Panely v zime = 0W produkcia

Zobraz úvodný príspevok
Väčšina montáži panelov na streche v zime je tak ako to mám ja. Príde zima, sneh a celé to zapadne, tvorba energie = 0. Takto to väčšinou býva 3-4 mesiace v roku (rátam aj mesiace, kedy slnko svieti max. 1h. Z tohto dôvodu pri súčasných cenách energie je návratnosť panelov možno 30 rokov a viac a to ešte nerátam, že sa tam nič nepokázi. A keby sa nepokazilo by bol zázrak. Za ten čas sa isto pokazí menič, MPTT, v horšom prípade môže niečo vyhoriť, nehovoriac o drahšej poistke na dom, ktoré budú rásť. Ako riešite takéto zimne mesiace, zametate to nejako z panelov?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@radoslavc Tie ceny uvádzaš z pred 10tich rokov?…
@frantisekca to su ceny spred 1-2, zaujimave ako to ide dolu a kto si to dal pred 2 rokmi, prisiel skoro o polovicu, kedze to je za polovicu teraz...panely Tak poďme rátať: 1 panel 410wp 150 eur (10kw sa rovna 3600 EUR s DPH (len panely). Ktore ostatne ceny nesedia, davajte to po castiach, popripade ak mate niekto projekt nacenenia od firmy to tu hodte, to budu este zaujimavejsie ceny...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@radoslavc Ze si preplatil panely je zial Tvoj pr…
@kejsix to su normalne ceny spred 1-2 rokov. Ked dochadzaju argumenty, prichadzaju utoky? neviem preco si vybral zrovna panely, ked to je najnizsia polozka. Len 10kw menič Victron stoji 4000 EUR... https://eshop.neosolar.cz/menic-nabij... (keby si chcel nabijat to auto...) cinske menice stoja polovicu....a ak vydrzia 20 rokov...tak to bude zazrak...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radoslavc:

@kejsix to su normalne ceny spred 1-2 rokov. Ked …
@radoslavc Aky utok? Ja sa smejem. Co ma po cenach spred 1-2 rokov? 10kVa MP stoji 3k https://eu.nkon.nl/ess/omvormer/multi... nehovoriac o tom, ze 2x5kVA menic (ktory sa da sfazovat) victron nestoji dokopy ani 2000...
Odpovedať

@radoslavc https://eu.nkon.nl/ess/omvormer/multi... kup si dva a mas 10kVA za necelu dvojku...
Odpovedať

@radoslavc Reagujem na to čo píšeš. A ty píšeš, že "stojí". Victron menič 5kW stojí do 1000€, teda dva paralelné (10kW) je cena do 2000€. Zámerne hľadáš najvyššie ceny? A ten tvoj prepočet, že 10kWp fotovoltaiku urobí iba 3MWh/rok je tiež riadny nezmysel. Neviem prečo máš potrebu uvádzať 3 násobne menšiu produkciu.
Odpovedať
@frantisekca na nkon som kupoval pouzite lion baterie, ze sa tam daju kupovat aj menice som nevedel. Co sa tyka mojich cien to su standardne ceny v nasich obchodoch, CZ/SK. neosolar je najvacsi a najlacnejsich distributor fve v CZ/SK...tak ako umyselne? ta rocna produkcia tak vychadza, kedze cca 20% sa strati len v menicoch a pri vyrobe 220V...preto viaceri maju aj samostatnu siet na 12/24/48 DC cim napajaju kamery a ine, aby zredukovali potrebu 220V a zbytocnych dvojitych konverzii... Asi tu maju ludia FVE, tak nech daju kolko im rocne vyrobi system, popripade ukazte vase rocne grafy...
Odpovedať

@roberto1923 1000 eur ročne? To je pri cene 0,15…
@radoslavc čo to trepeš ... 6700kwh. To za rok v našich podmienkách vyrobí maximálne 20kilowatový systém panelov (to je nejakých 40 panelov, kto si to dá na strechu?) Mám 10.2kWp na streche a ročnú výrobu 12.18MWh
Odpovedať

@roberto1923 1000 eur ročne? To je pri cene 0,15…
@radoslavc Neviem akú kalkulačku používaš Ty, ale ja nasledovnú: spotreba cca 10000 kWh, pri cene bez FVE 0,159886€/1kWh je to 1598,86€. Cez VB je cena 0,06€/kWh, spotreba cca 6000 kWh = 360€ + poplatky za VB (+108€ poplatky), spolu 468 €. Nezarátal som tam poplatky za istič, ten je stále rovnaký (či s/bez FVE). Inštalovaných 9,56kWp, za rok prevádky vyrobených 9975 kW.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@radoslavc čo to trepeš ... 6700kwh. To za rok v …
@foox to kde minies 12kwh? bezna spotreba elektriny domu je okolo 6kwh, samozrejme bez kurenia, lebo kurenie to v zime neutiahne..... pochval sa aku mas velku bateriu a kolko ta to cele stalo? a aj kde na Slovensku si, lebo takuto produkciu na vacsine uzemia Slovenska pri 10kwh nedosiahnes...
Odpovedať
jéžiši
Odpovedať

@foox to kde minies 12kwh? bezna spotreba elektri…
@radoslavc miniem, ako, do toho ťa nič. Len už necucaj tie čísla z vedra na pomyje a negrcaj to na sklo. Je evidentné, že FVE nechceš, tak na čo si zakladal túto tému?
Odpovedať

@radoslavc miniem, ako, do toho ťa nič. Len už ne…
@foox nechce, ale má!
Odpovedať

@foox nechce, ale má!
@kejsix aha, tak to je nejaká iná diagnóza.
Odpovedať

@kejsix aha, tak to je nejaká iná diagnóza.
@foox veď si len pozri prvý príspevok 🙂
Odpovedať

@frantisekca na nkon som kupoval pouzite lion bat…
@radoslavc neosolar není určite najväčší a už určite nie najlacnejší distribútor na SK alebo CZ. A ak chces vedieť extrém, tak v ČR môžeš kúpiť 410Wp panel za ceny od 73€ (s DPH). 20% straty v meniči z ročnej produkcie? Už nepíš sprostosti.
Odpovedať

@radoslavc neosolar není určite najväčší a už ur…
@frantisekca paletovy odber dúfam
Odpovedať
Článok sa načítava...

@foox veď si len pozri prvý príspevok 🙂
@kejsix niekto mu to vnútil a nasilu namontoval. To by aj mňa naštvalo 🤣
Odpovedať

@radoslavc neosolar není určite najväčší a už ur…
@frantisekca nie v menici, v celom systeme...je nepochopitelne ako to tu hyperbolujete. To montujete alebo preco take spevy na fotovoltaike. Ja az teraz v diskusii som si uvedomil, ze cena panelov za nejaky rok klesla 2 az 3x. To by som nepovedal a aj malokto to cakal. To uz sa skutocne oplati montovat aj na ploty a pristresky, ako to zacinaju ludia robit. Pointa tychto mojich prispevkov je, ze navratnost je na desatrocia, ak tam je bateria a hlavne stupaju rizika s vyhorenim, roznymi problemami (kedze menice, MPTT a ine sa kazia), a stupne aj poistka. Vieme kolko je cena poistenia za dom s fotovoltaikou a bez fotovoltaiky? Dajte teda vacsieho distributora...
Odpovedať

@frantisekca paletovy odber dúfam
@kejsix Iste, 15 kWp za 2600€.
Odpovedať

@kejsix Iste, 15 kWp za 2600€.
@frantisekca vhodné pre všetky bežné domácnosti
Odpovedať

@frantisekca nie v menici, v celom systeme...je n…
@radoslavc niekto spieva, iný plače. Niekto nerieši návratnosť ako ty. Možno má iné pohnútky. Neviem kto ťa donútil namontovať si FVE, ale neurobil dobre. Čo sa týka výroby je taká mapka solárnych inštalácií, kde je vidieť aktuálna / denná výroba FVE, je tam asi 80 inštalácií v celom bývalom Československu, moja výroba sa nijako nevymyká z priemeru. Možno iba ty to máš namontované na prd, lebo takého plačka som ešte nestretol.
Odpovedať

@frantisekca vhodné pre všetky bežné domácnosti
@kejsix Nauč sa čítať. Napísal som "ceny od". Na druhej strane, 15 kWp není žiaden extrém a aj tu ľudia na fóre majú viac. Mimochodom, už niektorí to dávajú aj namiesto plota. Čo je cca 41€/m². Už aj ako komerčné projekty. https://www.aluxploty.sk/fotovoltaick...
Odpovedať

@radoslavc niekto spieva, iný plače. Niekto neri…
@foox mas pocit, ze tu vyplakavam? upozornujem ludi, aby sa nenechali odrbkat a drvivej vacsine ludi sa to neoplati... ako pisem, ak niekto nema co robit s peniazmi, alebo sa nudi..nech sa hra... uvedom si, ze vacsina ludi na Slovensku ledva preziva z mesiaca do mesiaca a jak pride nejaky podovomovy predajca hrncov/panelovy oblbovac, tak ten clovek moze zle dopadnut...
Odpovedať

@kejsix Nauč sa čítať. Napísal som "ceny od". N…
@frantisekca dávaš sem nereálne ceny, pre bežného smrteľníka, bežná cena je +/- 100€ za 450Wp, to čo dávaš je pre firmy alebo čorka.
Odpovedať
Profilova fotka

@frantisekca nie v menici, v celom systeme...je n…
@radoslavc koľko domov vyhori a koľko ľudí sa otravi ročne od CO z krbov ? Koľko požiarov spôsobí plynove kúrenie a poruchy ? Len v mojom okolí viem za posledné roky o dosť prípadov , susedná dedina dvaja mŕtvi po zlyhaní plynového kotla , v Prešove odkiaľ som buchla celá bytovka ... A fotovoltaika ani batérie to nespôsobili ... Daj sem nejaké štatistiky požiarov z HaZZ a porovnáme príčiny ... To je rovnake ako každý deamatizuje požiare elektrických áut , či kolobežiek ... Lebo keď sa udeje jeden prípad raz za čas , nabehnú novinári lebo je to iné ... Novinka ... Keď horí obyčajne spaľovacie auto len to ohlásia v dopravnom servise na exprese a nikto si toho nevšíma ... Ľudia preceňuju veľmi nepravdepodobné udalosti a podceňujú časté udalosti ...
Odpovedať

@foox mas pocit, ze tu vyplakavam? upozornujem lu…
@radoslavc si plačko, rozober to a predaj, budeš mať po starostiach. Ešte nám nakoniec skočíš z mostu alebo čo.
Odpovedať

@frantisekca dávaš sem nereálne ceny, pre bežného…
@foox Prepáč, ale nevieš o čom píšeš. Samozrejme, že si môžeš kúpiť aj ty a žiadna "čorka" to není. Ale súhlasím, že panely 400-450 Wp sú dostupné aj do 100€/ks.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@radoslavc koľko domov vyhori a koľko ľudí sa otr…
@dexter89 plynovy dom vyhori casto kvoli dementnym ludom, ktori ostavaju sami a varia si jogurt...ale co sa tyka fve tak, tam sa to deje samotnou instalaciou...staci len malo a bateria najcastejsie zacne horiet..je tam podstatne viac moznych kazovych veci v systeme - menic, mptt, rozne regulatory a zariadenia zapinania/vypinania, vytazovaky, rozne ochrany, ochrany, vieme kolko stoji navyse poistenie domu s fotovoltaikou?
Odpovedať

@kejsix Nauč sa čítať. Napísal som "ceny od". N…
@frantisekca ty si snad reinkarnovany horst fuchs 😅
Odpovedať

@radoslavc si plačko, rozober to a predaj, budeš …
@foox upokoj sa a zacni sa spravat ako dospely clovek, nie ako dieta na pieskovisku. Adminovia, taketo veci a utoky su tu dovolene?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?