Plynovy nekondenzacny kotol

Dobry den prajem. Skusim moj problem opisat, som laik. Terajsie vykurovanie v RD je riesene na krbove kachle s vymennikom. Teraz by som chcel do toho plynovy kotol, co si predstavujem tak, ze budem kurit kachlami a ked teplota klesne (v noci napr.), tak sa zapne kotol. Technicky to je mozne, ale moj problem je ze nekondenzacne kotly uz nevyrabaju pre EU trh. V technickej miestnosti mam privedeny plyn, takisto tam je aj komin a mam tam bojler na ohrev TUV plynom. Takze by som potreboval kotol bez ohrevu TUV a nechcem ist do kondenzacneho kotla, nakolko by som podla plynara musel prisposobit komin na odtok vody do odpadu. Otazka teda znie do akeho kotla investovat? Mal by mat vykon 18 kW. 1.prisposobit ten komin na kondenzacny kotol? (podla mna vyssie naklady a stavebne upravy) 2.kupit prietokovy kotol? (bojler na ohrev TUV by sa musel odstranit a som s nim celkom spokojny) 3. nejaky iny napad? Dakujem za odpovede a pomoc.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@007petos007 1, prispôsobiť komín 250€ 2,do rodinného domu prietokáč nie. Radšej vstavaný zásobník systém isodyn2 napr.
Odpovedať
Profilova fotka
@007petos007 a boiler vyhoď. Ak je na ,,večný plamienok" tak budeš prekvapený koľko si ten ohníček vezme plynu
Odpovedať
@007petos007 Má technická miestnosť niektorú stenu susediacu s exteriérom?
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.protherm.sk/pre-nasich-za...
Odpovedať
@poliacik321 ano je na vecny plamienok, ale mame maly domcek a platim 40,-€ za plyn a to plynom aj varime a este dost peniazkov vracaju, takze to nepocitujeme nejako. O tom vstavanom systeme som nepocul. Idem pozriet.
Odpovedať
@jakino ano ma. Mam tam dokonca okienko, ktore je stale otvorene, takze miestnost je vetrana dost ( pouzivame niekedy ako spajzu )
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Mám to odmerané, 0,7m3/24hod. :-)
Odpovedať
@yuri66 veru po tom Gepardovi a Panherovi od Prothermu uz pokukujem od doby, ako bol u mna plynar. Mate s nimi skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 veď tak nejako. 0,7x365
Odpovedať
@007petos007 Ak ten bojler spotrebuje do 1 m3 plynu za deň, pokojne ho používaj ďalej. Ak vyjde draho prerábka komína na kondenzačný, tak radšej prevŕtaj vonkajšiu stenu a vystrč z nej koncovku dvojplášťového komína kondenzačného kotla. Ja mám zateplený trojpodlažný dom, plynom kúrim, varím a čiastočne ohrievam TUV a platím 40 € mesačne. Kotol mám Fondital Antea 12 KRB. Je to top kotol za cca 1200€ a parametrami schová aj trojtisícové kotly.
Odpovedať
@jamk1 Toľko spotrebuje večný plamienok za deň aj keď neohrieva vodu? Či je to aj s ohrevom vody za deň? Nikdy som to doma nemal, tak sa pýtam...
Odpovedať
@poliacik321 isodyn2 ? Ten má od prothermu možno len Tiger KK. Pamätám si na výstavách pár rokov dozadu to reklamovali ako prevratnú novinku vaillantu. Uvažoval som, ale bol drahý. Teraz sa už nikto nad tou technológiou nerozplýva, ceny sú už rozumnejšie. Ušetrí miesto, lebo je to hybrid medzi prietokáčom a zásobníkom. Prosím skúsenosti, oplatí sa to? Kvalita dielov, nerez vymennik a horák sa nezanášajú? Naozaj nekolíše teplota vody?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@007petos007 a keď si pozrieš rovnicu 0,7 m3 / deň * 365 dní * 10,65 spaľovacie číslo = 2721 kWh * 0,041 €/kWh = 111,56 EUR ešte si stále spokojný s tým bojlerom? Ak je to tak ako píšu nadomnou, tak ho predaj. Toľko kWh plynu nespálime na TUV pre 3 osoby. Keď ohrievaš iba vodu a varíš, tak by si mal platiť tak 15 EUR/mesačne, max. 20 EUR a to by ti ešte mali vracať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino To je len čisto spotreba večného plamienka bez toho, aby si zapol ohrev vody. Rovnaká je spotreba večného plamienka aj u gamatiek. :-(
Odpovedať
@stastnyjim noo ked to takto v tej rovnici vidim tak sanka dole :) inak sme dve dospele osoby a dve deti v domacnosti.. ale mas pravdu, bojler pojde dole a hotovo. pojdem asi do toho prietokoveho plynoveho kotla..
Odpovedať
@007petos007 my máme protherm panther nekondenzačný + obojživelný bojler dražice 80L. A cez vykurovaciu sezónu zohrievam TÚV plynom, v lete ide na elektrinu. Tak pre 4 osoby s normál spotrebou teplej vody ti stačí 100 - 125l a oproti tomu tvoju sa ti to vráti za 2 roky a potom už len šetríš.
Odpovedať
@007petos007 a ešte BTW. od 1.1.2017 sú nové tarifné skupiny a mení sa aj výpočet. Čiže domácnosti so spotrebou do 1700m3 plynu od nového roku ušetria od 18 do 31 EUR vďaka novému výpočtu. Plus od nového roku by mali klesnúť ceny plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@007petos007 "kondenzačný" kotol do 60°C vykurovacej vody využíva teplo z kondenzu, potom funguje ako normálny kotol. Takže ho môžezte kludne namontovať a používať na radiatory, vložka do komína nie je drahá.
Odpovedať
@007petos007 do komina strcis plastovu ruru netreba stavebne upravy, ak ste 4 kludne si daj aj externy zasobnik ak mas miesto. @stastnyjim preco v lete hrejes elektrikou?
Odpovedať
@stastnyjim Mohol by som vedieť dôvod, prečo ohrievaš cez leto TUV elektrinou a nie plynom? @jamk1 To je sila ten večný plamienok. To museli vymyslieť Rusi, aby mali stály odbyt plynu :-D My sme doma šiesti a keď vypnem fotovoltiku, na ohrev vody minieme 0,57 m3 plynu za deň. K horeuvedenému kotlu mám pripojený 150 L bojler
Odpovedať
@sysell @jakino zdalo sa mi zbytočné aby išiel kotol aj v lete len na ohrev TÚV, väčšia spotreba plynu keby sa kotol vždy zapol len na krátku chvíľu raz za 24 hodín, skoršie opotrebenie, a myslím že keď by bol zapojený aj mimo vykurovacej sezóny, tak zožerie aj dosť elektriky. Asi tam dám merač, koľko žerie elektriny keď je v kľude. Ale možno sa mýlim a moje obavy sú zbytočné.
Odpovedať
@007petos007 Ten údaj od @jamk1 by som si najskôr overil, to tam bolo započítané aj jedno ohriatie vody.
Odpovedať
@jan45 viem ze ku KK ide do komina iba plastova rura, ale kurenar mi vravel ze.komin treba prisposobit na odvod kondenzu z komina do odpadu a toho sa obavam ako to funguje.. musim to zistit
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk http://www.wolfsr.sk/produkty/energet... napríklad
Odpovedať
Profilova fotka
@007petos007 úplne bez problémov http://sk.grundfos.com/products/find-...
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 netreba overovať. @jamk1 má pravdu. ja osobne som to monitoroval na gamatkách,boileroch,starých kotloch (PKM,Destila apod.) a VŠADE spotreba od 0,5-1m3 iba večný plamienok. (ale kľudene premeraj neveriaci Tomáš) :-) :-) :-)
Odpovedať
@007petos007 Komínu odvod kondenzu netreba, až spod kotla to bude treba niekam odviesť. Ak v tej miestnosti nemáš kanalizáciu, tak potom tá prečerpavačka ako píše poliacik321...
Odpovedať
@poliacik321 :-) čakal som výživnejšiu odpoveď Takto mi len posielaš odkaz na cca 2x drahší kk kotol s podobnými parametrami. No podľa ceny by som si ho nevybral.
Odpovedať
@dedo758 to by bolo super. Mam tam odpad z pracky, takze tam by sa to napojilo.. len toto som povedal aj kurenarovi, povedal dobre, ale musi sa prisposobit aj komin na odvod kondenzu, takze teraz neviem co tym sudruh myslel.. zajtra mu radsej este zavolam
Odpovedať
@poliacik321 pocul som aj o tych cerpadlach, ale... kupit KK (so vstavanym ohrevom vody) alebo zasa zostavu aj s ohrevom vody + cerpadlo na odvod kondenzu + uprava kominu = dost vysoke naklady vzhladom na to ze potrebujem plynovy kotol skor sekundarny, nakolko kurim kachlami (spotreba 10-12m3/rok=200€/rok). Ide skor o tu pohodlnost, ze v krbovych kachliach mi drevo vydrzi max 3 hodiny a nechce sa mi stale vstavat a prikladat (co teraz musim koli detom). A tomu KK alebo hociktoremu inemu novemu kotlu davam tak max 8-10 rokov a idu kaput, pritom nam klasicky plynovy kotol protherm na rodicovskom dome vydrzal 15 rokov a isiel by dodnes.keby ho terajsi majitel nevyhodil.. vsetci vychvaluju KK koli setrnosti, ale ci je az tak setrny ukaze cas...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?