Oplati sa vymenit stary kotol ?

Mame 10r. funkcny kotol VItopend 100 10,5-24kw na ohrev vody a dali sme nove podlahove kurenie do celeho dvojpodlazneho domu cca 91m2 Je nam jasne, že nový kotol je lepši....ale chceli by sme ešte nejaky čas počkať z jeho vymenou. Otazka znie, ci tento starši kotol bude vhodný a pojde nastaviť. ďakujem za pripomienky.
Odpovedať
@zanna244 problem je enormne vysoky spodny vykon tochto kotla. Problem bude ten , ze Vam bude neustale ciklovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanna244 mám obavu, že VItopend 100 je síce nízkoteplotný kotol, ale na podlahovku by ste ešte potrebovali zmiešavanie, kondenzačný kotol sa Vám oplatí. sú aj lacnejšie značky,
Odpovedať
@jan45 su aj lacnejsie no nie lepsie! Ak ste 10 rokov boli spokojny so znackou tak ju nemente. Predajte tento za 350Eur dolozte 1000Eur a mate kondenzacny s 5 rocnou zarukou na kotol a 10 na vymennik
Odpovedať
@gkrivanek Vysvetlíš mi ako bude cyklovať kotol ak bude púštať vodu do podlahovky ? Obyčajne pri poklese teploty v dome ...termostat zapne kotol .. a kým zvýši teplotu v dome o 0,2 stupňa tak to minimálne hodinu trvá potom sa kotol vypne ... Takto naakumulovaná podlaha kúri ešte 10 hodín .... Kedy bude ten kotol cyklovať ? Kotol sa spúšťa jedine pri dohrievaní TUV ak sa viac pustí teplej vody. Cyklovanie chápem len pri používaní radiatorov a nízkej tepelnej strate domu . Pri podlahovke nechápem ....ako môže taká situácia nastať.
Odpovedať
@leilak1 su ek itermicke regulacie ktore neriesia primarne teplotu v interieri a kuria akoze stale podla teploty vonku. Moj subjektivny sediacky nazor ze je to jedno pri dnesnych stavbach s min stratou je ekviter k nicomu a cyklovanie ma netrapi a nicomu nevadi a je mi ukradnute.
Odpovedať
@gkrivanek Ja samozrejme ten jej kotol nepoznám , koľko dokáže akú nízku teplotu pustiť do podlahovky takže len nejaké vysvetlenie, dík.
Odpovedať
Kotol predam za max 150€, a uspora s novym kondenzacnym kotlom by bola cca 70€ rocne. Vystupna teplota z kotla by mala byt okolo 38C°, takze keby sa urobil okruh na spiatocke nech sa vracia znovu do kurenia cez nejake trojcestne ventily s cerpadlom mohlo by to fungovat? Chcel by som od vas poradit : Da sa navrhnut schema vykurovania tak aby to dobre fungovalo , alebo sa neoplati spekulovat a kupit novy kotol.
Odpovedať
@sysell Cyklovanie ta netrápi však pri podlahovke ani žiadne nenastáva tak ani mňa netrápi :-) Preto chcem vysvetlenie komu to cykluje Ja ekvitermiku nemám a asi ani nechcem. Pre mňa je dôležité číslo na plynomery aby bolo čo najnižšie a vnútri domu teplota čo najvyššia. :-)
Odpovedať
@leilak1 asi myslel ze bude cyklovat kvoli vykonu ze nedokaze pustat tku nizku teplotu vody preto sa musi zapnut vypnut aby z neho slo povedzme tych 38 srupnov
Odpovedať
@leilak1 Keď ju nechceš asi dobre robíš. Lebo ja ju asi rovno idem vyhodiť. Neviem či je to cyklovanie (podla mňa ano) ale mne sa striedajú nasledujúce prípady: 1. Kotol zopne kúrenie, teplota sa dostane na 42-45C a potom začne modulovať na 31C- 32C táto teplota ostane skoro počas celého cyklu ale cca 2 až 6 minúty pred ukončením teplota vyletí znovu na 41 až 42C. Cyklus trvá cca 12 minút. 2. Kotol zopne kúrenie, teplota sa dostane na 42-45C a potom zmoduluje len na 40-41C kde ide celý cyklus. Tento cyklus je oveľa kratší ako ostatné cca 8 minút 3. Kotol zopne kúrenie, teplota sa dostane na 42-45C a potom začne modulovať na 31C- 32C a kotol ide cca 1 a pol až 2 hod . Potom buď pomaly klesne na 30-29C a vypne, alebo zase na 2 až 6 minút pred skončením cyklu teplota vyskočí na 41-42C a vypne. Pri všetkých prípadoch bola vonkajšia teplota od 6 do 10C. Napríklad pri vonkajších 6C mám odsledovaný 2 a 3 príklad z dnes rána. Kotol viessmann 200, spodný výkon 1,9 straty domu počítane pri -16 okolo 5612W. Plynomer od polnoci do teraz 2 kubíky bez ohrevu teplej vod. Vykurovanie na 23C. Vonkajších 6C.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 pises, ze ta zaujima plynomer. Ale pri KK ucinnost zavisi od teploty spiatocky. Cize cim nizsia teplota vykurovacej vody, tym vyssia ucinnost. Ako to chces riesit bez ekvitermiky ?
Odpovedať
@majkoj viac ľudí tu už písalo že púšťa kúrenie 2 krát za deň na 37C na 2-3 hodinky. A stačí im to na vykúrenie. Neviem ako sú na tom zo spotrebou ale kotol im aspoň naštartuje a vypne len 2 krát za deň. Čím ho asi šetria. Sám neviem čo je najlepšie ale ako vidím na mne a ako som čítal diskusie na MS tak veľa ludí s tým má problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zanna244 dá sa to jednoducho aj bez trojcestného len premostením prívodu a spiatočky a vsadením ventilu na priškrtenie. Ale do kotla sa bude vracať studená voda a zníži jeho životnosť, ale na tom vo Vašom prípade už nezáleží. Ten výpočet na ušetrenie KK ste ako dosiahli?
Odpovedať
Profilova fotka
@stokibb vsak v poriadku, to ze to staci, neznamena, ze je to efektivne. Rovnako je otazne co sa bude diat ked bude von -26C ako minuly rok. To, ze zle nastavena ekvitermika nefunguje, neznamena ale, ze ekvitermika je zla. Ja som tiez potreboval jednu sezonu kym som to vyladil.
Odpovedať
@majkoj súhlasím s tým nemusí to byť zlá vec. Teda keď si to ladil ako si na to šiel. Lebo ja mam krivku 0,4 a v dome mám požadovaných 23C neprekurujem a nemám ani nedokúrené. Teda pre tieto teploty som sa asi trafil. Uvidíme keď bude spomínaných -26C. Tak ju možno bude treba upraviť. To beriem a počítam s tým. Len neviem ako docieliť aby pri týchto teplotách nenastávalo to aby mi vháňalo 40C vodu viď môj popis vyššie. Ako tu krivku prispôsobiť? Nemáš typ? Ďakujem
Odpovedať
@majkoj @stokibb Ano o tej spiatočke viem. Preto som sa to snažil nastaviť tak aby išla čo najnižšia teplota spiatočky. Ako to riešiť bez ekvitermiky ? jednoducho cez toto obdobie prechodné mám nastavenú teplotu vody do podlahy na 32 stupňov a ak mi zapne kotol tak spiatočka ide 20 stupňová po hodine má 23 po dalšej polhodine 24 a potom už začína stúpať teplota v dome o 0,2 stupňa ...a potom termostat vypne. kotol ... Cez riadnu zimu dám výstup vode ale 36 stupňov a hotovo . Ja kúrim ale momentálne na okolo 20,6 stupňa max 21 čo mi momentálne vyhovuje ...a stále ešte testujem a pozorujem kotol ... Pred týždňom som si nastavil 7 teplôt na termostate ...aby sa mi kotol zapínal v určité časy denné a aby bolo teplota počas dňa čo najrovnomernejšia a aby som ho v noci nepočul pracovať ... tak uvidím aké budú výsledky... zatiaľ to ako tak funguje. Ladím to na svoj dom. :-) zakiaľ ma s tým baví hrať a sledovať . Moc o tých teplotách nebudem písať teraz, lebo to skúšam s cieľom využiť chladnú spiatočku, a aby mi nešiel ani dlho zas kotol lebo ho nechcem počúvať a elektriky aby zas nepapal veľa ...
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 a preco je lepsie ked ide v spiatocke chladnejsia voda?
Odpovedať
@septiko kuk konec http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 mne sa da na TC nastavit aky ma byt rozdiel teplot medzi vstupom a spiatockou. da sa nastavit od 3 do 10 stupnov. len neviem co mam nastavit. technik kazal 5 ale vtedy mi cykluje. nedokaze udrzat 5 stupnovy rozdiel ked mi TC kuri na 28 st. ked dam rozdiel 3 tak pohoda. pravdelodobne na tych 5 by potreboval vyssiu vstupnu teplotu aspon 30st.ale teraz na tolko system nekuri.
Odpovedať
@septiko Aha no TC v tom ti teraz neporadím to neviem ...ani neviem či to má vplyv na efektivitu . Mám a zaoberal som sa len kondenzačným kotlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek nedá sa nastaviť anticyklačný režim na cca 20min? Pri podlahovke by to nemal byť problém. Poprípade riadiť kotol teplotou spiatočky? Ak to kotol má v menu.
Odpovedať
@poliacik321 henten kotol takéto možnosti nemá , je to najnižsia rada od viessmanu so spodným výkonom 10 KW to bude ciklovat ako Sagan
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ok
Odpovedať
@jan45 vypocet setrenia je zo stranky http://www.spp.sk/sk/domacnosti/spp-r... Dom je v radovej zastavbe z jednej strany zatepleny a dve strany su spolocne, nemyslim ze usetrim viac ako 20€ zo 100€ keby uz prehanam. To je navratnost cca 10rokov pri priemernej cene kotla. Je mozne pouzit tuto schemu bez ekvitermiky? alebo poraddte lepsiu schemu Aj keby mal kotol ciklovat (neviem teda ako casto) je predsa Prietokovy a mal by zniest vela zap.vyp. Stale znie otazka, ci sa da vitopend 100 efektivne vyuzit na podlahove vykurovanie a ohrev TUV
Odpovedať
Profilova fotka
@zanna244 to je len informatívne konštatovanie, tak sa tepelné straty nedajú vypočítať a teda ani úspory, schéma je klasická, nekomplikovaná a bude fungovať. Rozdiel medzi kk a Vašim je možno 5 %, to oželiete. Cyklovaniu sa dá zabrániť nastaveniu čerpadla na najvyššiu rýchlosť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?