Nová stavba RD v okr. Senec – prosim komentár.

Moj syn ide postavit dvojpodlažnú krychlu cca 13x14x6m v okrese Senec na pozemku kde je spodná voda žitného ostrova v hĺbke len 4m. Ja som mu poradil aby kocku kôli dobrej tepelnej zotrvačnosti postavil zo železobetónu a oblepil ju hrubým polystyrénom a kúrenie riešil teplou vodou v podlahe a to minimálne v kúpelniach. Keďže tam nemá pripojku plynu je asi pre 30 ročné užívanie rozumné riešit aj ŤČ pričom ja som mu poradil ŤČ Voda/Voda. Chladenie ale z časti aj kúrenie mu doporučujem riešiť pomocou rekuperácie. Ktorú kombináciu ŤČ Voda/Voda a rekuperácie by ste doporučovali pre kurenie a chladenie ?
Odpovedať
Tie železobetónové múry zaujímajú i mňa...
Odpovedať
Profilova fotka
@psv mal by pocuvat vase rady, podla mna dobre hovorite, nemam sice osobnu skusenost, ale znamy riesili podobne. Dajte vediet ako sa rozhodol.
Odpovedať
No zatial žiaľ neviem zohnať dodávateľa/výrobcu ktorý vie teplo ale aj chlad ziskaný z ŤČ Voda/Voda dostať aj do rekuperačneho obehu. Ináč kompresor ŤČ a možno aj ventilátory som mu kôli hlučnosti doporučil umiestniť čo najďalej od domu v jeho príapade 20m od domu .
Odpovedať
Profilova fotka
@psv A nie je to malo Antone Pavloviči ?
Odpovedať
TC s rekuperáciou existujú - ale rekuper. jednotka v tomto prípade len pomáha získavať a zúžitkovať teplo z odpadového vzduchu domu pre vyššiu účinnosť a COP TC systému - cenový skok bude výrazný oproti bežnejšiemu TC. - ale ani v tomto prípade vzduchovody neslúžia na chladenie ! Pri nižšej teplote a dlžke rozvodov by vznikal kondenz a plesne, neverím že uvedené zapojenie nejaká firma robí Za prvé dobré TC vzduch / voda má dostatočné COP na ekonomickú prevádzku, dal by som samostatne dobrý rekuperátor , spolčítal by som si cenu zariadenia TC s reukerátorom či sa to oplatí oproti single zostave Chladenie sa rieši stropným chladením s rozvodov kurenarskej vody / alebo podlahovým chladením / čo síce učinnej je ale nepohodlné / Moje TC ohrieva / chladí akumulačnú nádobu a teplotu vody do podlahy či už pri chldení / kurení reguluje zmiešavací ventil , je možnosť dopojiť funcoil jednotku kde je možné pušťať aj 11 st. vodu / max čo dá TC / - no znej musí isť kondz do odpadu / nutnú s tým rátať / ale tento okruh si reguluje a riadni TC zvlášť takže je možné naraz púštať do podlahy cca 20 st. vodu a do funcoilovej jednotky aj 16 st. vodu - Rekuperátor mám zvlášť a bypasovú klapku mám podľa tt nastavenú tak že aj v lete clhadnejší vzduch z domu rekuperuje / teda prehána krížovým výmenníkom / do čerstvého vzuduchu z vonku
Odpovedať
@janopopovec ďakujem Ti za perfektnú a naozaj objasňujúcu odpoveď . Môzeš mi prosím Ťa doplnit nasledovné info : 1. vyrobcovia , výkony v kW a nadobúdacie ceny pre ŤČ a Rekuperáciu 2. typ objem a umiestnenie zásobnika a či má aj el. špirálu ? 4. ´Tvoja rekuperácia má aj zemný register a ak ano tak akej dĺžky ? 5. Ako ďaleko od domu máš ŤČ vzduch/voda ? 6. Pri dvojpodlažnom dome by možno stačilo chladiť len strop prízemia a to priamo cez vodné rozvody umiestnené na spodku železobetónovej podlahy/stropu/platne ?
Odpovedať
@janopopovec @psv existuje aj tzv. aktívna rekuperácia, princíp TČ vzduch-voda, teplo sa nezískava len z "odpadového vzduchu" z interiéru, ale aj z exteriéru, takáto rekuperácia aj vykuruje aj chladí, a zvyčajne má 180 litrový zásobník na TÚV viac info napr. tu: www.nilan.cz môj skromný názor je, že TČ voda-voda sa na Slovensku oplatí len v špecifických lokalitách, vzduch-voda je vhodnejšie riešenie vo všeobecnosti, snáď ma tu nikto nezabije textom :-)
Odpovedať
@psv " No zatial žiaľ neviem zohnať dodávateľa/výrobcu ktorý vie teplo ale aj chlad ziskaný z ŤČ Voda/Voda dostať aj do rekuperačneho obehu. " Niečo podobné robí česká Atrea, má to ako novinku pre rok 2019 až na to, že tam je TČ vzduch - voda... volá sa to DUPLEX R SET
Odpovedať
@psv obrázok...
Odpovedať
@sgi320 @psv Táto konkretna jednotka má podľa špecifikácie chladiaci výkon 1kw čo je dosť málo, to je skutočne skor len na také temperovanie chladenia ako seriozna klíma, pochopiteľne sa dá dať vyššia výkonová rada - za taký kompakt voda/voda bude cena nezanedbateľná + náklady na vrty Moje TC má chladiaci výkon 11kw - pre účinnosť chladenia je okrem tienenia okien aj nutný určitý výkon Rýchle pravidlo hovorí že pri prepočtoch sa ráta 1kw výkonu na 10m2 plochy , čo pri mojom výkone vyjde na cca 110m2, samozrejme že sa nechladí celá plocha domu ale len určité miestonsti. TC Voda/ voda, potrebuje výdadnú studnu čo pri stále každoročných väčších suchách može byť problém, plus zanášanie časom .- to už skor zemný koletor. Stropné vodovodné chladenie je niečo podobné ako podlahovka ale na strope - kedže nedochádza k odvodu kondenzu TT vstupne vody nemože byť nízka / rosný bod / - takže účinnosť bude porovnateľná s podlahovkou s tým rozdielom že odpadá dyskomfort studenej podlahy , chlad padá / klesá od stropu nadol , odpadá aj vírenie vzduchu ako pri klasickej klime. Ja nemám v dome stropné chladenie, chladím podlahovkou / zatiaľ / a uplne mi to stačí, zmiešavacie čerpadlo reguluje cez izbový termostat podľa nastavenej inter TT a podľa vhlkosti v inter. TT vody v podlahovke . Keď tak doplním nejakú chutnú dizajnovú malú nastennú funcoil jednotku do obývaku / spoločná hala + kuchyňa / - Bežné nastavenie centr termostatu u mna 24t. st a topná voda 20 st. výkon sa musí vypočíť podľa tepelných strát domu ,píšete 13x14m2 a podlažný do vychádua na celk 360m2 ? to bude musieť vypíčať kurenár aj s rezervou a TUV / ako príklad náš dom 190m2 podlažný, teplt straty 5,8kw pri -15 st. - TC Stiebel Eltron HPA-O 10c premium, / umiestený 40cm od steny pri technickej miestonsti, je fakt tiché a pri plnom výkone sa pri nom možete pokojne rozprávať /, bežnonou súčaťou je už eletrošpirála pri hlbokých mrazoch / bivalent telota / alebo ako záloha pri poruche kompresora, - 8,8kw / u mňa tuto zimu nezoplo/ Rekuperačná jednotka Buderus logavent 230 , nemám zemný kolektor, eletrický predohrev som mal deaktivovaný - myslým že vyplo pri -12 st. C - ak sa aktivuje dohrev tak ide nepretržite - moje kritéria boli A+++ spotrebiče , Stropné chladenie by som dal do obývaka, a spálne, resp. južné izby s vyšším podielom okien / resp veľkoformátové okná, severné izny chladenie nevyžadujú a postačí chladenie podlahovkou dľa zonovej reugálcie / pre konkretnu izbu / na TC sme získali dotáciu 1850e teda komplet kotolna bez dotácie aj s TC vyšla 7115€ , rekuerátor komplet 6500€ / samostatný prístroj 2500€ - plus rozvody + projekt + práca všetko už v tom
Odpovedať
Ďakujem vám za perfektné info. Pod celým pozemkom je spodná voda Žitného ostrova ale ŤČ vzduch voda bude asi efektívnejšie/lacnejšie riešenie. Celý rok tam prefukuje tak ho asi bude rozumné umiestniť a orientovať tak aby to pomáhalo ventilátoru. Ten rozmer som asi prehnal a navyše je v ňom aj veľká garáž. Súhlasím s tým že žalúzie z J a JZ sú nevyhnutnosť a len doplnim že z Juhozápadu je rozumné doplniť aj listnaté/opadavé stromy ktoré tienia len v lete. Naopak zo severozápadu je rozumné vysadiť ihličňany aby blokovali zimné vetri. Vie sa niekdo vyjadriť aký veľký prínos má tepelná zotrvačnosť železobetónovej konštrukcie ?
Odpovedať
Po prestudovaní nasledovného článku sa mi javí že dobrú tepelnú zotrvačnosť budú mať aj obvodové múry postavené z vápeno-pieskových tehál/tvárnic. https://inardex.sk/serial-clankov/c5857/
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?