Dobrý deň, dodatočne som v garáži namontoval vanu s odpadom a dotiahol som studenú vodu v stene. Vo vani by som chcel kúpať psa cca 1x za dva týždne a umývať si ruky podla potreby. Potreboval by som nejakým spôsobom zohriať vodu.
Prietokový ohrievač vraj zbytočne veľa žere a zasa elektrický bojler si neviem predstaviť ako by bol zapojený.
Riešili ste niekto takúto situáciu?
Ďakujem za odpovede
@kaldes prietokový aj boiler je na elektriku tak ohrev bude stáť cca rovnako. Otázne je koľko vody potrebuješ lebo ten prietokovy nemusí stíhať keď je väčší prietok
Prietokovy zerie elektriku len vtedy ked treba. Boiler zohrieva vodu aj ked ju netreba, lebo udrzuje teplotu. Tak si to spocitaj. A ked chces kupat psa vo vani, tak hladaj taky prietokovy ohrievac, ktory tu vanu aj utiahne, aj ked myslim, ze psovi nebudes napustat plnu vanu 38° vodou
https://vodovodne-baterie.heureka.sk/...
Môj muž kúpil podobnu batériu do altánku. Najskôr som sa smiala, že somarina, ale čuduj sa svetu, fakt fajn vec na príležitostne použitie
@pistikus@foobar@jumt
Nachystal som si to na prietokovy ohrievač v predajni ma upozornili na vyššiu spotrebu energie preto som začal premýšľať nad bojlerom cca 10l s tým že ho budem vypínať cez týždeň
Cenovo to vychádza podobne
@zita19 psa potrebujem namočiť a spláchnuť takže vaňu mu napúštať nebudem
@frantisekca ďakujem že ste prispeli a minuli svoj čas na mňa ale nepomohli ste mi nabudúce si môžete kľudne radšej zahrať na klavíri pekný deň
Vedel by mi niekto poradiť aký výkon by mal mať prietokovy ohrievač aby zvládol namočit a spláchnuť psa s primerne teplou vodou?
Ďakujem
@kaldes ked budes vyberat ohrievac, tak pozeraj hlavne na prietok. Tie dobdre obchody maju uvedene ci je ohrievac urcevy aj pre sprchu. Ak ma dostatocny prietok ma aj dostatocny prikon na to aby vodu zohrial v potrebnej teplote a mnozstve. Tebe staci ohrievac urceny pre sprchy, su take. No a na sprchu potrebujes vysokotlaky ohrievac.
@kaldes no, neviem neviem, či pre tvoje potreby predsa len nebude lepší malý 15 litrový bojler 🙂
Ono takto, skôr než sa pozrieš na to, aký prietokový ohrievač potrebuješ, si musíš určiť akú sprchu tam budeš mať ... Pri niektorých sprchových hlaviciach sa uvádza údaj, koľko cez ne pretečie maximálne litrov za minútu ... Dokonca GROHE bežne robí aj hlavice ktoré majú obmedzovače práve kvôli prietokovým ohrievačom ... Ale aj takto brzdené "hlavice" majú prietok viac ako 5 litrov / minútu ... (ak už nejakú máš bez tohto údaju, vieš si to aj klasicky odmerať)
A teda, bežný malý prietokový ohrievač prietok 5 litrov nezvládne ani náhodou a to ani pri požadovanej teplote 35 stupňov ... Na to treba väčšie prietokové ohrievače, ktoré už ale nezapojíš na 240 V, budú potrebovať 400 V zásuvku a podľa príkonu ohrievača zistiť, či ti to aj dané vetva všetko zvládne ...
Takže, ak chceš prietokáč, dobre si popozeraj tie prietoky ako sa píše nadomňou, aby ti to sedelo s tou sprchovou hlavicou ...
Osobne si myslím, že taký 15 litrový bojler bude lepšie riešenie ... Síce bude menej komfortný keď ho budeš cez týždeň vypínať, ale zase ak vodu nahreje tak tých 15 litrov na osprchovanie psa by stačiť malo ... Vo finále taký 15 litrový Bojler MORA vieš kúpiť okolo 140 Eur ... A pochybujem, že prietokáč ktorý zvládne prietok viac ako 5 litrov / min bude stáť menej ako 300 Eur ( i keď sa môžem mýliť)