Nové termostatické ventily + inteligentné hlavice

Zdravím, potreboval by som poradiť. V týždni nám menili staré ventily na liatinových radiátoroch za nové termostatické Herz. Asi dva dni sme kúrili viac menej na plno, keďže nové hlavice (inteligentné Bosch) neboli ešte skladom a vtedy bolo všetko v poriadku. Včera som si sám osadil a nastavil hlavice Bosch. A tu sa objavil problém, keď si hlavica nastaví prietok na ventile na nižší (odhadom porovnateľné ako 1ka - 2ka na obyčajnom termostatickej hlavici) tak ventil strašne hlasno "syčí" alebo ako to povedať. (Pri kúrení) viď video: https://www.youtube.com/watch?v=zge_n... Je s tým vôbec možné niečo spraviť? V čom by mohla byť chyba? V pracovné dni budem volať kúrenárovi, nech sa na to príde pozrieť...
Odpovedať
@pa3k27 toto nám robili v paneláku... Inštalovali niečo čo sa volá regulátor diferenciálneho tlaku na päte domu a urobili vyregulovanie celej sústavy. Dovtedy ventili nehucali len keď boli plne otvorené. Tá hlavica s ventilom nič nemá ona len zatláča a povoľuje kuzelku.
Odpovedať
@neutrino No ved ja viem, ze ta hlavica s tym nic nema, ono to robi aj ked ju dam dolu a zatlacim manualne tu "kuzelku" do polohy cca 1-2. Ked je hlavica dole a je ventil na plno otvoreny ako keby na 5 tak to nerobi. Len som chcel vediet ci s tym dokaze niekto nieco este vobec spravit a pripadne co.
Odpovedať
Podľa mňa môžu byť dva dôvody na takéto hučanie. Ten ľahšie riešiteľný by mohol byť zavzdušnený systém pri ktorom keď prechádzajú bublinky cez ventily tak to môže takto syčať či aj žblnkať. Ale skôr bude problém v tom, že je privysoký tlak v sústave pred vstupom do radiátora a ty keď ešte prietok priškrtíš nastavením ventilu na 1ku či 2ku ešte zmenšíš prietokový prierez cez ventil. Je to hluk ako pri difúzore na tryskách. Je zle nadimenzované hydraulické vyregulovanie v sústave. Možno stačí len znížiť otáčky čerpadla na vetve, možno by trebalo osadiť nejaké regulátory diferenčného tlaku na päty stúpačiek a správne ich nastaviť. Mal by sa s tým vyhrať kúrenár.
Odpovedať
@pa3k27 Vysoký prietok vykurovacej vody cez ventil. Treba zistiť, či je nastavená päta stúpačky, ako píše @neutrino Možno zatiaľ len vymenili ventily v bytoch a k pätám stúpačiek sa dostanú neskôr…
Odpovedať
Jedna sa o rodinný dom, to som zabudol povedať 😄 na spiatočke na radiátoroch nie je žiadny ventil. Každopádne oslovím kurenara co nám to robil, snáď to dá dokopy.
Odpovedať
@pa3k27 normálna vec... Veľký prietok v systéme a keď privrie ventil, vydáva to zvuk... Treba vyregulovať sústavu, aby tam nevalilo vody z kotolne, koľko netreba.
Odpovedať
@pa3k27 Nazačiatok skús ubrať rýchlosť na čerpadle, ak sa dá. Z 3 na 2, možno až na 1, niekedy to pomôže...
Odpovedať
Ja sa skusim prizivit na teme, kedze mi to znie povedome. V jednom dome s kurenim radiatormi je to tak, ze ked sa otvori jeden radiator alebo dva radiatory, tak je dost pocut voda, ale ked sa postupne pootvara viac, povedzme 5-7, tak postupne to uz nie je pocut. Teda problem a pricina je jasny, ale moja otazka znie, ci a ako sa to da nejak upravit aby ani v pripade mensieho poctu zapnutych radiatorov to nehucalo. Idealne teda tak aby to vzdy bolo tiche bez manualneho zasahu nezavisle od poctu.
Odpovedať
@vykricnik Áno, aj na takýto problém existuje riešenie. Volá sa prepúšťací ventil, ktorý je pri otvorení viacerých radiatorov zatvorený a pri zarvorených (a zvýšenom tlaku v systéme od čerpadla) sa otvára a prepúšťa prebytočný "tlak" v systéme... https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?