Príprava podkladu pod teplovodné podlahové kúrenie

Zdravím všetkých. Prerábame starý rod. dom (postavený r. 1960) a chceme dať podlahové kúrenie. Sú to tri izby: detská, spálňa a veľká obývačka plus kuchynský kút a kúpelňa spolu s WC. Plocha pod obývačkou kuchyňou a WC je podpivničená. Pôvodne bola vo všetkých troch izbách drevená podlaha. Podlahu sme rozobrali a pod podlahou v obývačke bola škvára a pod škvárou betón čo je vlastne strop pivnice - táto časť je podpivničená. V ostatných dvoch izbách detská a spálňa bola pod podlahou vrstva asi 30 cm piesku a pod pieskom už je zem. Táto časť nieje podpivničená, preto tam nieje betón. Vtedy sa to asi takto robilo. Všade kde je betón tak nieje problém. Pôjde tam 10 cm tvrdeného polystyrénu (styrodur?), na to polahové kúrenie a navrch zaliať - klasika. Ako to ale urobiť tam kde nieje betón - deka resp. strop pivnice? Najprv som chcel urobiť tak že vybrať piesok asi 10 - 15 cm pod úroveň betónu v obývačke a zaliať betónovú dosku, skrátka tak aby bol betón vo všetkých miestnostiach na rovnakej výške a na to by potom išla podlahovka. Je ešte jedna možnosť: nezalievať ten podkladový betón, ale dať rovno styrodur tak aby bol na úrovni betónu deky v miestnostiach ktoré sú podpivničené a na to potom podlahovka a zaliať. Podlahovka sa asi bude zalievať betónom v tom ešte nemám jasno. Ale potrebujem radu ako teda pripraviť podklad pod podlahové kúrenie kde nieje betón. Inak dom má asi dobré základy (nieje nikde nič popráskané) a asi aj hydroizolácia v stenách je dobrá, lebo steny niesu mokré, dokonca ani pôvodné omietky niesu nikde poodúvané. Vy ktorý prerábate alebo ste prerábali, nestretli ste sa s takýmto niečim? Ako ste to riešili? Vopred ďakujem za radu...
Odpovedať
@magnos jednoznacne tam kde nieje beton ho tam vyliat! A hlavne hydroizoláciu , styrodul netreba radcsej EPS 150S ! a dvojmo s prekritím prvej vrstvy druhou.
Odpovedať
@gkrivanek preco je podla teba ten beton tak potrebny? Osobne by som vybral co sa da a dal styrodur. Ked doteraz nemal problem s vlhkostou, tak ked da styrodur, situacia sa nezhorsi... Ked da beton, tak si znizi priestor pre tepelnu izolaciu.
Odpovedať
@ivantausk tiež som prerabal podobný dom na podlahové kúrenie a neviem si predstaviť položiť styrodul na piesok a zaťažiť to betónovým poterom. Podľa mňa t treba fixny pevný základ čo sa vola deka. Nech sa ešte vyjadrí niaky statik
Odpovedať
@magnos hydroizolácia možno predtým nebola potrebná, ak skladba drevenej podlahy dokázala vlhkosť odvetrať ak ju ale uzavrieš EPS/XPS, začne vzlínať do stien
Odpovedať
@henry_sk: Zisťujem - hľadám materiál a spôsob ako to od zeme odizolovať. Ako som písal izolácia v stenách aj ke Piesok mám odkopaný zatiaľ asi 10 cm pod vrchnou hranou základov. Ak tam budem robiť ten betón - deku, tak pod to chcem urobiť nejakú izoláciu - takú vaňu. Zatial ešte neviem s čoho. Dáka fólia alebo čo ...
Odpovedať
Páni ďakujem za rady / názory ... Prosím ešte, čo použiť ako hydroizoláciu pod tú budúcu deku? Alebo naliať betón rovno na piesok? Nejakú fóliu? Deka bude hrubá asi 10 cm a bude do úrovne hornej hrany základov, tak ako je v ostatných miestnostiach.
Odpovedať
Profilova fotka
@magnos Vyber čo najviac toho piesku. Urob si tam betónovú platňu s kovovou výstužou. Na to si daj hydroizoláciu /asfaltové pásy alebo izolačná guma/ snaž sa to urobiť vo výške a úrovni kde budeš vidieť izoláciu pod múrmi. Ak použiješ asfaltové pásy tak daj fóliu na to podlahový polystyrén a systémovú dosku na podlahovku a zalej do výšky akú máš v obývačke.
Odpovedať
@magnos Robil som to pred 4 rokmi v 80 ročnom dome. Hydroizoláciu som ale nemal OK, takže sa celý dom podrezal. Tam kde bola hlina som to len vyrovnal pieskom a dal hydroizoláciu (IPU), na to polystyrén a poter s podlahovkou. Nad pivnicou som vyrovnal klenbový strop pieskom, dala sa hydroizolácia, polystyrén a poter (anhydrid). Vychádzal som z toho, že po 80-tich rokoch už zemina pod podlahou klesať nebude (čo malo, už dávno kleslo). Po 4 rokoch zatiaľ všetko v pohode, nad nepodpivničenou časťou (na zemine) je spálňa a polovica kúpelne.
Odpovedať
Tak som sa na koniec rozhodol pre betonovu platnu. Včera som začal, urobil som jednu izbu a este jedna ma čaká. Pod beton som nedaval nic žiadnu foliu. Oni tie firmy co robia podlahovky, pod ten polystyren davaju nejaku hydroizolaciu. Platnu som robil zo skvarobetonu vo vrstve asi 10 - 12 cm, vyuzil som skvaru a štrk ktory bol pôvodne pod drevenou podlahou a samozrejme výstuž - kari rohož. Perlicka na zaver: mal som pripraveny cement, ale pri betonovani mi asi 50 kg chỳbalo. Tak som išiel do nedalekeho mesta Hodonin, do stavebnin Pro-Doma. Velke nove stavebniny, uz z dialky víta reklama "mame otvorene 7 dní týždni" :-) a oni nemali cement :-) . Štyria predavaci predajna plna vseliakych sprostosti, ale to co je zaklad pre stavbu cement nemali. Musel som sa smiať, dokonca mám u nich registraciu a 7 % zľavu. No ešte že je v Hodonine Uni Hobby, bỷvalé Oby. Tam som ten cement kupil a dokonca snat za lepsiu cenu ako na SK. Zobral som 200 kg a stalo ma to 17 €. :-)
Odpovedať
Ten eps sa v podlahe lepi s penou, alebo len polozi? Alebo sa lepi len zvysli spoj? Vdaka
Odpovedať
@weggie zdravim...podlahovy polystyren sa nelepi...uklada sa v min.dvoch vrstvach...vid. vyssie....
Odpovedať
@heliator ano, len ci tie 2mm medzierky netreba nejak vypenit nizkoexpanznou pu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vydel som viacero videí napr. na youtube technologie montaze podlahovky a väčšinou špáry nelepia - nevyplnaju. Ale na niekde tusim prelepovali spoje akousi páskou. Snáď aby tam nezatekala zalievacia hmota.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?