Oprávnenie na vykonanie tlakovej skúšky

Aké podmienky určuje zákon na vykonávateľa tlakovej skúšky vodovodných rozvodov a rozvodov kanalizácie? Rozvody som som robil osobne ja ako stavebník (PPR). Tlaková skúška prebehla bez únikov pri tlaku 0,9MPa. Doklad o vyhovujúcom stave plánoval podpísať projektant (autorizovaný stavebný inžinier pre pozemné stavby, stavebný dozor). Na stavebnom úrade mi jeho pečiatku odmietli s tým, že to musí opečiatkovať inštalatérska firma. Je to skutočne tak? Upravuje toto nejaký zákon? Hľadal som, ale nenašiel. Keď som sa pýtal na SÚ, aké ú podmienky, povedali mi len, že to tak robia vždy, tak nech to tak spravím aj ja. To nie je zrovna argumentácia. 🤔 Vďaka za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@romciiik riadis sa STN 805. Vypln tlacivo o skuske, nechaj podpisat projektantom a dozorom a posli postou. SU sa musi riadit zakonom a nie frazou lebo medved a odmietnutie musi byt na zaklade nesplnenia zakonnych povinnosti. Ak splnis podmienky STN 805, vodovod ti mozu montovat a protokol o tlakovej skuske podpisovat aj martania. Dalsom moznostou (lebo uradnik chce byt kryty) skocit do nejakej inst. firmy a nechat si to opeciatkovat za nejaky obnos. Toto je ta rychla cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@romciiik na to nie je vysvetlenie, zákon platí na calom území SR, na dom netreba ani autorizovaného inžiniera, ani dozor, (len pri svojpomoci) a v tomto prípade dozor plní funkciu kontrolného orgánu počas výstavby. Ani elektriku nemusí robiť oprávnená firma, ale rev. správu treba . A tlakové skúšky sa predkladajú, ak robí rozvody živnostník tak kto to opečiatkuje?Myslím, že štátna správa by potrebovala doučovanie.
Odpovedať
@mgx @jan45 Vďaka za info. Popýtal som citáciu zákona, ktorý by som svojim postupom nedodržal, tak to snáď bude ok. Možno sa dozvieme niečo nové :) Každopádne, neplánujem sa rozhádať so stavebným úradom pred kolaudáciou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@romciiik Dobry den, prosim Vas,nemate nahodou nejake tlacivo k tlakovej skuske k vodoinstalacii? Nas vodar nic nema, a neviem presne, ako to ma vyzerat. Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?