Pasivny dom - definicia

Zdravim, moze mi niekto fundovany pomoct vysvetlit, co to je vlastne "Pasivny dom". Definiciu poznam, na kurenie maximalne 15 kWh/m2/rok. Berie sa do toho aj typ kurenia ? Nemalo by to byt skor definovane podla tepelnych strat ? Dik
Odpovedať
@jarosujo naša legislatíva pojem "pasívny dom nepozná", ak tvrdíš, že definíciu poznáš, je otázne ktorú a načo to potrebuješ. Podľa PHPP PASÍVNY DOM, MUSÍ splniť nasledovné podmienky: Merná potreba tepla na vykurovanie (POTREBA TEPLA NA VYKUROVANIE) menej, alebo ……………………………….= 15 kWh/m2.rok Výsledok skúšky vzduchovej priepustnosti n50 (A, B) menej, alebo ………..= 0,6/h Merná potreba primárnej energie (PRIMÁRNA ENERGIA/“GLOBÁLNY UKAZOVATEĽ“) (OPV, vykurovanie, chladenie, spotrebiče) menej, alebo …………………………= 120 kWh/m2.rok Merná potreba energia na chladenie (POTREBA ENERGIE NA CHLADENIE) menej, alebo …………………………………= 15 kWh/m2.rok Nemecká metodika posudzuje aj CO2, aj iné parametre stavby a materiálov Takto bol definovaný pasívny dom prestížnym nezávislým výskumným ústavom pasívnych domov Passivhaus Institut Darmstadt v Nemecku: Pasívny dom je budova, v ktorej sa vnútorná príjemná teplota v zime aj v lete dosahuje bez klasického vykurovacieho systému, alebo klimatizácie. Potreba tepla na dokurovanie takéhoto domu je 15 kWh/m2a (kilowathodín na meter štvorcový za rok), čo je o 90% menej, ako pri klasickom dome. Celková potreba primárnej energie (kúrenie, všetky elektrické spotrebiče, príprava teplej úžitkovej vody...) v takomto dome by nemala presiahnúť 120 kWh/m2a. Takúto nízku potrebu tepla na vykurovanie dosahuje pasívny dom dvoma základnými princípmi: Znižovaním tepelnej straty domu, a maximálnym využitím tepelných ziskov. Nasledujúce zásady tvoria základné princípy pre realizáciu pasívneho domu. Dobrá tepelná izolácia a kompaktnosť obálky budovy Celá obálka budovy musí byť dobre tepelne zaizolovaná bez tepelných mostov. Súčiniteľ prechodu tepla nepriehľadných konštrukcii takejto budovy musí byť menší ako 0,15 W/m2K. Budova má byť kompaktná bez zbytočných výklenkov, vikierov... Južná orientácia bez zatienenia Správna orientácia zasklených plôch (južná) bez zatienenia v zime prispieva k optimálnemu využitiu tepelných ziskov hlavne samostatne stojacich rodinných domov. V letnom období treba zabrániť priamemu slnečnému žiareniu hlavne na východné a západné okná. Dobré sklá a rámy okien Súčiniteľ prechodu tepla okien (vrátane rámu) musí byť menší ako 0,8 W/m2K a celková tepelná priepustnosť slnečného žiarenia g>0,5. Vzduchotesnosť budovy Budova musí byť vzduchotesná tak, aby pri pretlaku 50 pascalov netesnosťami neuniklo viac ako 60% vzduchu z celej budovy za hodinu. Pasívne predohriatie čerstvého vzduchu Čerstvý vzduch pre vetranie by mal byť predohrievaný v zemnom registri, kde sa predohreje aj za mrazivých nocí nad bod mrazu. Toto odporúčanie nie je bezpodmienečné. Kontrolované vetranie so spätným získavaním tepla Kontrolované vetranie zabezpečuje v prvom rade kvalitný čerstvý vzduch v budove, v druhom rade šetrí energiu na vykurovanie. V pasívnom dome musí mať vetracia jednotka so spätným získavaním tepla učinnosť minimálne 75%.
Odpovedať
@slavoslav Ide mi o tu potrebu tepla na vykurovanie maximalne 15kWh/m2/rok. Ak mam napriklad 35kWh/m2/rok pri pouziti elektrickych radiatorov, tak ak by som to vymenil napriklad za klimu alebo system s tepelnym cerpadlom, tak je celkom realne, ze by to pasivny dom bol. Tych 2,4 COP priemerne by to hadam dalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo nie nebol. potrebu tepla budes mat stale tych 35kwh/m2.a to sa nezmeni. lebo stale budes musiet vyprodukovat toho tepla tolko, len zaplatis za jeho produkciu menej. takze nie nebude to pasivny doma. bude to dom nizkoenergeticka stavba s tepelnym cerpalom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ta definicia je potreba tepla, ta je nezavisla od kurenia, to ovplyvnuje len potrebu energie.
Odpovedať
@psychx @majkoj Jasne, to dava logiku. Lebo potom by sa dala za pasiv povazovat aj buda z plechu bez zateplenia, ak tam dam fotovoltaicky system za 50000 euro. A to sa da realne aj pasivny dom na (severnom) Slovensku postavit ? Lebo ja mam viac menej vsetko, co je v tom clanku hore napisane: - slusne zateplenie (plavajuca platna, 25cm Baucell mury, 50-70cm drveny EPS na strope) - dom v tvare obdlznika 13x10m, pultovu strechu bez akychkolvek vycnelkov atd. - juzne orientovane okna - vzduchotesnost s vysledkom 0,5 - rekuperaciu Urcite by sa to este dalo zlepsit, ale k pasivu to ma este dost daleko :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo da, akurat nie hociakeho tvaru, specialne bungalov je problematicky. Otazka je vsak naco je taky pasivny dom dobry :). Ja sice svoje ego tvrdenim, ze mam PD potesit nemozem, ale realnu spotrebu energie mam pod 8kWh/m2/rok :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?