Prieduchy od krbu

Mám zvláštnu otázku....pred pár rokmi som bol v Lotyšsku a tam mali nad pieckou mriežku asi 40x40 cm a keďže mi to pripomenulo vzduchotechniku v našej kongreske, pýtal som sa, že čo je to je. Vraj tadiaľ vnika teplý vzduch a ventilátor ho vháňa do izieb. Má niekto niečo podobné? Zaujíma ma to riešenie, keďže stenami nemôžem prieduchy viesť. Vďaka za rady
Odpovedať
@tomik25 Nech sa snažím akokoľvek, bez fotky si to neviem predstaviť, kde je ten otvor, kde tá mriežka a kde je ventilátor. A cez čo vháňa ten teplý vzduch do izieb - cez diery v stene? Cez nejaké potrubie?
Odpovedať
@tomik25 mozno to bude polozeny ventilator s peltierovym clankom tak, aby ked sa kruti, smeroval vzduch cez mriezku von. Samozrejme ventilator musi byt polozeny na/blizko vlozky aby fungoval. Popripade je tam elektricky ventilator urceny do horuceho prostredia. Ja mam obycajne prieduchy a kedze teply vzduch ide hore, prudenie je tam dostatocne, teply vzduch ide do miestnosti v potrebnom mnozstve.
Odpovedať
@chrobak7 ten otvor bol nad pecou....to bola krbová pec, zadny výstup do komína a nad ňou v strope. Predpokladám, že tam bolo hranaté potrubie ako na VZT a asi izolované. Mna fascinuje len veľkosť toho potrubia, lebo u nás na prieduchy sa používajú omnoho menšie. Ľutujem, že som sa vtrmedy o to nezaujímal viac 😢. To v potrubí je pokus o klapku a ventilátor 🤣
Odpovedať
@epto tie výduchy máš v druhej izbe kde výstup? V stene? Strope? Ak v stene, v akej výške od podlahy?
Odpovedať
@tomik25 Aha, už je to jasné. No môže to fungovať a ak to tak majú, tak to asi tak aj funguje. Ten ventilátor asi zabezpečí ten pohyb vzduchu. A keďže piecka nebola obstavaná, tak jediná možnosť, ako rozviesť vzduch bola tá, že nad pieckou urobili vstup na stúpajúci teplý vzduch. Ak by to bolo obstavané, tak účinnejšie je urobiť cirkuláciu z obmurovky. Ja mám vzduchovodný systém vyvedený už z obloženia krbu, ale bez ventilátora. Nekúrim s tým, je to len ako záložný systém. Keď ale kúrim v krbe, tak do izieb prúdi teplý vzduch aj bez núteného obehu. Keby tam ale bol ešte ventilátor (do horúceho prostredia), tak by to asi bolo účinnejšie. Vzduchovody mám v chodbičke pod SDK stropom. A kde by si chcel viesť prieduchy? Nad stropom? Máš tam miesto?
Odpovedať
@chrobak7 ja mám v projekte rozvod tiež v strope. Premýšľam nad ventilátorom, ktorý by trochu viac rozprúdil ten vzduch ...samozrejme úplne tichý a jemné otáčky, aby to nebolo cítiť, počuť.....proste aby to bolo komfortné,nerušive a keďže bude tiež len pec, tak to chcem podobne urobiť, aby teplý vzduch stúpal do potrubia.
Odpovedať
@tomik25 u nás sa robí rozvod pomocou ventilátorov v obostavbe je to krabica v krabici na spodu od prednej strany to nasáva a vytláča do vzdialenejších miestností rozvodom pod stropom, alebo druhý systém má ventilátor na povale a vzduch z obostavby rozvádza cez povalu do ostatných miestností takže je to opačne ako bez ventilátora, nie je tak počuť ventilátor, ja ale uprednostňujem teplovzduch bez ventilátora, , je to ako záložné kúrenie ked nie je el.
Odpovedať
@tomik25 pozri foto v albume http://www.modrastrecha.sk/blog/epto/... jdna rura ide naposchodie kdesarozdeluje do dvoch izieb a na chodbu. Pri zakureni odtial ide dostatok horuceho vzduchu.
Odpovedať
@epto ďakujem, pozerám to. Ja nebudem mať krb, rozhodol s sa pre pec a tak urobím otvor nad pecou - širší, potom prechodku do užšieho priemeru a pozhanam nejaký tichý ventilátor, na teplý vzduch. Ide o to, že keď si zakurim v krbe, bude teplo v obytnej časti, termostat stiahne podlahovku a teda musím dostať teplý vzduch do izieb. Niekto to rieši tak, že otvorí dvere a ten vzduch sa premiešava, no keď už mám tu medzeru nad SDK, škoda nevyužiť. Poradím sa s odborníkmi aj borcom, ktorý mi robil požiarnu ku projektu. Tu s našiel aj o tej nútenej cirkuláciu https://www.vsetkoprekrby.sk/a/stavba...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?