Oplati sa mi ist do plynu?

Potreboval by som poradit...sme prave vo faze kurenia a neviem sa rozhodnut medzi kurenim vodnou podlahovkou s plyn. kotlom alebo elektrickymi rohozami. Plyn je cca 5metrov od pozemku ale pripojka bude aj tak draha. Jedna sa o kurenie v malom poschodovom dome 8.2 x 8.7, troskla, ytong 300, 20cm eps na steny, 18cm do podlahy, 40cm min.vlny v streche, vstup domu SV, zadna strana cize dve detstke izby, hostovska a obyvacka orientovana na JZ....dakujem za kazdu radu
Odpovedať
1
2
Dobry nazov temy! :-D Do plynu radsej nechod,to by si neprezil :-p
Odpovedať
že do plynu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 je tazko sa vyjadrovat k niecomu co nevieme ani ako prezije najlblizsiu zimu vdaka konfliktom na Ukrajine v respektive ako narastu ceny atd.Ale podme k veci co ti chcem povedat,my davame plyn ja napriek vsetkemu co sa mom. deje,myslim si ze zatial to je stale najlacnejsia varianta kurenia aj napriek tomu ze si tu pripojku musis zaplatit sam!To ci mas pozemok 1m alebo 5 od pozemku to uz nieje taky rozdiel kedze zhotovitelia si davaju zaplatit za prvy a posledny mpripojky to medzi tym su len drobne.Samozrejme pokial tam netreba podkopavat cestu! Mozno by som si dal poradit niekym ako je blacksr alebo asex dostat sa k tomu ake mas TS domu.Ale aj tak si myslim ze rocne naklady na zivot v dome budu pri plyne o polovicu lacnejsie ako pri elektrike!
Odpovedať
@rasto7764 Ja to mám skoro rovnaké a zrejme to budem riešiť pomocou vykurovacích fólií. V podstate malé náklady na túto technológiua máš regulovanie v každdej miestnosti + možnosť ovládania cez internet ;-)
Odpovedať
@rasto7764 spravil by som vodnu podlahovku a kotol si das podla potrby, ci uz plynovy alebo elektricky. @jaro113 ovladat kurenie cez internet mozes hocijake, aj plynove. Aj ked je to podla mna uplne zbytocne.
Odpovedať
@hop377 to je pravda, môžeš ovládať aj vodovodný kohútik, ale pri tomto riešení je to ekonomicky prijateľné. A to či je to zbytočné, to je samozrejme individuálne, ale určite je to také malá bezvýznamné +
Odpovedať
@jaro113 ekonomicke nakaldy na ovládanie plynu po sieti su podobne ako u elektriky, je to len vec vhodného programatora, teda ako vyhodu by som to neuvadzal.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomaslucka mozem sa spytat? Nevyznam sa v tom a pisal si o plynovej pripojke...mame moznost odkupit super pozemok, ale problem je, ze najblizsie plynove potrubie je od pozemku zhruba 200m a to mojho manzela totalne odradilo, ze sa nedoplatime, ked to budeme tahat...je to fakt o tom, ze cim dalej, tym ovela drahsie?
Odpovedať
@hop377 aj regulácia v každej izbe vyjde rovnako? zaujíma ma to ;-)
Odpovedať
No ja mam taku istu dilemu na rozdiel od toho ze pripojku mam na pozemku a je to bungalov. Ostatne planujem tak isto. Ale zatial som rozhodnuty plynovy kotol, podlahovka. Ak vyjde tak FVE na ohrev vody cez leto. Otazka je ci ma zmysel kupovat kotol alebo to vyriesit ako @blacksr .
Odpovedať
@jaro113 to neviem, ale skus porovnat, mna to stalo regulator na 6miestonsoti aj cidlami 95,- Evri, regulacna hlavica 9x16,- Evri. Tot vsjo.
Odpovedať
@hop377 ta hlavica je elektrotermicka? aka je to znacka za 16€ ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smotek7 nie je to len eelktromagneticky ventil ktory je ovladany regulátorom. Ekvitermika je sucastou kotla, hlavice len riadia prietok vody v rozvadzaci pre jednotlive miestnosti. Znacka Ivar.
Odpovedať
@tomaslucka no ale keby sa mi vrati investicia do celeho toho systemu s plynom???ts mi vypocitali zhruba na 3.5kw ...mna stale lakaju folie a k nim popripade este solar na TUV...to by som bol na cena zhruba 4000. pri plyne by ma to vyslo okolo 10000 ]-(
Odpovedať
Aha ak je to na rozdelovaci tak je to elektrotermicka, nie elektromagneticka. Nasiel som ivaracku za 20€
Odpovedať
@smotek7 podla mna je to zle prezene, kedze v hlavici nie nic reaguje na teplotu, len blby elektromagnet. Myslim tym tuto: Elektrotermický servopohon TE 3040
Odpovedať
@hop377 nie, fak to nieje elektromagnet ale termo element. Preto aj zmena polohy trava radovo 3min.
Odpovedať
@smotek7 no nie je mi jasne co je termo elelement, kedze to pracuje nezasvisle na na teplote media, len po privedeni 230V ako obycajny ventil. Priznavam ze dobu otvorenia/zatvorenia som neskumal.
Odpovedať
@hop377 Funguje to podobne ako termostat v aute, len tych 230V zohrieva ten rozpinaci element a ten otvori ventil.
Odpovedať
@smotek7 vdaka za vysvetlenie funkcie.
Odpovedať
@hop377 NZ, Mna prekvapila ta cena 16€, poznam tak za 25-30€/ks a ak ich ma byt 10-12ks tak je to min 100ka rozdiel. (ale to ma caka az tak o rok)
Odpovedať
@rasto7764 ...záleží od farby pleti..
Odpovedať
@rasto7764 plyn 10000.- Evri? To Ti tam zaratali aj podiel na ropovode Druzba...ci?
Odpovedať
@rasto7764 pri 3,5kw strate sa oplatí elektrika, či už na ohrev teplovodného kúrenia, alebo priamo (napr. infra)
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 ja neviem naco to tu pises ked uz si aj tak rozhodnuty ako tak pozeram.No nejdem ti tu nic vyvracat ale patricne,nehnevaj sa nevies o com rozpravas.Ked hovoris ze plyn s kotlom ta vyjde 10000€ ! V kazdom pripade nic nepokazis ani ked pri tvojich TS das elektricke kurenie,bude to tvoje rozhodnutie.A mozno o par rokov opat daju pripojku za € a bude to vyhodnejsie potom. Ja som mal tak tiez taku dilemu no ja som zvazoval TCerpadlo,nakoniec po prepoctoch to vyhral plyn. Drzim ti palce
Odpovedať
Pri porovnavani teplovodnej podlahovky verzus elektricke kurenie foliami by ma zaujimalo porovnanie akumulacie tepla, ked vypadne elektrika. Pravdepodobne medium voda je na tom asi lepsie, ci? Prispejte, kto mate skusenosti.
Odpovedať
Akumuluje poter, vody je tam aj tak len par litrov
Odpovedať
@tomaslucka aha....hmmm tak skusme...podlahove kurenie s kotolom a pracou cca 7000, pripojka cca 2000...az tak daleko nie som ci???!
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 pozri ak si tu hladas niekoho s kym sa tu budes natahovat,hladaj dalej!Samozrejme ze zalezi na faktoroch ako je napr. svojpomoc a kde nakupit material alebo to riesim cez firmu a tam si samozrejme ze priplatis. My mame dom o par m2 vacsi a pocitam ze podlahove kurenie s rozdelovacmi do 1000eur,kotol3000 + ako vravis pripojka. Takze najlepsie bude ak si das urobit cenove ponuky ako na el. kurenie tak aj na plyn...
Odpovedať
@tomaslucka takze k veci...tych 7000 je cp ktoru som dostal!!!takze aka hadka?chcem zistit ci sa mi do to oplati ist do je cele!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?