Panely v zime = 0W produkcia

Zobraz úvodný príspevok
Väčšina montáži panelov na streche v zime je tak ako to mám ja. Príde zima, sneh a celé to zapadne, tvorba energie = 0. Takto to väčšinou býva 3-4 mesiace v roku (rátam aj mesiace, kedy slnko svieti max. 1h. Z tohto dôvodu pri súčasných cenách energie je návratnosť panelov možno 30 rokov a viac a to ešte nerátam, že sa tam nič nepokázi. A keby sa nepokazilo by bol zázrak. Za ten čas sa isto pokazí menič, MPTT, v horšom prípade môže niečo vyhoriť, nehovoriac o drahšej poistke na dom, ktoré budú rásť. Ako riešite takéto zimne mesiace, zametate to nejako z panelov?
Odpovedať
1
4
5

Odpoveď na príspevok od foox:

@dexter89 s poisťovňou je to jednoduché, poistná …
@foox vyzaduju reviznu spravu, projektovu dokumentaciu a to nie je zadarmo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

prvotna otazka bola, ci odhrname sneh z panelov. …
@sissik nie kazdy ma moznost odhrnat 20 panelov na streche v zime, ked kazdy den prso-snezi, primrzne to a bez poskodenia ochrannej vrstvy date ten lad dolu tazko. A sprej na redukciu namrazy na paneloch je drahsi ako cena energie, ktoru vytvoria panely v tomto obdobi.
Odpovedať

@sissik na FB je niekoľko skupín, tam by si za od…
@foox prvy prispevok, v ktorom sa 100% zhodneme :)
Odpovedať
Ak je súčet vykonov meničov do 10,8kW,to sa považuje za malý zdroj,kde netreba projekt,stačí ohlasovacia povinnosť.Na streche potom môžete mať nainštalovaný výkon panelov aj 13kWp,ak to zvláda napr. 10kW menič. Ak je súčet vykonov meničov viac ako 10,8kW,tak je to už malá elektráreň,kde treba mať projekt a všetky potrebné veci a skrinka v plote.
Odpovedať

@zacik spominala som niekde kapacitu, aku ideme p…
@sissik konkrétne rady sa dávajú ťažko, nevieme ročnú spotrebu, z toho v zime, počet členov domácnosti, obsadenie domácnosti počas dňa - je niekto doma, keď svieti slnko? spotrebiče, koníčky, terajšie aj plánované, spôsob ohrevu vody. Ak chceš radu, tak všeobecne 3f 10kw menič, na strechu toľko panelov v kWp, koľko MWh máte ročnú spotrebu. Ak chceš batérie, tak menič samozrejme hybrid a kapacitu batérie takú, aby pokryla dlhú zimnú noc + pár hodín navyše. Plná záloha domu pri výpadku, bez obmedzenia ak to umožňuje elektroinštalácia. Nedať sa nalákať na nejakú zásuvku, že sem si pripni čo chceš. A preč od ZSE šmejdov, nič dobré im z očí nepozerá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@foox prvy prispevok, v ktorom sa 100% zhodneme :)
@radoslavc to ma úprimne mrzí
Odpovedať

@foox vyzaduju reviznu spravu, projektovu dokumen…
@radoslavc mám poistené a nič také nebolo treba.
Odpovedať
Kto má záujem o napr. 10kW menič,tak by mal prerobiť v dome vykurovanie+ohrev TUV+varenie na elektrické,aby sa to oplatilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Kto má záujem o napr. 10kW menič,tak by mal prero…
@marko337 vysvetlíš mi svoj myšlienkový pochod, prečo toto všetko pre 10kW menič?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@foox ooo koľko stúpne cena poistky za mobil? jeh…
@duzu no ale tie požiare sa zvyknú prepočítavať na 100000 domov napr... Aspoň u áut je to bežné , keďže elektroáut je menej ako spalovakov... A zistenie je že najviac horia hybridy , potom spalovaky a na poslednom mieste sú elektro ... Rovnako to bude asi aj s požiarmi budov
Odpovedať

@marko337 vysvetlíš mi svoj myšlienkový pochod, p…
@foox do 10,8kW je považovaný za malý zdroj.Uviedol som iba príklad.
Odpovedať

@foox do 10,8kW je považovaný za malý zdroj.Uvie…
@marko337 ale prečo tá prerábka kúrenia na elektrinu? 10kW menič nemusí znamenať nutne 10kWp panelov, tam je iný dôvod
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@duzu no ale tie požiare sa zvyknú prepočítavať n…
@dexter89 problém nie je v tom keď to horí, ale ako sa to hasí. Horí "spaľovák" aj päť na kope, prídu hasiči, cele to zastriekajú a je po ohni, zbytok sa zhrnie a hodí do šrotu. Keď horí "električka" prídu hasiči a majú o zábavu postarané (Tesla v Rakúsku bola 3 týždne v kontajneri s vodou) a do šrotu to nikto nechce.
Odpovedať

Kto má záujem o napr. 10kW menič,tak by mal prero…
@marko337 neoplatí sa ak má plyn , v zime máš ledva energiu na ohrev vody a možno varenie ale nie na kúrenie a ak to budeš brať s VB zaplatíš za distribúciu a to je stále viac ako energia s plynu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@marko337 neoplatí sa ak má plyn , v zime máš led…
@duzu Pri pasívnom dome by to mohlo zatiahnuť aj kúrenie 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu Pri pasívnom dome by to mohlo zatiahnuť aj …
@toky1 ale vždy to bude drahšie ako plyn, aj ked niekto nemá ani ten, niekto kúri len vodou z 2 kW bojlera a k tomu FV nepotrebuješ
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu Pri pasívnom dome by to mohlo zatiahnuť aj …
@toky1 pri pasíve vraj stačí, keď máš horúčku 😂
Odpovedať

@toky1 pri pasíve vraj stačí, keď máš horúčku 😂
@foox viac hláv kúria aj bez nej, a taký 100 k chlap to vykúri sám, nemám ani zdaleka pasív ale pri vonk. teplote do +5 vykúrim obývačku plazmou
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 problém nie je v tom keď to horí, ale a…
@foox hej je pravda že chemická reakcia a tá baterka to neuhasiš tak ľahko ale to nemení nič na tom že tie požiare sú zriedkavé ... Batéria v aute abo e kolobežka tie zriedkavé požiare spôsobí väčšinou aj tak majiteľ a ľudský faktor ... Buď že do toho zasahujú , všelijako tuninguju , menia nabíjačku , cpú tam napätie o väčšom napätí ako je doporučené , či to mechanicky poškodia , alebo to navlhne ... Pri batériach k fve z toho nič nehrozí ... S baterkami sa nehýbe nesú vystavené poveternosti otrasom a ak sa požíva zostava na to určená , tak ich neprebija ... Inými slovami gro tých raritných požiarov aj tak spôsobí väčšinou majiteľ abo ľudský faktor, nie zlyhanie samotnej techniky abo batérie
Odpovedať
Profilova fotka

@zacik spominala som niekde kapacitu, aku ideme p…
@sissik no očividne tomu až tak nerozumieš... aké behanie medzi ZSE a ZSD? riešiš to len so ZSD... ZSE s tým nemá nič spoločné keď to nerobíš cez ich predraženú fotovoltiku....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@foox hej je pravda že chemická reakcia a tá bate…
@dexter89 napriek tomu, že sú zriedkavé (no neviem) si požiar električky ľudia zapamätajú na dlho, práve pre ten dlhý humbunk okolo. A prenášajú to aj na požiare FVE (za to môžu médiá) Stačí, keď je na streche panel a už robia bu bu bu, aj keď s požiarom to absolútne nemá súvis. LIFEPO4 batéria horieť nebude, ibaže by si sa veľmi snažil, za to všelijaké samodomo veľakrát bez znalosti poskladané "lacné" baterky pri chybe horia nezastaviteľne. A ten čo si to dá do domu si to vlastne zaslúžil.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@sissik no očividne tomu až tak nerozumieš... aké…
@zipsuliak viem s kym som podpisovala zmluvu a co je v nej. Tak mi nehovor, comu rozumiem a comu nie. Nieco vybavit a podpisat je ine, ako zapajat istic a rozvodnu skrinu. Neoruizmiem zapojeniu rozvodnej skrine. Ale viem, s kym a kde podpisujem zmluvu. Takze ak nemas realnu radu, tak nepis. Lebo sa to len zvrhava na predrazenu FTV od ZSE a realne este nik nepovedal nic konkretne o com by som nevedela
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik konkrétne rady sa dávajú ťažko, nevieme r…
@foox my to uz vsetko mame za sebou a citam tu, ze FTV od ZSE je zla. Takze vseobecne sa napise, ze je zla, ze tomu nerozumiem, ......bla bla. Ale to su rady o nicom, ked nevies presne to, co si popisal. Zistene mame, doma som stale - to som tiez napisala. Takze ak nam to namontuju a aj to nieco v zime vyrobi, tak to spotrebujeme. Lebo vieme kolko miname, ako zijeme v dome. Nechapem potrebu hned apriori povedat ze FTV od ZSE je zla, predrazena,......len zato, ze to pisem ako zena?
Odpovedať

@foox my to uz vsetko mame za sebou a citam tu, z…
@sissik ja som u nich bol a viem svoje. Ale však čas ukáže. A ženy si vážim, kým im nehrabe, s tým na mňa nechoď.
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik ja som u nich bol a viem svoje. Ale však …
@foox my sme u nic stale a uvidime, co bude. Pisem o tom, co mame v zmluve a je tam veru aj to, ze panely sa maju udrziavat ciste a bez nanosu prachu a snehu. Takze ano, ak bude treba a bude velmi zanesene a aj pocas slnecneho dna bude maly vykon, nejak ich ocistime. Tak ako zametam dvor alebo umyvam auto. Co sme poculi od ludi z okolia ktori maju FTV boli zle referencie na ine firmy a na ZSE povedlai, ze sa to celkom dalo. uplne bez chyby nie je nik, asi je to aj o tom, na koho natrafis. Uz si videl firmu, ktora ma iba 100% dobre referencie? Alebo iba 100% zle - teda pokial to nie je nejaky podvodnik
Odpovedať

@dexter89 auto ma 80kw bateriu, v solarnom system…
@radoslavc pracuješ zo zlými číslami: "Ked si to vyratame, tak 1 panel 450w stoji okolo 200 EUR.... Takýto systém dokáže za rok vyrobiť v priemere 3MWh. Za rok vám tento systém ušetri 3000x0,15 = 450 EUR. Návratnosť v takomto prípade je 42 rokov." Realita je taká, že panel 555Wp ma stál 152EUR/kus a panely o inštalovanom výkone 2,76kWp mi za rok vyrobili 3,44MWh. Čiže štvrtinový výkon mi vyrobí viacej ako uvádzaš pri systéme 10kWp.
Odpovedať
Profilova fotka

@foox my to uz vsetko mame za sebou a citam tu, z…
@sissik preboha už prestaň s tou trapošinou "lebo som žena"... nikto ti tu nič nepíše pre to že si žena..ale pre to že proste obhajuješ predraženú blbosť... a ešte aj splietaš ZSE a ZSD dohromady :D keby to písal chlap napíšeme mu to isté.. toto nemá nič spoločné s tým že si žena..
Odpovedať

@foox my sme u nic stale a uvidime, co bude. Pise…
@sissik Tie narážky si nevšímaj, Ja som mal ponuku od ZSE (a ZSDIS ju zamietla, nemáme kapacitu) a konzuloval som cenu a hardver s koelgom, ktorý má FTV už desať rokov aj s baterkami aj s virtuálnou a povedal že tá cena nie je prehnaná. Jedna nitrianska firma dokonca dala ponuku vyššiu o 2 000. Lacné mäso riedka polievka... (PS a teraz sa pustia do mňa :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@sissik preboha už prestaň s tou trapošinou "lebo…
@zipsuliak tak mi vysvetli, kde pletiem ZSE a ZDS. Doteraz som to nepostrehla. uplne konkretne mi to napis. Lebo mam pocit, ze len varis z nicoho. Ak potrebujes napisat, ze je to predrazena vec, to ti neberiem. Ale nevrav mi, ze neviem co je napisane v mojej zmluve a kto ma co zabezpecit pri pripojeni. Lebo evidentne si zmluvu od ZSE nevidel. Citaj jeden prispevok pod tvojim prispevkom a mas tu konkretnu osobu, ktora dostala ponuku vyssiu od inej firmy. Tak co je predrazene? Taketo vseobecne reci proste neberiem. Ak mas nieco konkretne, tak este raz, napis to normlane a nie, ze sa nevyznam a pletiem. Lebo zatial jediny, kto tu tie, vyzeras byt ty
Odpovedať
1
4
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?