Otvorený krb

Ahojte. Potreboval by som poradiť ako mám postupovať pri stavbe otvoreného krbu (nakres alebo stranka). Komín mám nerezový 200mm 6m vysoký. Externý prívod vzduchu 120mm. Nechceme ho pouzivat na vykurovanie. Bude sluzit ako doplnok v obyvacke. Dakujem za rady.
Odpovedať
My sme mali na chalupe kedysi otvorený krb,teplo z neho bolo tak po vyše 6 tich hodinách za mňa nie,ale hlavne aj z bezpečnostného hľadiska,takže imidž nanič.
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavne v dobe NED a PD stavať v interiéri otvorené ohnisko je dosť zriedkavé... Ak bude kúriť, účinnosť bude mizerná a ak nebude kúriť, bude odsávať teplo vyrobené ináč...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked chces doplnok v obyvacke ( iked neviem k comu a naco...) , daj si biokrb
Odpovedať
@zaciatok Na takom komíne bude fungovať každé zariadenie, aj plechový sud. :-) Na občasné kúrenie stačí liatinová krbová vložka so sklom v dvierkach. Ak chceš murovať, tak si postav pec. Tiež môže mať sklenené dvierka, neprehrieva dom, a hreje ešte veľa hodín po dohorení dreva. Pec môže mať akýkoľvek tepelný výkon, nastaví sa zvolenou konštrukciou, alebo nejakou elektronikou ktorá odoberá teplý vzduch z pece.
Odpovedať
Ďakujem za rady. Budem mať aj krb teplovodný, ktorý bude slúžiť na vykurovanie. Ale ten otvorený chceme. Jednoducho sa mi páči pozerať priamo na oheň. Nie cez sklo. Skúste ešte niekto poradiť. Už som tým zabil toľko času na nete a nič. Ale ďakujem za názory.
Odpovedať
@zaciatok Otvorené krby mali malú účinnosť, možno 10 %. To je fakt iba na pozeranie. Prečo myslíš že sú na peciach a krboch dvierka?
Odpovedať
@reward oplati sa vobec v ned a pd investovat do krb. vlozky + komin + obstavba? Myslim ze tepelnu pohodu v plnej miere zabezpeci napr. podlahove kurenie
Odpovedať
ak máš teplovodný krb ako píšeš tak ten bude zdrojom tepla pozri ak máš vyslovene iný zdroj tepla a hento naozaj len a len na efekt bez akéhokoľvek očakávania, že tam spáliš pri rodinnej akcii cca kubik dreva za zimu, tak v podstate nepotrebuješ k tomu nič... vykurovacie vlastnosti neočakávaš tak je to iba o splnení svojho sna.... ako tu bolo písané.. zbytočná investícia, neefektívne vyhodené peniaze, ale ako to chceš tak naozaj nie je čo riešiť..
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor veď práve, neoplatí.... možno kachľová pec v NED
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor z ekonomickeho hladiska neoplati a kachlova pec uz toboz nie :-D
Odpovedať
@reward. @majkoj tak mam spravny pohlad na vec, myslim ze budu naklady na plyn nizke aj v prechodnom obdobi i ked mi vsetci hovoria ze vtedy stacia dve polienka do krbu... Ze budem banovat ked ho nedam atd
Odpovedať
@danifedor Krb nie je o dvoch polienkach ani o nakladoch na plyn, ale ludia si ho davaju koli romantika, určitej nezávislosti, miesto sauny a tak. Ide o životný štýl, ktorý je v dome iný ako v byte. Ak nechceš krb, nedaj si ho.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radopp Ved rozumiem ale nemam taky prijem aby som si mohol dovolit komin za 1200€ krb 800€ praca s oblozenim 1000€, to je cca 3000€ za to mam napr. tri letne dovolenky, ktore su pre mna vacsou prioritou ako krb, to zalezi komu sa co paci, ja som sa dival na to z ekonomickeho hladiska.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor mám niekoľkých spokojných zákazníkov, kúriacich iba kachľovou pecou spôsobom ráno tri polienka, večer tri polienka.... Sálavé teplo nič nenahradí, v Rakúsku už dávno na to prišli... Asi nechodia na dovolenky :)
Odpovedať
@reward to je vas nazor na vec...
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor samozrejme... a váš vám neberiem
Odpovedať
Profilova fotka
@reward kolko percent navostavieb v Rakusku ma kachlovu pec ? Prosim aj zdroj udajov.
Odpovedať
@majkoj Prečo len novostavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Podľa štatistiky celkový počet kachľových pecí je 450 000, ročne pribudne 12 000. V kachľových peciach je nainštalovaných cca 2 000 MW výkonu. Je to najrozšírenejší spôsob vykurovania biomasou. Zdroj: Österreichischer Kachelofenverband
Odpovedať
Profilova fotka
@reward To je ale udaj o "Kaminöffen", co zahrna aj tie male cuda s nalepenimi 3 kachlickami, ktore nefunguju ako popisujes. A kedze tepelnych cerpadile tam funguje okolo 200 000 s rocnym prirastkom okolo 16 000 a trendom "raketovo" stupajucim, urcite by som to nedefinoval ako "Rakusania davno pochopili" :). A keby som sa vedel dopatrat priamo k udajom o novostavbach boli by udaj daleko zaujimavejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ale áno, si hrdý používateľ TČ, chápem tvoje nadšenie, vývoj ide dopredu. O rok príde nejaký nový systém, prekoná výhody TČ a život ide ďalej... No kachľová pec tu bola za čias našich prastarých rodičov a som si istý, že bude aj za čias našich pravnúčat. A to Rakúšania dávno pochopili :-) Píšem stále o individuálne stavaných peciach!
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Ty pises, ale statistika nepise (kaminoffen je v Nemcine siroky pojem) :). Rakusania uz davno pochopili, ze na pohodlie sa o zdroj tepla starat nemusia :). Este tak raz za par dni nasypat vrecko peletiek. Ja nemam proti kachlovym peciam vobec nic, mna len trosku "drazdi" ta prezentacia ako nonplusultra riesenie :). Peace :)
Odpovedať
Neviete ako dlho bude ešte Putin prezidentom? To je na margo plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj samozrejme, že peace :-) máš svoj názor, beriem ho, ja mám trochu iný, to je v pohode... ;-) Moje info o situácii v At nie sú len tak z brucha... V predstavenstve CK máme kolegu, ktorý je už tuším 6 rokov prezidentom VEUKO. Mimochodom Zvolenčan :) Veuko združuje kachliarske cechy v Európe, sídlo má práve v At a úzko spolupracuje s Rakúskym kachliarskym zväzom. Pred pár rokmi dokonca robili prieskum, na tému: čo je pre At obyvateľa snom, ktorý by si chcel splniť? Samozrejme išlo o hmotné statky... Po dome, aute a neviem čom, na štvrtom mieste bola kachľová pec :-) Tie pelety beriem, tam to frčí a v Nemecku tiež, no nie v obývačke, ale v kotolni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?