdroj tepla? Elektriku? Cerpadlo?
Odpovedať
Tvoj projektant predava solarne systemy, tak chce na tebe zarobit :-) Nechce sa mi verit, ze pri kureni plynom sa neda splnit norma.
Odpovedať
@opicaskorica ak by mal @vrajoz TČ tak mu nie je treba nič naviac, solár je dobrý v lete na bazén
Odpovedať
@opicaskorica elektrinu
Odpovedať
@jankazb svojim kritickým príspevkom si jej nepomohla k meritu veci...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?