Poradit ohladom vykurovania RD

Profilova fotka
Ahojte, je tu niekto kto by mi vedel poradit s prerabkou vykurovania RD. Viem, ze rady nie su zadarmo, ale rad by som si prekonzultoval par vecí. Pripadne sa dohodol aj na nezaveznej obhliadke RD v okoli KE.
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro aku konkretnu prerabku mas? Ako kuris,ako by si chcel kurit atd
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, mozme cez mail, aby som ti vedel aj nejake fotky poslat a viac sa rozpisat o problematike? Ak teda ti to nevadí a vies poradit.
Odpovedať
@domaro hod to sem a poradíme
Odpovedať
Profilova fotka
No dobre , tak trosku na dlhsie: Mame dom, dvojpodlazny, taka klasicka kocka . Momentalne je v pivnici kotol na plyn a hore pri schodisku( cize na prizemí) je piecka. momentalne vykurujeme dom pieckou v kuse a dokurujeme plynom. Kotol sa vsak zapina sam podla termostatu a v mrazoch ako boli tuto zimu su radiatory vlazne..fakt iba take len len. Znamena to, ze v podstate tie kachle nam na 80% vykuria dom. Hore na poschodi nie je az tak teplo, ale ani netreba lebo sa tam spí. Preto premyslam, ze ci nevymenit tie kachle za piecku a napojit ju na vodu do radiatorov. Tym padom by sa mohol plyn skoro uplne odpojit. Vyhoda je, ze drevo si vieme zohnat za dost dobru sumu. Len co potom s ohrevom TUV? A aku pec mam hladat aby islo teplo co najviac do vody a menej do okolia, aby dole pri peci nebolo prilis horuco. Ak to zle popisujem tak sorry. A este som zabudol, ze teplu vodu ohrievame prepinanim plynoveho kotla aby hrial iba vodu a nie aj radiatory
Odpovedať
Profilova fotka
ked kachle vykuruju tak kup nejake vykonnejsie, kotol odstav, kup elektricky bojler a zniz splatku za plyn. Nachystaj drevo e mas vybavene ani nie velke naklady
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 no len tosku problem je ten, ze v miestnostiach ktore su vzdialenejsie od kachlí je trosku chladnejsie a zase tam kde su kachle sa skoro ani neda sediet, lebo je tam tak horuco. A co s TUV? aj tak musi ist plynovy kotol aspon hodinu podvecer, aby sa dalo okupat vecer
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro neviem ci by sa to dalo,ale ustredne kurenie prepojit kotlom. Ze odstavis plynovy a das tam kotol na drevo. A bojler das elektricky a teplu vodu kedy chces. Tam spotreba tam nie je brutalna neboj
Odpovedať
Profilova fotka
No aj toto som zvažoval, ale dole do kotolne kde je plynovy kotol a kludne sa tam zmesti aj kotol na drevo je dost na .. Vedu tam strme schody. A cim je rodina starsia ( mama,otec) tak si myslim ze kurit hore do piecky bude do buducna najpohodlnejsie . Este som zabudol ze hned tam vedla kde su kachle je radiator... na ten som chcel napojit cele ustredne kurenie z piecky,. Ale potrebujem niekoho kto mi vysvetli aku piecku, pripadne ze to je blbost, lebo to nepotiahne atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro urcite by sa to dalo, vsak to na vychode nie je nikoho kto by Ti poradil?
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro Tak tomuto fakt nerozumiem.... Súdruh premiér nám z obrazovky tvrdí, že sa máme stále lepšie a Ty sa tu ideš vracať minimálne o 60 rokov dozadu... :-( Nebolo by zmysluplnejšie urobiť niečo preto, aby sa znížili tepelné straty objektu, než si robiť z predsiene domu kotolňu...? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom vies kolko by vyslo zateplit taku kocku?je zrejme ze chalan nepodnika a nsazi sa to najzmysluplnejsie vyriesit, ma moje sympatie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Sudruh nech si vraví co sa mu pači :) Dom bol zatepleny teraz na jesen. A preto to riesim, lebo kachle vykurovali dobre, ale plyn aj tak sa aspon raz za hodinu zapol ( termostatom) a isiel tak cca 15 minut. Teraz uz iba v mrazoch ked bolo vonku -10 sa zapol na tolko, ze radiatorxy su vlazne. Preto chcem riesenie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@domaro vlazne, hmm a su dobre ovzdusnene? aj to zvykne byt problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom neviem..ak maš ine riesenie, tak píš. Ak som dobre ratal tak dom ma cca 380 kubikov ktore treba ohriat a plus este aj TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 samozrejme.. vlazne su iba preto, lebo je termostat nastaveny na 22 stupnov a kachle to nestihaju..ako idu jak šialene, no obcas dokuri ten plynovy kotol a preto su iba vlazne.
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro treba hladat variantu ktora Ti bude najvyhodnejsia. V kazdom pripade zostat pri dreve, ked si ho vies lacno zohnat.
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro chceš vysvetlenie? Tak žiadna piecka ti to neutiahne, resp. uvaríš sa v miestnosti, kde bude piecka, aj z tepla, aj z fúrikovania dreva... Kvalitná vložka s výkonom do vody nad 80%, prípadne teplovodná kachľová pec. Priložíš ráno 6kg dreva a večer 6 kg dreva, kúriš nepretržite od jesene do jari. Samozrejme prepočítané na parametre domu a komína a bude to fungovať. Súdruhovia nebudú chápať ;-)
Odpovedať
@domaro Máš to celkom dobre poriešené, takže treba ti len vyregulovať kúrenie a to termostatickými hlavicami a zmenou umiestnenia termostatu. Ohrev teplej vody plynom je ideálne riešenie v lete aj v zime, lepšie riešenie ťažko nájdeš. V prípade, že budeš chcieť vykurovať radiátory pecou v obývacom priestore, tak tam budeš mať teplotu vyššiu ako je to teraz. Jediné riešenie je kotol na drevo. Kotol umiestniť ale tak, aby bol dobrý prístup z drevom. Skús na tom prízemí niečo nájsť, prípadne postaviť nový komín. Ovšem v takom dome treba počítať (cez zimu) so spotrebou 45 - 55 kg dreva. 12 kg dreva to nevykúri.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward no!! konecne aspon aka taka odpoved. A vieme sa dostat k prepoctom? alebo ak vies rozpisat viac, tak kludne prosim Ta. Ak si najdes cas
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro ano, kontakty na mňa sú v profile.
Odpovedať
@reward co tak pece na pelety ;-) ...vsetci len to svoje
Odpovedať
@domaro hladaj kvalitne kachle na pelety a mas vystarane
Odpovedať
Profilova fotka
@dario19 prepáč, som 25 rokov kachliar, ak budem predavač želieziarstva, budem ponúkať prenosné piecky. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward lenze ja by som to chcel riesit v okolí KE a ty si v BA. Tak neviem ci si mi ochotny na dialku radit napr. cez mail a fotky alebo ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@domaro moja najvýchodnejšia stavba je v nejakej dedinke pri Michalovciach, len vlani dve stavby v KE... Toľko na margo vzdialenosti, Slovensko je iba jedna dedina ;-) Ochotný radiť samozrejme som, pokiaľ budem vidieť zmysel mojich rád... Rozumej: dielo, ktoré poradím, prepočítam, navrhnem a naprojektujem aj zrealizujem... Ináč je to jalová práca a mám dosť tej plodnej. Upozorňujem, že nie som lacný, lebo robím kvalitne a hlavne iba z kvalitných materiálov!
Odpovedať
@reward predavac hliny a predavac zeleziarstve....to je jeden smer
Odpovedať
@domaro je viacej druhov kúrenia drevom cez rôzne spotrebiče, od najekonomickejšieho splynovacieho kotla, bežného kotla, vložky i na vodu, veľké pece i tirolské, dokonca i sporáky, môžeš na ňom variť kedy chceš, kúriť do vody na kúrenie i TUV, rozdiel je v počiatočnej investícii a návratnosti, ku každému potrebuješ i akumulačnú nádobu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?