Dilema pri výmene bojlera: ležatý dvojplast alebo stojatý s rúrkovým výmenníkom?

Čaute, poprosím skúsenosti alebo názor kurenara, lebo mam z toho zmätok.... Čaká ma výmena bojlera. Aktuálny stav je taký... bojler mam lezaty 160 l obojzivelnik dvojplastovy. Príprava teplej vody je nasledujúca: cez leto plynový kotol ( čerpadlo) V zime kurim drevom ohrev teplej vody samotiaz ( bez cerpadla). Idem montovať fotovoltiku aby v lete cez el. špirálu bola tepla voda. Dilema je taka aký bojler namontovať, lezaty dvojplast alebo môžem dat stojaty s rurkovym výmenníkom ( montáž na stenu nad úroveň kotla) ? Ide o to ze ten stojaty je vraj ucinejsi a skôr ohreje vodu. Len bude v mojom prípade fungovať aj samotiaz ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od flopman:

Čaute, poprosím skúsenosti alebo názor kurenara, …
@flopman Musíš mať splnené obe podmienky súčasne: 1. Vstup teplej vykúrovacej vody do obojživelníka musí byť pri obojživelníku úrovňou vyššie, než výstup vody (stúpačka) z kotla 2. Výstup teplej vykúrovacej vody z obojživelníka musí byť pri obojživelníku úrovňou vyššie, než vstup spiatočky do kotla. Takto Ti zarúčene bude fugovať aj samoťiaž, len kúrenár musí vedieť ako spádovať prívodné trubky ku obojživelníku, aby sa tento nezavzdušňoval. Čo sa týka varianty obojživelníka ležatý vs. stojatý, ono to je v podstate jedno. Každý má svoje (ne)výhody, preto sa rozhodni podľa parametrov, vlastných priestorových a finančných podmienok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@flopman Musíš mať splnené obe podmienky súčasne:…
@petersd Dik za radu.
Odpovedať

@flopman Musíš mať splnené obe podmienky súčasne:…
@petersd 100% mu na samotiaž bude fungovať stojatý.Pri ležatom záleží na konštrukcii výmenníka vnútri bojlera.
Odpovedať

Čaute, poprosím skúsenosti alebo názor kurenara, …
@flopman Ten bojler z takýmto typom výmenníka bude fungovať iba na stojato.Ten rúrkový výmenník som myslel.
Odpovedať
Stojatý bojler vydrží dlhšie "teplý", pretože za v ňom viac uplatňuje stratifikacia. V ležatom sa rýchlejšie voda odberom premieša. Inak čerpadlom ten bojler nabiješ podstatne rýchlejšie, ako samotiažou, zvlášť pri malom výškovom rozdieli. Samotiaž by som už ani neuvažoval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Stojatý bojler vydrží dlhšie "teplý", pretože za …
@kejsix Ako škoda je nevyužiť aj samotiaz kedze sa kuri drevom v peci ktora nemá čerpadlo. Preto uvažujem ako píšeš ze je účinnejší dat práve stojaty s rurkovym výmenníkom, rozdiel vo výške medzi spiatočku z kotla a spiatočku z bojlera bude cca 2m. Takže bude dodržaná výška. A čo pozerám drazice bojler tak ma priemer rurkoveho vymenka jeden col, co je asi v pohode a samotaiz bude pekne fungovať.
Odpovedať

@kejsix Ako škoda je nevyužiť aj samotiaz kedze …
@flopman Urob ako myslíš, ale otec to má presne ako píšeš. Po výmene radiátorov už vdaka nizkym svetlostiam ventilov nekurili vetvy rovnomerne, tak sa dorobilo obehove cerpadlo. Vsetko kuri ako ma a zistil, ze voda sa v bojleri ohreje podstatne skor, ako predtym. Uz by nemenil. Samozrejme má spravený obtokový ventil za čerpadlom, keby vysadila elektrina.
Odpovedať

@kejsix Ako škoda je nevyužiť aj samotiaz kedze …
@kejsix Pri potrebe zachovania samotiažneho systému, je treba pri výmene kohútov použiť plnoprietokové ventíly. Napr. doma som použil plnoprietokové Heimeiery a pri fungovaní samotiaže nevidím žiaden rozdiel oproti predchádzajúcej klasike. Pravda, s núteným obehom všetko v systéme kúri rýchlejšie, to je pravda. @flopman Existujú aj stojace obojživelníky s plášťovým (netrubkovým) výmenníkom. Tuším aj český TOPmax má taký v ponuke.
Odpovedať

@kejsix Pri potrebe zachovania samotiažneho sys…
@petersd Jasne, to bolo par rokov dozadu a cena tych ventilov pre 12 radiatorov bola niekolkonasobne vyssia, ako cena obehoveho cerpadla. Tie "male" ventily boli v cene tych radiatorov. Cerpadlo ma smiesnu spotrebu a prinieslo to len benefity. Ale kazdeho vec, aj v jaskyniach sa vraj dobre zilo.
Odpovedať

@petersd Jasne, to bolo par rokov dozadu a cena t…
@kejsix Vôbec nedebatujem o cene!... Ide o to, že ak človek má kotol, ktorý dokáže fungovať autonómne - bez potreby akejkoľvek ďalšej energie, prečo teda celému vykúrovaciemu systému odobrať túto vlastnosť nejakým obehovým čerpadlom?
Odpovedať

@kejsix Vôbec nedebatujem o cene!... Ide o to, že…
@petersd Presne preto, čo si aj sám napísal - všetko kúri rýchlejšie. Ale každého vec.
Odpovedať

@petersd Presne preto, čo si aj sám napísal - vše…
pokiaľ ide elektrina, a prečo meniť staré rebrové radiátory pokiaľ sú funkčné kde sú prietokové ventily a hrubé potrubie ,ak doplní FV musí mať i fyzickú batériu aby mal elektrinu i pri výpadku siete, neviem či to už bude lacnejšie ako plyn
Odpovedať
Tak som sa teda zrejme rozhodol, vymením starý lezaty dvojplastovy bojler za vertikálny s rurkovym výmenníkom ( colovy vymenik vo vnútri 1m2, drazice okc 200) , dám ho co najvyššie pod strop aby bol zachovaný princíp samotiaze, ale pre istotu urobím ďalšiu slučku vetvu bajoas pre prípravu na čerpadlo ak by to zle fungovalo pôjde to až následne na čerpadlo. Ako samotiazove kúrenie liatinové radiátory chcem zachovať lebo to kuri veeelmi dobre.
Odpovedať

Tak som sa teda zrejme rozhodol, vymením starý le…
@flopman Teraz si to doma takto prerábam.... To iba ukažka čerpadlového "ohozu"
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd ten vodarensky filter tam hra aku ulohu? Kohut pred nim chyba, to pri cisteni vypustas cely system? TF-1 je uplne postacujuce....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd ten vodarensky filter tam hra aku ulohu?…
@mgx Kohút je cca 30 cm vyššie, už ho nevidno na fotke. Filter som tam dal na zachýtavanie nemagnetických nečistôt. Tie TF-1 nezachytí.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@mgx Kohút je cca 30 cm vyššie, už ho nevidno na …
@petersd Tam chýba už len meď. Flexi hadica je tiež dobrý punk.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

pokiaľ ide elektrina, a prečo meniť staré rebrové…
@duzu ja som tú elektrinu asi privolal , dnes asi 3 cm mokrého snehu a už el. nešla celé doobedie, cez leto nikto nečistí prietor okolo VN vedenia kopa veľkých stromov a v zime mali čo robiť aby sa dostali na malý kopček, ešte že mám krb ktorý ide i bez elektriny
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?