Ohrev vody do novostavby

Dobry den Chcel by som sa poradit.Aky sposob ohrevu teplej vody pouzit? Termodynamicky panel, fotovoltaicke panely alebo tepelne cerpadlo s vnutornym vymenikom pripadne s pridavnym termodynamickym panelom? Dakujem za odpovede
Odpovedať
1
2
@stefan83 Čím budeš kúriť? Plyn tam nemáš?
Odpovedať
@stefan83 Odporucam geotermalny vrt a mas kurenie aj teplu vodu do konca zivota zadarmo :-D Prepac, nedalo mi, ale pokial nedas blizsie udaje, nikto ti nedokaze poradit.
Odpovedať
@jarosujo zvazujeme 200l - 300l nadrz, sme 4 clena mlada rodina. neviem co k tomu dodat. co som hladal na internete tak sa neviem rozhodnut pre ktory system, termodynamika s vnutornym vymenikom do 3000e a fotovoltaika loxone 2100e 8ks panelov 250l nadrz
Odpovedať
@stefan83 skúes pozrieť TC ELIZ , ten so 150l zásobníkom, alebo iný tip, ktorý má vonkajšiu jednotku
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan83 ja mám www.logitex.sk
Odpovedať
@poliacik321 máš k tomu aj mpp tracker? Či máš panely priamo pripojené do bojlera, ako ja?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino zatiaľ napriamo. Ale budem montovať mppčko
Odpovedať
@poliacik321 mne by vyšla s mppt ročná úspora na plyne 14€ oproti súčasnému stavu, tak ho zatiaľ nejdem dávať...
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan83 ja poskulujem po tomto...a aspon podporim trocha slovakov http://www.tatramat.com/produkty/tepe...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino môže byť ,ale ja ho dám :-)
Odpovedať
@martin153 Ja som tiez spekuloval po TC na ohrev vody, len navratnost mi v mojom pripade nejak nevychadzala. Mozno tak Ariston ak by bol do 1000€, tak ano. Ale vsetko kvalitnejsie stoji 1500-2000€. A tam mi navratnost voci bojleru za 200€ vychadza nad 10 rokov.
Odpovedať
@poliacik321 @jakino ako ste spokojny s tym ohrevom vody. Stiha ti ohrievat vodu aj ked je zamracene? Kolko panelov mate? Ci ohrieva vodu aj el. spirala?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tiez planujem zakupit podobne zariadenie, ale planujem vyuzivat i jeho pridavne funkcie vyplyvajuce z jeho prevadzky. A to ochladzovanie vzduchu v letnom obdobi a odvlhcovanie priestoru v ktorom sa nachadza. Takze ho planujem umiestnit do garaze, kde sa nebudem bat zaparkovat mokre auto, alebo tam moze zena susit pradlo bez potreby sa zbavovat vlhkosti v zimnom obdoby vetranim. Toto vsetko dokazu zariadenia s predpripravou na napojenie na vzduchotechniku, cize nie tatramat.
Odpovedať
@jarosujo @martin153 tiez som rozmyslal nad Tatramat TEC 300 TM lebo nieje drahy nasiel som ho pod 1500e. @jarosujo pre aky ohrev vody si sa rozhodol ty?
Odpovedať
@stefan83 Klasicky bojler Drazice 125L za 200€. Ale vy ste 4, urcite mas vyssiu spotrebu. V tvojom pripade by to mozno bolo navratne.
Odpovedať
@rkorba Ten tatramat sa neda napojit na ziadne rozvody ? Cize taha vzduch len z miestnosti a tak isto studeny fuka len do miestnosti ? V lete to je OK, ale v zime to asi celkom slusne ochladzuje tu miestnost.
Odpovedať
@jarosujo http://www.kureniezen.sk/kurenie/esho... napr tieto Drazice to maju.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ano je to drahsie ako el boiler, ale lacnejsie na prevadzku. cop 3,27. zalezi, kolko vody spotrebujete za den. cim viac, tak tym je navratnost kratsia. ja ho chem dat do technickej, ktora bude aj ako spajz. cize na uskladnovanie potravin idealne prostredie- chlad a sucho.
Odpovedať
@rkorba @martin153 No mna skor zaujima to riesenie bez rur, proste len tahat aj fukat do miestnosti. V lete by to nebol problem, chladil by sa interier. Ale v zime by som to nasledne musel ohriat naspat, v mojom pripade ja mam klasicke konvektory. Len neviem sa doratat, ci by to dohriatie nebolo drahsie, ako usetrim na ohreve vody voci klasickemu bojleru. Dalsi problem ale mam, ze nemam tam odpad, tak neviem kde by som dal kondenz. Vobec netusim, kolko toho kondenzu moze byt denne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo v zime by som to chcel riesit tak, ze odsavanie z technickej by slo bypasom, cize nie cez rekuperacku a v lete zase normalne cez rekuperacku. klasicky boiler premeni jeden kilowatt elektriny na jeden kilowatt tepla. a TC z jedneho kilowattu elektriny az tri kilowatty tepla. mozes dostat aj dotaciu. da sa pripojit na solar, fotovoltaiku. uspora je otazna, zalezi od typu a vykonu boilera a TC a spotreby teplej vody. ale okolo 200 eur a viac. a kondenz, ten neviem kolko ho bude, ale ja mam odtok v technickej, cize to napojim nan.
Odpovedať
@martin153 To ja chapem, ako funguje cerpadlo. Ale otazka je tak, ze v zime ochladzuje interier, kedze by som nemal vyfuk von. Takze to ochladenie musim dohriat, v mojom pripade konvektormi, cize priamo elektrikou. Otazka je, aka by bola uspora v takom pripade. Zas vyhoda je konstantne COP, kedze de facto cely rok nasavam cca. 22°C vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ten vyfuk von by si nevedel doriesit dodatocne?
Odpovedať
@stefan83 Moja minuloročná bilancia je v tabuľke, údaje sú v kWh. Sme doma šiesti (dvaja dôchodcovia, dvaja dospelí a dve deti). Do 150 litrového bojlera mám napojené panely s výkonom 2,1 kWp (9x235 Wp). Čo nenahreje fotovoltika nastavená na maximum (75C, termostat je na spodku bojlera), to dohreje plyn nastavený na 50C (snímač teploty je vo vrchnej tretine bojlera). Elektrickú špirálu mám vypnutú, termostat je na 0C. Za minulý rok sme minuli na ohrev vody plyn za 40€. Z tabuľky vidno, že ročne mi to usporí plyn za 57€. Keby som nemal plyn, ročne mi to usporí elektrinu za 146€. Keby som mal medzi panelmi a bojlerom MPP tracker, ušetril by som ročne ešte naviac na plyne 14€, takže celkovo by ma ohrev vody pre 6 ľudí stál za rok 26€.
Odpovedať
Nejako som zle odrezal tú tabuľku. Tu je to aj s mesiacmi
Odpovedať
@martin153 V com mu pomoze vyfuk von, ked nasavanie bude mat aj tak z interieru, takze bude odoberat teplo tak ci tak z interneho vzduchu, ktory bol ohriaty elektrinou? Holt, v zimnom obdobi bude ohrievat teplu vodu 1:1, v lete to bude ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd mas pravdu, asi ten vyfuk neni dobry napad. este by sa mozno dalo dat ten bypas, ak ma rekuperaciu, a ten by sa spustal automaticky (v zime), ked sa zapne TC boiler. ked rekuperacku nema, nechce, ci nemoze. tak sa mu to asi nevyplati, alebo lepsie povedane navratnost bude dlhsia. ale zase vychladit si dom v lete a mat popritom teplu vodu. hmm. kazdy nech zvazi, co potrebuje. napr pre mna je chladok v lete dolezita vec, kedze budem stavat pri NZ.
Odpovedať
@martin153 No, len tym bojlerom dom moc nevychladi, taky vykon to zase nema, navyse bezi len kym ohrieva vodu, takze drvivu vacsinu dna a noci vobec.
Odpovedať
@jarosujo v tvojom prípade, počas kúrenia konvektormi, bude COP konštantne 1,0.
Odpovedať
@martin153 @stastnyjim @danculd Aj som si myslel, ze v takom pripade bude COP 1,0. Inak to chladenie v lete veru ziadny velky efekt nema, teda zalezi samozrejme od toho, ako dlho to ide. Kamarat to ma napojene na rekuperaciu - chladny vzduch z toho ide, ale zeby to aj citelne ochladilo vzduch v dome, to urcite nie. A neviem teda, aky chladny vzduch z toho ide, ale aby sa nahodou nestalo to, ze pri velkej relativnej vlhkosti sa bude zrazat voda na rozvodoch rekuperacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd tak ked to moc nevychladi, tak potom nema zmysel sa pozastavovat nad tym, ze ci bude odoberat teplo z interneho vzduchu. to potom nemoze byt ohrev vody a ohren domu v zime 1:1. musi byt lepsi pomer pre TC.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?