Plynovy ohrievac v byte - ako vyriest privod vzuchu pre turbo-kotol

Ahojte, prosim o radu - byt v starej bytovke, ktory som kupil ma ohrev teplej vody rieseny prietokovym plynovym ohrievacom umiestnenym v kuchyni. Problem je, ze spaluje vzduch v miestnosti a nie je tam na to urceny privod, preto pri sprchovani a pod. musime otvarat vzdy okno. Chcel by som to vyriest novym turbo-kotlom takze by sa vzduch privadzal z komina. Moja otazka je - ako vlastne funguje komin pre turbo-kotol. Ked dame upravit spolocny komin, ktory vyuzivaju aj byty pod nasim bytom - je vobec mozne aby bol komin takto upraveny bez vplyvu na ostatne byty a ich spalovanie pod nami? / bude v skutocnosti privadzat vzduch zvonka - nebude spalovat spaliny z bytov pod nami? (sme na najvyssom poschodi).
Odpovedať
Profilova fotka
@pal120 komín použiť nemôžete,riešenie je, ale treba poznať viac detailov
Odpovedať
Mam dojem, treba si to ale overit, ze pri rekonstrukcii (duplom pri bytovej) je este stale mozne viest suose potrubie priamo cez stenu, ergo ziaden komin ani nic specialne nieje potrebne. Urcite vsak treba suhlas spravcu a mam dojem aj ze majitelov, nakolko je to zasah do fasady.
Odpovedať
@pal120 Otázku by som postavil ináč. Kotol by bol iba na ohrev vody, alebo aj na kúrnie...?
Odpovedať
Profilova fotka
@pal120 Zial budete sa musiet dohodnut pri zmene spotrebica s ostatnymi na vymene spotrebicov a uprave komina. Ak by ste svojvolne zmenili podmienky uzivania , tak vystavite ostatnych ohrozeniu zdravia a zivota. Turbo kotol ma totiz v sebe ventilator, ktory zenie vzduch alebo spaliny, zavisi od konstrukcie kotla. Ak ste vsetci napojeni na spolocny komin, tak su to otvorene spotrebice s prerusovacom tahu v priestoroch, ktore musia byt odvetrane. @cache Znenie vyhlasky 356/2010: 6. Vyústenie výduchu na vonkajšiu stenu budovy Vyústenie výduchu na vonkajšiu stenu budovy môžu mať výlučne a) zariadenia na spaľovanie zemného plynu na priame vykurovanie s prirodzeným odvodom spalín a bez núteného prívodu spaľovacieho vzduchu s tepelnýmpríkonom 12 kWa menším, ak budú splnené osobitné podmienky zverejnené vo vestníku, b) zariadenia na spaľovanie zemného plynu a skvapalnených uhľovodíkových plynov s tepelným príkonom do 35 kW, ak ide o budovy s vydaným povolením do 31. decembra 2003, ktoré nemali riešený odvod spalín nad strechu budovy, a pri rekonštrukcii nemožno zo stavebnotechnických alebo požiarno-bezpečnostných dôvodov riešiť odvod spalín nad strechu, ak budú splnené osobitné podmienky zverejnené vo vestníku, c) technologické zariadenie umiestnené vo výrobných halách v priemyselných areáloch, ak sa odborným posudkom preukáže splnenie požiadaviek na rozptyl emisií podľa bodu 1. Kedze mali rieseny odvod spalin kominom, z uvedeneho znenia vyustenie na fasadu neprichadza do uvahy.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko - "a pri rekonštrukcii nemožno zo stavebnotechnických alebo požiarno-bezpečnostných dôvodov riešiť odvod spalín nad strechu" - tam su na spolocny komin napojene zjavne viacere spotrebice "s prirodzeným odvodom spalín", nemyslim si, ze je mozne napojit na rovnaky komin v prevadzke napojit kondenzacny kotol, ergo je to nemozne podla spomenuteho
Odpovedať
@dedo758 jedna sa len o ohrev vody v byte (prietokovo) @jan45 : co by ste potrebovali vediet? @schiedel_maros_plsko : dakujem :/ @cache : mate na mysli potrubie ktore by islo sikmo von cez stenu? lebo v tom pripade by to bol problem aj z rekonstrukcneho hladiska Este ma napada jednoduche riesenia zachovania existujuceho ohrievaca a vytvorenia otvoru do steny aby vzduch prirozdene alebo ventilatorom dnu prudil pocas spalovania. Avsak nechcem to zakazdym otvarat/spustat manualne - existuje nejaky mechanizmus v spojeni s ventilatorom (otvaracou klapkou) ktory by sa spustat vzdy pri zapnuti ohrievaca?
Odpovedať
Profilova fotka
@pal120 odpovedali ste si dobre, sú ovládané klapky a je to najlepšie riešenie
Odpovedať
Ak to má byť iba na ohrev vody, zvážil by som plynový ohrievač namiesto starého - kotol určite nie. Odpadá riešenie komína a pre fungovanie stačí vzduch čo je v miestnosti. Tak ako plynovému sporáku. Alebo porozmýšľať nad elektrickým bojlerom, napr Ariston Velis...
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Tusim som napisal v tom prispevku to iste ... ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko vy ste napisal, ze vyustenie na fasadu sa neda podla citacie zakona.. Ja som napisal, ze da, nakolko nieje technicky mozne napojit kk na spolocny komin, takze sa moze uplatnit vinimka. @pal120 ano presne to som myslel, rovno cez stenu von. Preco by to bol problem, ked chcete aj tak spravit dieru na nasavanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@cache No ved prave... A nasledne vas zastavi vestnik s tvedymi podmienkami.
Odpovedať
@dedo758 Co je plynovy ohrievac? Momentalne tam je prietokovy plynovy ohrievac. Existuje este nieco ine co nepotrebuje komin? Vies mi poslat nejaky priklad? @cache ) no nie je mi jasne ake potrubie s akou funkciou mate na mysli. Lebo ja som v tejto otazke uvazoval najma o rieseni, ktore by privadzalo nejako vzduch do toho turba. Privod vzduchu do miestnosti cez stenu je realizovatelny, lebo tu ruru nemusim tahat cez celu miestnost k ohrievacu - lebo skonci hned za stenou. @schiedel_maros_plsko Ak ma technik zastavi tak budem rad, ale vyzera to, ze nie vsetci pracuju podla pravidiel, kedze asi ani tento spalovac co mam by tu nemal byt bez neustaleho privodu vzduchu a predsa to tu niekto namontoval a este aj revidoval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Áno, je to plynový prietokový ohrievač. Ale tie dnešné bežne fungujú aj s tým vzduchom, čo je v kuchyni, žiadne nasávanie zvonku nepotrebujú. Je aj turbo verzia, ale tá už vyžadyje koncentrický (rúra v rúre) komín s tým nasávaním zvonku, ale fakt by som to nekomplikoval... Pre porovnanie obe verzie od Prothermu. https://www.protherm.sk/pre-nasich-za...
Odpovedať
@dedo758 nie som odborník ale určite aj tieto potrebujú prívod vzduchu zvonku,fyzika sa nemení. Píšu to aj v návode na uvedenej linke.
Odpovedať
To áno, ale kvôli umytiu jedného riadu netreba hneď robiť dieru cez stenu...
Odpovedať
@dedo758 spotrebič typu A ,t.j nasávanie vzduchu z miestnosti a spaliny do miestnosti (napr sporák) musí mať splnené viaceré podmienky:Max výkon spotrebiča (neviem teraz musím pozrieť múdru knižku)potom na 1kw musí byť kubatúrach v miestnosti a potom musí byť zabezpečený prívod vzduchu skarami. Sporák to spĺňa,u prietoksca sú prísnejšie podmienky ,zajtra napíšem presne...no neviem či sa dnes vyrábajú také ešte...jedného času také nástenné mal Vaillant....
Odpovedať
@dedo758 asi sme sa nepochopili,zadanie je pre výrobu všetkej teplej vody v domácnosti nie iba v kuchyni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?