Panely v zime = 0W produkcia

Zobraz úvodný príspevok
Väčšina montáži panelov na streche v zime je tak ako to mám ja. Príde zima, sneh a celé to zapadne, tvorba energie = 0. Takto to väčšinou býva 3-4 mesiace v roku (rátam aj mesiace, kedy slnko svieti max. 1h. Z tohto dôvodu pri súčasných cenách energie je návratnosť panelov možno 30 rokov a viac a to ešte nerátam, že sa tam nič nepokázi. A keby sa nepokazilo by bol zázrak. Za ten čas sa isto pokazí menič, MPTT, v horšom prípade môže niečo vyhoriť, nehovoriac o drahšej poistke na dom, ktoré budú rásť. Ako riešite takéto zimne mesiace, zametate to nejako z panelov?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@foox upokoj sa a zacni sa spravat ako dospely cl…
@radoslavc ňu ňu ňu 🙈
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@frantisekca ty si snad reinkarnovany horst fuchs…
@kejsix S čím máš problém? Tabletky došli?
Odpovedať
Profilova fotka

@foox upokoj sa a zacni sa spravat ako dospely cl…
@radoslavc aky utok? Vyplakavas tu, vypisujes nezmysli, ignorujes fakty a realitu a este sa cudujes ze ta niekto nazve plackom? Ja by som skor povedal pre ostatnych ze "dont feed the troll.... "
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 plynovy dom vyhori casto kvoli dementny…
@radoslavc nestretol som sa v poisťovni aby niekto riešil fve však tu daj štatistiku ak takú máš ... Koľko domov na sk vyhorelo kvoli fve či vznieteni batérií ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@radoslavc nestretol som sa v poisťovni aby niekt…
@dexter89 porovnávaš neporovnateľné podľa výkonu, koľko je na SK FV na objektoch a koľko plynových prípojok? plyn je u nás vo väčšine miest, obcí viac ako 70r, FV len posledné desaťročie bum nastal po 2011, FV sa nikdy nebude môcť pripojiť na sieť taký výkon ako plyn, lebo je to nestabilná energia , už dnes to všade nepovolia a rýchlo ju môžeš nahradiť v súčasnosti jedine s plynu, FV je nenahraditeľná jedine na družiciach, tam iný zdroj po jej životnosť batérií nemáš, túto zimu ozaj zatiaľ veľa a často sneží i na nížinách a názov témy je aktuálny, to by sa museli inštalovať i stierače ako na autá
Odpovedať
este by som dodal ze pre ongrid na zapadnom Slovensku (ZSDIS) uz netreba projekt, staci len revizna sprava. Cize znovu o par stoviek lacnejsie a o jedneho prizivnika s okruhlou peciatkou menej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@radoslavc nestretol som sa v poisťovni aby niekt…
@dexter89 s poisťovňou je to jednoduché, poistná suma sa navýši o cenu FVE a stúpne poistka domu, u mňa o 7€. Skoro ma z toho vyvrátilo. 😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@dexter89 s poisťovňou je to jednoduché, poistná …
@foox ooo koľko stúpne cena poistky za mobil? jeho batéria tiež môže spôsobiť požiar a spôsobiť škodu v milionoch
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@foox ooo koľko stúpne cena poistky za mobil? jeh…
@duzu hlúpe prirovnanie, tu sa berie FVE ako súčasť domu (namontovaná dodatočne) preto je zrejmé, že celková cena nehnuteľnosti sa zvýšila, poistné sa počíta z vyššej sumy, preto je vyššie. Ale riešiť to nemusíš, len v prípade škodovej udalosti budeš podpoistený a nedostaneš plnú sumu. O riziko nejde, aspoň poisťovák žiadne nespomínal a v poistke nie je uvedené.
Odpovedať
Profilova fotka
prvotna otazka bola, ci odhrname sneh z panelov. My este nemame panely, dali sme si len ziadost do ZSE a uz v tej ziadosti bolo vysvetlene, ze aby sme dosiahli deklarovany vykon, musime panely v zime odhrnut. Takze ano, sme pripraveni odhrnat. Aj stresne okna odhrname ak nasnezi, inak je vnutri tma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

prvotna otazka bola, ci odhrname sneh z panelov. …
@sissik na FB je niekoľko skupín, tam by si za odhŕňanie dostala 😂 Najčastejším argumentom neodhŕňačov je, či ti stojí tých pár € za doživotnú invaliditu po páde zo strechy alebo rebríka. Potom je aj možnosť poškodenia panelov, alebo káblov okolo,... V zime to väčšinou za tú námahu nestojí. Napríklad - dnes sneží, ani ma nehne, aby som to čistil. Dnes výroba 1kWh :-)
Odpovedať

prvotna otazka bola, ci odhrname sneh z panelov. …
@sissik nikdy som sa o to specialne nezujimal takze neviem povedat ci je to real alebo nie, ale dost casto aj tu sa pise, ze ZSE ma to FVE seriozne predrazene (aj by som tomu ale celkom veril, ked som videl tu ich ponuku klimatizacii v "akcii"), tak len otazka ze preco to davate robit prave im?
Odpovedať

@sissik na FB je niekoľko skupín, tam by si za od…
@foox r o niekoľko dní zasvieti slnko a sneh spadne, včera svietilo celý deň a vykurovalo zdarma cez južné okná, ani s paraboly to nezhadzujem stále a niekedy to ozaj namrzne, pozriem cez net
Odpovedať
odhrnat v Hurbanove asi nema zmysel, roztopi sa same za par dni, ale v Tatranskej Lomnici by som asi ohrnul, kedze tam by boli panely pod snehom kludne par mesiacov v kuse
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@sissik nikdy som sa o to specialne nezujimal tak…
@hockto ak to zoberieš od nich na pôžičku za tú cenu , máš zaručenú VB počas splácania, lebo to sa môže zrušiť kedykoľvek ako to spravila Magna
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

odhrnat v Hurbanove asi nema zmysel, roztopi sa s…
@zacik bol si v zime v Tatrách? tam svieti v zime oveľa viac hodín ako kdekoľvek na nížine a je tam oveľa teplejšie,napr. skalnaté pleso, štrbské bežne i +15, takže tá veľká vrstva snehu s takého hladkého zhrmí rýchlo, najhoršie je to v kotlinách tam sa drží dlho hmla a je tam najchladnejšie, napr. ZV. kotlina Vígľaš rekord -41 st v Tatrách je najmenej slnka počas vegetácie máj-júl nakopí sa tam mnoho oblakov a často prší
Odpovedať
Článok sa načítava...

@hockto ak to zoberieš od nich na pôžičku za tú …
@duzu čo spravila Magna? Dočasne zakázala čerpať pôžičovňu ráno a večer, prenastavil som čerpanie z batérie a nedotklo sa ma to vôbec. Ale to už je preč a hlavne u nich ti nikto neukradne z VB nevyčerpané kWh ako to bežne robí ZSE. Stále ich môžeš čerpať za cenu distribúcie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hockto:

@sissik nikdy som sa o to specialne nezujimal tak…
@hockto zaujima sa o to manzel, aj to prepocitava. Jeho kolegovia si davali aj u lacnych aj u ZSE. Tak ti u lacnych mali kazdy jeden problem s pripojenim noveho elektromera. Elektrikar, ktoreho pozname a pozhanal si panely medzi prvymi a zapojil si vsetko sam ako treba, ich nema zapojene uz 2 roky, lebo distribucka furt nieco a on uz na to nema nervy. Preto riesime ZSE, aby to vsetko vybavili oni a nemuseli sme my kadekde telefonvoat a vybavovat.
Odpovedať

@hockto zaujima sa o to manzel, aj to prepocitava…
@sissik myslím si, že nerobíte dobre, dobrá firma začína u distribúcie, či a akú FVE je možné pripojiť. Ja som mal papiere skôr ako prvý panel na streche a podmienkou vyplatenia bolo - funkčná, pripojená FVE, ak by nesúhlasili, tak ich vyženiem :-)
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik na FB je niekoľko skupín, tam by si za od…
@foox panely budu umiestnene tak, ze ich dociahneme z okna, samozrejme bude treba dlhsiu tyc. Ked nam kazu v zmluve odhrnat, tak predpokladam, ze instalacie urobi tak, aby sme ich odhrnacom neposkodili. Sledujeme aj predpoved pocasia a je jasne, ze ked je predpoved taka, ze za 1-2 dni sa to roztopi same, sa tomu odhrnaniu nebudeme venovat. Ale ak by malo mrznut dlhsie a mal by sa tam sneh drzat dlhsie, tak odhrnieme. Kedze som na HO, denne idu spotrebice, ktore vedia vyrobenu energiu spotrebovat okamzite, nevidim dovod, aby sme panely po dlhsiu dobu neodhrnuli. Vsetko je to o aktualnych podmienkach, nebduem sa orientovat skupinou na FB
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik myslím si, že nerobíte dobre, dobrá firma…
@foox samozrejme ze na zaklade spotreby prebehla diskusia so ZSE, urcil sa vykon FVE, montazna firma uz bola na obhliadke. Mame premyslene kde bude menic, co sa musi urobit priamo v dome, kde si co privedieme, odkonzultovane aj s elektrikarmi a stavbyveducim, ktori nam prerabaju dom. Nevidim nieco, co by sme robili zle. hlavne po konzultaciach s inymi ludmi, ktori si dali robit u inych firiem alebo isli do toho sami. Plus sme sa bavili aj s clovekom, ktoremu vsetko realizovala ZSE
Odpovedať

@foox samozrejme ze na zaklade spotreby prebehla …
@sissik však dobre, hlavne nech ste spokojní
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik však dobre, hlavne nech ste spokojní
@foox ak mi povies konkretnu vec, ktoru nerobime dobre, dam si poradit, prekonzultujeme doma aj s majstrami a vsetkymi okolo.
Odpovedať

@foox ak mi povies konkretnu vec, ktoru nerobime …
@sissik nie, nepoviem, nemám to od ZSE a všetky negatíva mám iba z počutia (dĺžka dodacej lehoty, cena, kvalita komponentov, zmluva, montované nezmysly, aj predbežný výpočet veľkosti inštalácie), mňa to odradilo ako celok. Ani ti nikoho nemôžem odporučiť, lebo aj firmu čo som mal ja som musel zopárkrát nakopnúť, ale dotiahli to k mojej spokojnosti. Hlavné je nevyplácať nič popredu, alebo len malú primeranú zálohu.
Odpovedať

@foox panely budu umiestnene tak, ze ich dociahne…
@sissik takže toto ste tiež prečítali:https://energiaweb.sk/2023/04/09/virtualna-bateria-pomocnik-alebo-marketingove-klamstvo/ , spotrebuješ 80% vyrobenej el. priamo i v čase najvyššej výroby v lete? dnes je zbytočné odmetať ked sneží nonstop
Odpovedať
Profilova fotka

@sissik takže toto ste tiež prečítali:https://ene…
@duzu o tom vieme od zaciatku poskytovania sluzby virtualna bateria. Je to len sluzba, nic ine. Ked si o tom niekto neprecita, tak je potom prekvapeny. Takisto vieme o tom, ze po pripojeni FTV nebudeme vediet fungovat ako ostrov, kym nenaistalujeme nejake dalsie zariadenie - ktoreho nazov si uz nepamatam. Takze nezereme travu, vieme si to vsetko spocitat a vyhodnotit.
Odpovedať
Profilova fotka

@foox ak mi povies konkretnu vec, ktoru nerobime …
@sissik uvedomujete si s manželom že ZSE nieje ZSD že? lebo o tom či môžete pripojiť FVE do siete nerozhoduje ZSE (tá s tým nič nemá) ale ZSD) :) so ZSE pri zapájaní FVE nemusíš riešiť absolútne nič...
Odpovedať

@duzu o tom vieme od zaciatku poskytovania sluzby…
@sissik minimalne dve veci nerobite spravne....za prve ze to riesite cez ZSE, ktora ma asi najpredrazenejsi produkt s najlacnejsimi komponentami a druha vec ze nerobite rovno maximalnu kapacitu ak je zakonom povolena (10,8kW). Panely stoja v dnesnej dobe nic (100E/kus) a menic 5kW vs. 10kW je par stoviek naviac.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@sissik uvedomujete si s manželom že ZSE nieje ZS…
@zipsuliak nie, normalne si nam povedal zivotne dolezitu informaciu. Jasne, ze to vieme, to akoze fakt ked napise zena prispevok tak maju vsetci potrebu poucat ju o takychto zakladnych veciach? Zmluvu podpisujeme so ZSE a ona ma v zmluve, ze zabezpeci pripojenie u ZSD. Ale zmluvu mate v ruke vy a urcite to viete lepsie, ked mate potrebu ma poucat
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@sissik minimalne dve veci nerobite spravne....za…
@zacik spominala som niekde kapacitu, aku ideme pripajat? nespominala. Ako viete, co mame v zmluve? Pytam sa na konkretne rady, nie na nejake vystrely od brucha. Naozaj par stoviek? Ak myslite ze 10 je par stoviek ano, suhlasim, je to par stoviek. Berieme kompletnu sluzbu, kde len podpsieme papiere. A nie polrocne vybavovanie a behanie medzi ZSE a ZSD aby nas konecne pripojili, lebo mame vsetko namontovane
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?