Peletový kotol + fotovoltaika

Dobrý deň, prosím vás o radu... Na ďalší rok chceme stavať dom. Poraďte mi lepšie riešenie kúrenia a ohrevu úžitkovej vody alebo ma uistite, že to nad ktorým uvažujem je správne. Moje požiadavky sú - čím nižšie mesačné náklady, nekúriť drevom ani ekohráškom. Na pozemku nieje plyn. Moja predstava - podlahové teplovodné kúrenie a ako zdroj tepla kotol na pelety v kombinácii s fotovoltaikou (2 kW). Dom by mal byť ultranízkoenergetický s úžitkovou plochou 80m2 a čiastočne podpivničený, kde by bola technická miestnosť. 4-členná rodina.
Odpovedať
Profilova fotka
nekombinoval by som dva zdroje energie. Ak je ultranizkoenergeticky tak by som kaslal aj na telovodnu podlahovku a dal elektricke rohoze a vodu ohrieval elektrokotlom + FVE. Ak chces teplovodne podlahove, tak potom len kotol na pelety bez FVE. Pripadne TC namiesto kotla na pelety, ale taktiez bez FVE...
Odpovedať
@kamo5 Tie pelety su definitivne? Tak potom kotol na pelety so zasobnikom, ktory bude mat moznost doinstalovania spiraly, a k tomu predpriprava na FV, zatial bez montaze panelov (aktualne stale nenavratna investicia). Nezabudnut na dostatocne skladove miesto na snekovy zasobnik. Alebo zmenit filozofiu kurenia a rozmyslat nad tepelnym cerpadlom. Nespekulovat nad priamym elektrickym vykurovanim.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamo5 a čo tak tepelné čerpadlo plus fotovoltaika?
Odpovedať
Praveže čisto do elektriny nechcem ísť - videl som rôzne porovnania zdrojov energie kde elektrina vždy vyšla najdrahšie. Čo sa týka tepelných čerpadiel, musím sa priznať, že zatiaľ o nich nemám veľa naštudované ale z počutia viem, že sú veľmi drahé... a keď rozmýšľam nad kotlom na pelety v kombinácii s akumulačnou nádržou, myslím že to bude lacnejšie riešenie a s dlhšou životnosťou ako tepelné čerpadlo. (neviem opravte ma ak sa mýlim) Na istej stránke som našiel túto schému celého systému kde som sa inšpiroval:
Odpovedať
Profilova fotka
@kamo5 s touto stránkou spolupracujem a mám to doma namontované 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@kamo5 dovolim si tvrdit, ze TC ma z principu dlhsiu zivotnost ako kotol. Akakolvek kombinacia peletiek ci TC s fotovoltaikou je ekonomicky nenavratna, pretoze vyroba tepla v primarnom zdroji je taka lacna, ze sa s FV takmer nic neusetri. Mna napriklad stoji s TC kurenie rocne do 100€ a TUV do 70€, pritom sa tazko oplati FV..
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim plne s @majkoj treba mrknut aj na investicne najklady nie len na prevadzku... Jeden zdroj do baraku v energetickej triede A musi stacit. ;-)
Odpovedať
OK, ak by som sa zamýšľal čisto len pre kotol na pelety... Viete mi prosím vás napísať nejaký príklad zapojenie celého celoročného systému? Ohrev vody v podlahovke + TUV. Tak aby som zbytočne v lete nenahrieval veľké množstvo vody.
Odpovedať
Mám nepodpivničený nízkoenergetický bungalov 70 m2. Na ohrev TUV mám elektrický bojler. Na ohrev vody minie štvorčlenná domácnosť cca 200€ elektriny za rok. Kúrenie mám riešené tepelným čerpadlom vzduch-vzduch za 1200€ aj s montážou. Ročné náklady na kúrenie cca 100€. Keďže sa jedná o klasickú klímu, vie to v lete aj chladiť. Čo sa týka fotovoltiky, tou sa kúriť nedá, lebo cez zimu skoro nič nevyrobí
Odpovedať
@jakino ... 200€ na teplu vodu... take male cislo tu nemozes napisat.... ja som tu pred casom napisal ze minieme traja... o nieco malo menej ako ty a bol som obvineny ze nanedbavame hygienu... :-)))
Odpovedať
@mackoke my sme doma šiesti. Keby sme hriali TUV len elektrinou, stála by nás 262€ za rok. Keby sme ju hriali len plynom, vyšlo by to 108€ za rok. Máme ale kombináciu fotovoltika + plyn a stojí nás to ročne 44€. Nikoho neobmedzujem, nech sa kúpe a sprchuje kto chce a kedy chce. Pravda ale je, že sa odhadom 95% sprchujeme a 5% kúpeme
Odpovedať
@jakino vy byvate v dome s plochou 70m2 siesti ludia? Mate fotovoltaiku, plyn, tepelne cerpadlo-klimu rocne naklady na kurenie 100€ a TUV 44€? A inde pisete, ze ste 4 a ze zaplatite za TUV 200€. Prepacte ale stracam sa v tom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stowasser Máme dva domy. V jednom trojpodlažnom kvadrovom bývame šiesti, kúrime plynom a TUV hrejeme fotovoltikou a plynom. V druhom dome, ktorý má 70 m2 a je to prízemná drevostavba kúrime klímou a vodu hrejeme elektrickým bojlerom. Tých 200€ za TUV pre štvorčlennú rodinu bol len taký odhad podľa našich 262€ za 6 osôb...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?