Odpoveď na príspevok od marcos33:
Najlacnejšia energia je taka ktorú zaplatí niekto… @marcos33 ty si plánuješ na FVE požičať?Odpoveď na príspevok od pochabel:
Čo stále máte s tou návratnosťou? Tá môže fungova… @pochabel za el. zaplatíš dodávateľovi , ak si dá niekto FV tak jedine preto aby mal nižšie ročné náklady, následne záleží na čase kedy ju využívaš, ak v čase výroby máš ju len za cenu zostavy, ak v inom čase ostáva možnosť ukladania do VB alebo fyzickej, využitie pre nabíjanie el auta je nenávratné , už samotná cena za investíciu je min 10 k vyššia,v benzínovom prejdeš za to 100 000 km,až potom šetríš aspoň v lete, a s ekologiou to nemá už vonkoncom nič práve naopak,výroba zariadení je neokologická,len spotreba , pre vykurovanie k ničomu , je tu pár zástancov ktorí tvrdia že sa viac oplatí ak sa nepripája na verejnú sieť ale sa nainštaluje vyšší výkon ak ich vie zohnať lacnejšie ako zo ZSE @dexter vykuruje klímou , dnes asi najlacnejší spôsob získania tepla,aj ked nie každému vyhovuje, k ohrevu vody sa dáva aspoň TC s bojlerom,šetrí mimo zimyOdpoveď na príspevok od foox:
@marcos33 ty si plánuješ na FVE požičať? @foox ak nemáš voľné zdroje budeš čakať x rokov pokiaľ našetríš? ak máš pôžičku , splátka by mala byť aspoň na uštrenú energiuOdpoveď na príspevok od duzu:
@foox ak nemáš voľné zdroje budeš čakať x rokov p… @duzu nejako mi to nevychádza, asi mám pokazené počítadlo. Ale ja nie som ekonóm a zásadne sa prikrývam len vlastnou perinou. Hoď sem nejaké čísla ako si to predstavuješ.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Najlacnejšia energia je taka ktorú zaplatí niekto… @marcos33 kopu ľudí tak nerozmýšľa... dá si to na strechu, lebo to má sused ... ekonomické rozhodovanie nemá nič spoločné s racionalitou , ale je to skoro čisto emocionálna a iracionálna vec... snáď len energo-FVE nadšenci ako rkorba a podobní to robia ako koníček a keďže si to vedia poskladať sami, tak u nich aj tá návratnosť má zmysel... FVE cez firmu asi zmysel nemá ... tam ťa ozbíjajú ako sa len dá, ale ako si písal, prepočítajú ti, že ti to vyrobí aj v noci len aby si si to kúpil... ale ľudia riešia väčšie nezmysly .. predvčerom na FB pípek riešil v skupine geotermálne vrty pre RD ... dal za to 9k+9k dva vrty + TČ 10k + zostava a kto vie čo všetko... no koľko ťa vyjde také kúrenie? 40 k? ale potom sa tešíš že kúriš skoro "zadarmo" 😃Odpoveď na príspevok od dexter89:
@marcos33 kopu ľudí tak nerozmýšľa... dá si to na… @dexter89 nie som nadsenec, len nepoznam slovne spojenie "neda sa" :-) A po pravde ma stalo veela penazi doteraz, ale nevadi bavi ma to :-) FV je moja najlepsia investicia (nezozerie, ale dokonca vyrobi) do domu, ked nepocitam dalsie technologie co setria ako rekuperacia, klimy a technologie zabezpecujuce vyssiu kvalitu zivota ako bazen, sauna, masazna vana ...Odpoveď na príspevok od rkorba:
@dexter89 nie som nadsenec, len nepoznam slovne s… @rkorba no jeden pípek to pekne nazval, FVE nie je spotrebič ale zdroj... 😃 inak momentálne riešim FVE , na sprave firemneho majetku a ideme do FVE na administr. budovu ... takže sa asi čo to pručím v podstate budem pritom to riešiť, tak sa na to teším navrhnuty je 16,5kwp systém a energ. auditor odporúča aj 20kwh batérie ... s prebytkami do siete vychádza návratnosť na 14 rokov... aspoň toto je na papieriOdpoveď na príspevok od marcos33:
Dexter mi hovori z duse. Viem ze to co pisem ide… @marcos33 lebo ak nevytrieskaž zo svojho 10k a zobereš si napr hypo s fixom na 5 a viac rokov tak za 10 tisicovu vec zaplatiš kolko? 20k+? potom sa nebavime o navratnosti 12-15 rokov ale okolo 30r čo neni návratnosť.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@marcos33 kopu ľudí tak nerozmýšľa... dá si to na… @dexter89 To aké hlboké vrty má, že za dva dal 18k? Svojho času mi vravel týpek z Ivaru, že bol vo Švédsku a na jeho prekvapenie veľmi veľa RD malo takéto tepelko s geotermálnymi vrtmi. Vraj to je u nich lacné kvôli tomu, že je tam veľmi veľa firiem, ktoré tieto vrty robia a teda je silná konkurencia - preto vychádza vrt na 1m komplet cca 20eur. U nás sú profi firmy ktoré ozaj vedia čo, ako, kde to robiť tak aby to bolo v cajku možno 4 (nemyslím šuflikárov s technikou za pár šupov), preto tie strašné ceny.Odpoveď na príspevok od matto75:
@marcos33 lebo ak nevytrieskaž zo svojho 10k a… @matto75 pretože tých zvyšných 10K pracuje pre mna inde. Preto ich nemám.Odpoveď na príspevok od toky1:
@dexter89 To aké hlboké vrty má, že za dva dal 18… @toky1 ja náhodou tiež som kecal s jedným Švédom v Chorvátsku mal balkón vedľa mňa... bolo to pred cca 8 rokmi? nvm fest dávno ale viem, že tiež presne hovoril čo píšeš, že už vtedy on mal kúrenie TČ s tými vrtami... ale koľko ho to stálo vtedy hmm to už nepamätám to bolo fest dávno a dnes už budú ceny aj tak niekde inde... ale tam to asi fičí aj tie zimy a potreba vykurovania je tam iná... v Nórsku zas viem, že celkom fičia na kúrenie klasické klímy... väčšina má mitsu hyperheating čo som videl dosť tých jednotiek tam ... paradoxne aj dosť vysoko na severe... ten típek netuším aký hlboký má vrt písal to niekto na fb v skupine staviame svojpomocne... ale tie cifry mi vypálili oči :D to sa možno tak oplatí do veľkej budovy riešiť abo komplet na bytovku... asi do RD pôjde o nenávratnú investíciu... ale tak sú ľudia čo nevedia čo s peniazmi a tak prečo nie? dajú za kúrenie aj 50k do RDOdpoveď na príspevok od dexter89:
@toky1 ja náhodou tiež som kecal s jedným Švédom … @dexter89 Nesmial by som sa z vrtov pre TC (jeden mam aj ja 😁), vo vela pripadoch to ma zmysel a nie je vsetko o navratnosti. Kazdopadne pre bezny dom netreba 2 ks a za 9k to je dost predrazeny vrt, resp. zalezi kolko m. Co sa tyka Svedska, cim chladnejsie, tym viac tam pasuje vrt a nie vzduchac, z ktoreho je v mrazoch akurat predrazeny elektrokotol. Rovnako FVE, poniektorych mozno trapi aj ekologia, nie len navratnost. U nas je to naviac skreslene dotovanou el., ked zacneme platit trhove ceny, tak budu tabulky hned inac vyzerat 😁 Ak mna niekto vyhroteny rozpocet, tak si samozrejme nebude davat ani vrt, ani FVE.Odpoveď na príspevok od zefe:
@dexter89 Nesmial by som sa z vrtov pre TC (jeden… @zefe Ak budeme mať trhové ceny tak sa návratnosť iba mierne zvýši. Bohužiaľ slovenskí odborníci na základe zvýšeného dopytu zdvihnú ceny. Inak ak by boli trhové ceny bolo by načase keby zelení konečne dačo robili a boli by za odstavenie Mochoviec. Čo potom z toho, že sú tu má bežný občan ? Okrem jeho daní, ktoré tam vlády nasúkali ? Mám ny mysli bezpečnostné riziká spojené s JE. Vrátane likvidávie odpadu.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@zefe Ak budeme mať trhové ceny tak sa návratnosť… @zdenkonr Ale kdeze, jadro je prave buducnost a najzelensia energia. Ci chces palit uhlie?Odpoveď na príspevok od zefe:
@zdenkonr Ale kdeze, jadro je prave buducnost a n… @zefe Ja mám plne elektrický takže nie. Asi si nepochopil môj príspevok. Ak mám platiť trhovú cenu tak nech je tá JE napríklad u južných susedov a naši občania nemusia dostávať jódové tabletky a báť sa že čo ak sa stane havária.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@zefe Ak budeme mať trhové ceny tak sa návratnosť… @zdenkonr @zefe No ja som veľký zástanca jadrovej energie ... na rozdiel od tzv. naoko zelených eurohujerov ktorí sa zrejme do toho nerozumejú a budúcnosť a inovácie vidia v získavaní energie ako pred 400 rokmi pomocou veterníkov ... ja vidím budúcnosť a inovácie v jadre ... ono štiepiť, či zlučovať jadro je rozhodne intelektuálne tažšie ako postaviť vrtuľu... takže budúcnosť: 1. malé modulárne reaktory, 2. zlučovanie ľahkých jadier 3. geotermál.... keď je reč o ekológií najekologickejšia je energia , ktorá sa nevyrobí... mnohí ekohujeri zabúdajú na materiálovú náročnosť pri získavaní energií z tzv. OZE takže pridávam foto množstvo materiálov a plochy potrebných na výrobu 1Twh energie dľa jednotlivých zdrojov.... mimochodom, čím väčší pomer OZE, tým väčšia uhlíková stopa ... akademia věd ČR vypočítala, že v prípade energetickej závislosti na 90% z OZE by činili paradoxne emisie skleníkových plynov 2x viac, ako keby sa spaľovalo rovno uhlie... práve kvôli náročnosti materiálov, ale aj údržbe , obmieňaní, životnosti týchto zdrojov... nestálosti, potrebe mať úložiská atď... atď... nie všetko čo má nálepku "eko" je naozaj eko.... opak je niekedy pravdou... odstrašujúcim príkladom je Energiewende v Nemecku...Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@zefe Ja mám plne elektrický takže nie. Asi si ne… @zdenkonr 😀 a ešte k tým jodovým tabletám ... nebuďme iracionálni... seriál Černobyľ nie je realita... aj keď super seriál ...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@igor256 za mňa FVE môže byť návratne, záleží od … @dexter89 auto ma 80kw bateriu, v solarnom systeme maju ludia 10kw bateriu a ta stoji okolo 3000 EUR. Bateria sa nabija cez den, slnko svieti tak od 2 do 10 hodin, casto su aj cez letne mesiace zahmlene alebo zamracene obdobia kedy s 10kw systemom nenabijete ani 10kw bateriu. Tu bateriu v aute aby ste nabili potrebujete niekolko dni a logicky v noci ju nabijat nebudete. Samozrejme treba aj dostatocne hrube kable potiahnute az ku garazi, na co bol malokto pripraveny. Rozne ochrany, aby vam to nevyhorilo. A samozrejme aj podstatne vyssiu poistku. Ked si to vyratame, tak 1 panel 450w stoji okolo 200 EUR, 20 panelov stoji 4000 EUR. Konštrukcia na strechu a montáž minimálne 1000 EUR. Batériu pre 10kwp treba aspoň 10kilowattovu, ta stoji cca 4000 EUR. Kabeláž, poistky nejakých 2000 EUR. Riadenie, regulácia okolo 1000 EUR. Projekt okolo 1000 EUR. MPTT s meničom okolo 3000 EUR. Spojazdnenie firmou nejakých 3000 EUR. To máme spolu 19000 EUR. Takýto systém dokáže za rok vyrobiť v priemere 3MWh. Za rok vám tento systém ušetri 3000x0,15 = 450 EUR. Návratnosť v takomto prípade je 42 rokov. Navyše máte podstatne väčšie rizika požiaru, utrhnutia panelov zo strechy, alebo sú aj prípady poškodenia strechy. Nehovoriac o tom, že tie 3MWh sa vytvorí hlavne v letných mesiacoch, kedy ich väčšina ľudí ani nevie využiť. Otázka je, či za tých 450 eur ročne má význam takáto investícia. Pre niekoho, kto si peniazmi utiera zadok, kto sa nudí a chce hrať, kto na tom zarába to má význam. Pre väčšinu obyvateľov nie. A ak je niekto tak hlúpy, že si na to zoberie ešte pôžičku, tak ten na tom ročne ešte prerobí :)Odpoveď na príspevok od radoslavc:
@dexter89 auto ma 80kw bateriu, v solarnom system… @radoslavc Ktoreze auto ma 80kWh bateriu? :) Okrem toho, ze +450Wp panely samozrejme nestoja 200€... 14kWh bateria skladana s BMS dnes vyjde pod 1500€... melies hovna.Odpoveď na príspevok od roberto1923:
@marcos33 Návratnosť je jednoduchá - úspora cca 1… @roberto1923 1000 eur ročne? To je pri cene 0,15eur za 1kw - 6700kwh. To za rok v našich podmienkách vyrobí maximálne 20kilowatový systém panelov (to je nejakých 40 panelov, kto si to dá na strechu?) a baterku treba aspoň 15-20kwh - tá stoji okolo 10 000 EUR. A tak či tak, v od októbra do marca budete platiť za energiu a v lete s ňou nebudete mať, čo robiť. Investícia okolo 30 000 EUR cez firmu a viac. Ako ste dosli k tej navratnosti 12 rokov, to normalne ako by tu bola sektra predajcov hrncov, akurat hrnce vymenili za fotovoltaiku. Poprosim realne vypocty a fakty, nie zavadzanie a manipulacie.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@radoslavc Ktoreze auto ma 80kWh bateriu? :) Okre… @kejsix najpouzivanejsie elektromobily - tesly napriklad. Luxusnejsie auta maju do 200kwh baterie, aby sa dostali na uroven dojazdu naftoveho auta - to je 1200km/nádrž/nabitie. Horšie to je samozrejme teraz v zime, kedy možno 20% energie batérie ide na vykurovanie interiéru a ďalšich 20% je strata v mraze...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@radoslavc Ktoreze auto ma 80kWh bateriu? :) Okre… @kejsix ked som ja kupoval panely, tak jeden 450 stal 250 eur. Kto si sklada bateriu z vacsinovej populacie? 12kwh bateria 3200 eur s dph. ratal som to na zaklade cien, za ktore som to kupoval ja pred 1-2 rokmi Ak sa ti nieco nezda, napis konkretne a poprosim sa spravat slusne, nie sme v krcme.Odpoveď na príspevok od kejsix:
Tesla je najpouzivanejsi elektromobil? Kde? :-D @kejsix tak aj oficialne najpredavanejsie auto u nas enyaq ma 82 kwh bateriu. Cena okolo 45 000 EUR.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Najlacnejšia energia je taka ktorú zaplatí niekto… @marcos33 ano presne tak, pritom cena panelov ide stale dolu, aj baterie a pojde. Mozno za 5-10 rokov sa to oplati a bude aj nejaka navratnost. Mozno mat len pripravene kable. Ale aktualne sa to vobec neoplati, navyse, kedze je mnozstvo ludi zmagorenych, tak firmy nestihaju a davaju si prehnane marze....Odpoveď na príspevok od radoslavc:
@dexter89 auto ma 80kw bateriu, v solarnom system… @radoslavc Tie ceny uvádzaš z pred 10tich rokov? Pozeral si ceny toho čo si písal, alebo si zámerne uviedol tie najvyššie (za ktoré to nik nebude kupovať) čo si našiel? 10 kWp za rok iba 3 MWh? Čo to za bludy píšeš? Dnes si s 10kWp fotovoltaiku na kľúč aj do 12 000€. A pokiaľ si to chceš urobiť svojpomocne, tak si na polovičnej cene avšak aj s batériou.Odpoveď na príspevok od radoslavc:
@kejsix ked som ja kupoval panely, tak jeden 450 … @radoslavc Ze si preplatil panely je zial Tvoj problem, dnes su ceny inde, takze melies hovna. K zvysku sa nevyjadrujem, si neznaly situacie, skoda mojho casu.