Podlahovka prekuruje dom, ako nastavit kurenie (Protherm Tiger 24 KOZ 17 + Wita Mat Wad 3)

Ahojte, Kupili sme starsi dom po starsej :) rekonstrukcii. Je tam podlahove kurenie vykurovane kotlom Protherm Tiger 24 KOZ 17, napojene na Wita Mad Wad 3 (asi regulacia ekvitermiky?) a cerpadlo Grundfos UPS 25-60 180 (vid obrazky). + je tam termostat Salus 091RFVF. Povodny majitelia nevedeli poskytnut absolutne ziadne informacie k nastaveniu kurenia a kedze sme dom kupili este ked nebola vykurovacia sezona tak kurenie v realnej prevadzke vidime az teraz. Momentalny problem je taky ze aj ked mam nastavene kurenie na termostate napr. na 22 stupnov (manualny rezim, ikonka ruka vpravo dole na termostate svieti) kotol kuri a cerpadlo posiela do obehu teplu vodu (na ukazateli teploty v systeme nad cerpadlom skoro stale vidiet teplotu 45 stupnov a ked klesne kotol dohrieva) aj ked je v dome napr. 27 stupnov. Zatial som vyskusal nasledovne experimenty, ktore nepomohli: a. Uplne vypnut vyhrievanie vody do systemu na kotli nastavenim teploty vykurovanej vody podla manualu na hodnotu -- b. Ekvitermicku krivku na regulatore znizit z hodnoty 1 (tak nejak to mali povodny majitelia..) na 0,5 (takisto pre denny a nocny rezim) Myslim si ze sa ovladanie z termostatu s ovladanim na zaklade ekvitermiky bije a kotol nevie co skor robit. Chcel by som aby kotol kuril LEN na zaklade nastavenia termostatu (cize keby sa da ekvitermika uplne vypnut). Mam k tomu ale otazky: 1/ Ako vypnem ekvitermiku na danej masinke Wita Mad Wad 3 aby som ovladal kurenie len termostatom? Co vsetko na nej vlastne mozem nastavovat? 2/ Ked ju aj vypnem bude stale fungovat obmedzenie max. teploty vody ktora pojde za cerpadlom ? (momentalne to vyzera ze nepusti viac ako 45stupnov) 3/ Mam napevno nastavit teplotu vykurovanej vody na kotli napr. na max 45 stupnov ? (minimalna hodnota ktora sa mi da zadat je 38) 4/ Nemate niekto nahodou navod k Wita Mat Wad 3 ? (na internete som nenasiel) 5/ To cislo 38 na Wita Mat na druhom obrazku som skusal nastavenia cez tlacidlo ruka kde sa da nastavovat cislo od 0 do 45 ale nechapem na co to je pretoze bez ohladu na to co som tam nastavil (mal som tam aj 10 aj 40) sa to spravalo podla mna rovnako 6/ Mozem k celemu systemu kupit nejaky jednoduchsi termostat ? Poradte nejaky dobry ale lacny :) (staci mi spolahlivy manualny rezim pretoze na noc aj tak velmi teplotu neznizujeme kedze mame male dieta a mame radi teplo) Vopred dakujem za vsetky rady.
Odpovedať
Jedna zahada je uz vyriesena. Kotol kuril preto ze ked ohrieval vodu prepustal aj do kurenia co bola chyba a po vycisteni nejakeho ventilu servisakom to uz nerobi. Takze otazka zostava: Ako vypnut na masinke Wita Mat ekvitermiku tak aby fungovalo kurenie len na zaklade nastavenia na termostate ? (mal som doma uz 2 servisakov a ani jeden nevedel ako sa tato masinka nastavuje) Nemozem ju bohuzial vypnut celu lebo by cerpadlo netahalo vodu do kurenia. Co znamena volba Mischer "AUF"?
Odpovedať
@rarach__ vypnutie mixu
Odpovedať
Tu pomoze iba @mgx
Odpovedať
@rarach__ http://www.vecera.cz/wita_wad3me.html http://www.wita.de/ tym vypnutim mixu by si mal odstavit domiesavanie cize ekvitermu. skus si to overit este na niektorej zo spomenutych liniek.
Odpovedať
Profilova fotka
tu je schema zapojenia, navod nemam. myslim, ze ekviterma sa tu vypnut neda, jedine mozno vypnutim mixu (ale co to spravi fakt netusim). skus vrazit krivku 0.25 a regulatory noc/den daj na minumum. Pripadne prepni regulator na symbol hodin a riad len intervalmi kurenia.
Odpovedať
@mgx Momentalne to mam nastavene: - Rezim Slnko - ekviterma 0,75 - "ekviterma Slnko, Mesiac" - obe v strede hore (otazne je ci toto je nastavenie ekvitermy pre dany rezim alebo je to posun oproti vseobecnej krivke pre den a pre noc?) - zo vsetkych tlacidiel pod displayom (d,h, m, hodiny, program, ruka) bez ohladu na rezim ktory mam nastaveny reaguje iba ruka ktorou viem zmenit cislo od 0 do 45 (ponechal som tam 33, podla servisaka co tu bol je to max. teplota ktoru by mal zmisavac pustit) - na kotli mam nastavenu teplotu kurenia na 40 - ne termostate mam nastavenych 22 stupnov na den aj na noc - v miestnosti kde je termostat je 23 stupnov Cerpadlo bezalo celu noc (kotol obcas zopol ale nesvietilo na nom zelena ledka ako ked ho spusti termostat) . Teplota na "budikoch" na vode co ide z cerpadla a na spiatocke je momentalne teraz rano rovnaka cca (20-25). Je normalne ze cerpadlo stale toci a teplota na spiatocke je rovnaka ako teplota co ide hore?
Odpovedať
Profilova fotka
@rarach__ mozes skusit napisat vyrobcovi alebo do ciech. p. vecerovi. ak je teplota kotlovej vody=teplota spiatocky, znamena to ze kotol pokryva +- tep.stratu budovy.
Odpovedať
@mgx A je v poriadku ze napriek tomu ze je teda v dome dosiahnuta pozadovana teplota tak cerpadlo stale toci vodu dokola ? (v podstate rovnaku zo spiatocky asi posiela hore bez toho aby ju prihrial?)
Odpovedať
Profilova fotka
@rarach__ to je vecou cirkulacnej logiky. V tvojom pripade to velmi vyznam nema, jedine ze by bol nastaveny nejaky dobeh cirkulacie, co zapne/vypne rele obehoveho cerpadla. Zober telefon a zavolaj vyrobcovi :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Našiel som návod. možno už je neskoro ale predsa ak este niekto hlada. Jednu chybicku to ma ze je to v nemeckom jazyku 🙂 https://www.wita.de/en/downloads/#man...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?