Plynová prípojovacia hadica - životnosť

Na plynovú prípojovaciu hadicu (napr. ku kotlu UK, pl. sporáku a pod.) dávajú napr. 5 ročnú záruku. To by sa mala každých 5 rokov vymeniť nová, či ako? Viete poradiť typ/výrobcu hadice, aby ten interval bol čo najdlhší, príp. na stálo ?
Odpovedať
co ma zaruka so zivotnostou ? nic viac ako novy typ flex hadic vam netreba, robia sa aj s rychlospojkou ... stary typ "kovovy vlnovec" sa menil len kvoli novemu typu ...
Odpovedať
Na auto mas kolko zaruku? Ked skonci, kupujes nove?
Odpovedať
Gumené opletané flexihadice na plyn sa už na dopojenie kotlov či sporákov nesmú používať. Nahradili ich nerezové flexihadice (sporák) alebo nerezový vlnovec (kotol)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

Na plynovú prípojovaciu hadicu (napr. ku kotlu UK…
@petersd máme starú pripojovaciu hadicu 25 rokov, a funguje, tak dufam, že tie nove nerezové vydrżia aspoň toľko...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@petersd máme starú pripojovaciu hadicu 25 rokov,…
@rudy1973 Daj foto, som zvedavý...🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@dedo758 tady to je... Kotol pripojený 1998...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@dedo758 tady to je... Kotol pripojený 1998...
@rudy1973 Tak sa tej hadice veľmi nedotýkaj, kým nemáš poruke novú, lebo za tak dlhú dobu zvykne guma v hadici stvrdnúť, zvetrať a po manipulácii sa zlomiť... a fučať🙂
Odpovedať

@dedo758 No, a na eurogas zaruka dva roky 🙃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@dedo758 No, a na eurogas zaruka dva roky 🙃
@kejsix Záruka áno, ale životnosť podstatne dlhšia... 🙂
Odpovedať

@kejsix Záruka áno, ale životnosť podstatne dlhši…
@dedo758 Vypozoroval som, ze ked na nu kvacne spájkovacia pasta na Cu a nevytrieš to do čista, na tom mieste zhrdzavie (jasné, mimo plastový rukáv).
Odpovedať
Profilova fotka

@kejsix Záruka áno, ale životnosť podstatne dlhši…
@dedo758 keď som ešte robil montéra takéto spotrebiče sa nemohli pripojovať pohyblivou prípojkou, zmenili sa predpisy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@dedo758 keď som ešte robil montéra takéto spotre…
@jan45 Povolený je nerezový vlnovec či plastohliník, ale to je také polo-flexi, skôr napevno. Na takéto opletané gumené flexi-hadice na dopojení kotlov a ohrievačov vydávam pri revízii negatívne stanovisko s poznámkou - vymeniť za nerezový vlnovec, (meď, nerez, oceľ...). Ale pri periodickej revízii to častokrát nájdem v rovnakom stave - "Veď nám kúrenár povedal, že je to dobre..." Ale či to môže byť dopojené novými nerezovými "flexi"-hadicami, to si veru musím v robote pozrieť...
Odpovedať

@jan45 Povolený je nerezový vlnovec či plastohlin…
@dedo758 Tak teda čo doporučuješ, že ako mám napojiť kotol? Jedine napevno?
Odpovedať

@dedo758 Tak teda čo doporučuješ, že ako mám napo…
@petersd Nerezový vlnovec - Eurogas je tiež v poriadku. Ale kľudne aj napevno...
Odpovedať

@petersd Nerezový vlnovec - Eurogas je tiež v por…
@dedo758 1. Z pohľadu normy je nerezový vlnovec (+ plastové opláštenie) "trvalým" riešením a nie je ho treba po čase meniť? 2. Bol som u nás v jednej firme, kde robia prepojovacie vlnovcové trubky, no zaskočili ma informáciou, že vraj vyrobia mi len rovnakej dimenzie na obidvoch koncoch. Napr. len 1/2"- 1/2",.... alebo napr. 3/4"- 3/4".... Teda že mi nevyrobia takú ako potrebujem ja: 1/2" (vonkajší závit) - 3/4" (vnútorný závit, prevlečná matica). Nepochopil som, v čom je problém (?)
Odpovedať

@dedo758 1. Z pohľadu normy je nerezový vlnovec…
@petersd Sak si to vyredukuj z fitiniek, nebud nemozny. Uz z principu nemoze byt na eurogase vonkajsi zavit... Rozne velkosti prevleciek ale na jednej hadici mozne su, ale ta vacsia musi ist voci pol-srobeniu, pretoze na zavit fitinku ked das, tak nedotlaci na vlnovec, ktory nebude na kraji ale par mm od kraja...
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd Sak si to vyredukuj z fitiniek, nebud ne…
@kejsix Na vyredukovanie s fitinkami i ja múdry, ale chcel som, čo najmenej spojov... Nevadí, už som z dielne dovliekol autogén, ohýbačku, nuž popri stúpačke/spiatočne urobím aj pevnú 1/2" rúrku na plyn a bude to bez špekulácií 😉
Odpovedať

@kejsix Na vyredukovanie s fitinkami i ja múdry,…
@petersd Ved na to Ti staci jedina opacna redukcia 🙂
Odpovedať

@petersd Sak si to vyredukuj z fitiniek, nebud ne…
@kejsix Čudoval som sa kedysi, keď som k Eurotisu(-gasu?) našiel prevlečky aj s vonkajším závitom. https://www.pvmsystem.sk/eurotis-spoj... Princíp podobný - navlečieš, naklepeš, ale tesníš voči pevnej ploche v proťajšom fitingu...
Odpovedať

@kejsix Čudoval som sa kedysi, keď som k Eurotisu…
@dedo758 Tak to čumím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?