Podlahové kúrenie do nepodpivničeného domu

Profilova fotka
ahojte chystame sa dať podlahove kurenie do nepodpivničeneho domu. myslíte si, že je potrebné dávať + radiatory, alebo je to podľa vás vyhodená investícia? ocenim skusenosti s takym kurenim, dakujeeeeeeem :*
Odpovedať
Profilova fotka
@angie1301 úplne stačí ak dáte podlahovku, samozrejme dobre navrhnutú
Odpovedať
Profilova fotka
je to úplne zbytočné k podlahovke, neestetické, kazí to celý interiér ak budeš chcieť niečo rýchlo vysušiť tak to hodíš na rebríkový radiátor do kúpelne takže nezabudni kupovať rebríkový ktorý sa dá zapojiť aj do elektr.
Odpovedať
@angie1301 určite nie, jedine že to účelovo potrebuješ. Podlahovku treba dobre nadimenzovať. To kto tak radí a prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
poradili nam že nech si dáme podlahovku a radiatory na osobitný ventil. k tomu mame este aj krb. vyslovene nám to nikto ,,nenadiktoval" ale my len zisťujeme ako si to ľudia dávajú. aale tiež sa prikláňame k riešeniu že dáme len podlahovku
Odpovedať
ak ide o nový dom, riadne tepelne izolovaný, asi stačí podlahovka. Ak nie je dostatočná teploizolácia, lepšie je dať kombináciu.
Odpovedať
@angie1301 Neuviedla si dôležitú informáciu: je to novostavba podľa súčasných postupov a s použitím súčasných materiálov (nízke tepelné straty)? Lebo takých "nepodpivničených" novostavieb je väčšina a používajú len podlahovku. Ak sa jedná o starší dom, je potrebné (okrem zateplenia múrov, stropu (strechy), výmeny okien dbať aj na podlahu. Podľa klimatického pásma (kde bývaš) je vhodná celková izolačná vrstva podlahy 100-150mm, napr. 100mm podlahový polystyrén EPS100S v kombinácii so systémovou doskou 50mm. Pokiaľ dom nebude zateplený (vysoké tepelné straty) o podlahovke uvažuj len v tom prípade, ak dáš potrubie hodne nahusto (10cm rozteč potrubia) no a môžeš si pripraviť aj radiátory. Samozrejme k tomu primeraný (výkonovo) zdroj kúrenia. Podlahové kúrenie má svoje vykurovacie limity : cca 50-70W/m2, preto s ňou "kamenný kaštieľ" nevykuríš.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros58 dakujem za hodnotný názor ;-) je to kupeny strsi dom ale do tehly sme odstranili vsetko stare co v nom bolo, či uz podlahy, steny, omietky, stropy, strecha okna zateplenie strechy je nové, vonok sa bude robiť az nakoniec.podlhovku chceme len dole, kde máme spojenu obyvku s kuchynou (20m2) hore klasicke rdiatory, kupelne - podlahovka v kombi. s rebrikovými. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@angie1301 Ahoj, aký budete mať zdroj kúrenia (kotol na pevné palivo, elektrický kotol, plynový kotol, kombinácia? Uvedomsi, že spájaš 2 systémy: teplovodná podlahovka (35-40st.C) a horúcovodný - radiátory: teplotný spád aj pri veľkoplošných radiátoroch min. 55/45. Dva systémy = dva okruhy, komplikuje sa (a predražuje) riešenie. Pouvažuj napr. o podlahovke aj hore. Dá sa urobiť za rozumnú cenu. P.S. Aká je plocha domu? Čím ste zateplili strechu, ako zateplíte steny? Okná - aké a koľko? Kde bývate -sever, juh? Z týchto údajov sa obvykle určia tepelné straty objektu a až potom sa navrhuje (optimalizuje) systém kúrenia.
Odpovedať
@angie1301 Dobrý den. Mě vždycky ( asi tak po miliónté ) dokáže překvapit, jak se ptáte. Volba topení je závislá pouze na tepelných ztrátách. Čili, mě nazajímá nějaká izolace na stěnách, ve střeše, na stropě, pod podlahou. Tepelné ztráty to je základ, který si musíte vypočítat, a když to neumíte, tak si to musíte nechat spočítat. Bez tohoto základu to sice udělá každý jouda, ale je otázka, jak budete spokojena s komfortem topení. Nicméně, jestli chcete kombinovat podlahovku a radiátory a navíc ještě topení krbem, tak do toho raději už nekecám, protože to bude oříšek i pro dobrého projektanta a potom oříšek na komfortní regulaci. Jedno je jisté - v jednoduchosti je největší efekt. A to jednak v investici, v provozních nákladech a v jednoduché regulaci. :-) PS Fenix - to je na elektriku. To se asi nedoplatíte, pokud TZ nesrazíte na 3 kW. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva :-D le ja som obyčajny lik a preto som sa prihlasila na tuto stranku lebo ma zaujimaju rady.. ako mam vediet ako sa mam co opýtať, ja sa pýtam obycajne, laicky. :-) poradim sa s kurenarmi dufam ze tepelne straty mi budu vediet vypocitat
Odpovedať
Profilova fotka
@maros58 plynový kotol spolu s krbom. chcem sa opýtať ci sa da dat podlahovka ak mame drevenu ,,deku"
Odpovedať
Článok sa načítava...
@angie1301 Ahoj, dá sa dať, odporúčam variant "suchá teplovodná podlahovka" bez "mokrého a ťažkého" poteru (betón, anhydrid). Je vhodná práve do drevostavieb alebo rekonštrukcií, je ľahšia, nezaťažuje podlahu. Má rýchly nábeh teploty do 30 minút. V princípe sa realizuje tak, že na podlahový izolačný polystyrén (ak je na poschodí potrebný) sa inštaluje systémová doska a navrch teplovodné rozvádzacie plechy. Tie majú žliabok na potrubie (16, alebo 18). Na plechy namiesto poteru sa uložia: 1) lacnejší variant - podlahové sadrovláknové dosky napr. NORGIPS GKGV, dve vrstvy po 12,5mm. Navrch sa kladie dlažba (lamino). Materiál viď napr. www.galektro.sk (Alu platne so systémovkou + potrubie) a www.finistav.sk (sadrovláknové dosky NORGIPS GKGV). 2) keramická dlažba CREATON, exkluzívna, drahšia. Dá sa použiť aj povrchovo upravená dlažba ako finálna vrstva (t.j.nahrádza dlažbu). Viď. napr. www.podlahycreaton.sk, resp. www.fa-brick.sk.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?