Nizkoenergericky dom

Ahojte, na projekte domu máme napísané že spotreba energie je 64 kw a tie ich skratky neviem napísať . Jedná sa o nizkoenergericky? Ďalej je tam že kategória bytu a na ohrev vody c. Tak teraz neviem, chceli sme nizkoenergericky a som z toho teraz mimo.
Odpovedať
Kategória b tam mala byť a nie bytu
Odpovedať
Profilova fotka
@honko za nizkoenergeticky sa vo vseobecnosti povazuje dom s potrebou pod 50kWh/m2/rok.
Odpovedať
Takže to nieje nizkoenergericky...
Odpovedať
@honko ani zdaleka. Ked sa dostanes na 30kWh/m2/rok tak mozes hovorit o NED. Pretoze tych 50 je este premrstenych
Odpovedať
B je usporny dom, to znamena, ze v nom bude treba kurit . 100 m2 bude 6400 kW rocne na kurenie, 150 m2 bude 9600 kW. Ziadna tragedia ;-) . Aj cisto v elektrike je 9600 kW cca 100 Eur mesacne za kurenie /plus TUV a dalsia spotreba/. Staci najst usporny zdroj kurenia a ohrevu TUV /plyn alebo TC/. Zateplenie je v norme.
Odpovedať
@honko tu mas prehladne zobrazenie nezmyselnej kategorizacie: http://www.blog.zdravydom.sk/wp-conte... Takze oficialne mas NED podla mernej potreby na vykurovanie. Zaroven mas zly NED a zaroven uz asi kazda novostavba je podla tohto delenia NED. Ja sa vnutorne riadim zauzivanymi hodnotami jednotlivych kategorii, ktore su na obrazku ako prve. Aj pre mna je nejaka psychologicka hodnota prave 30 kWh/m2a pre vykurovanie ako pise @cubicomp , kde sa domy delia na tie lepsie a tie horsie.
Odpovedať
Ja by som sa chcela opytat, ci mi vie niekto polopatisticky vysvetlit nasledovne cisla. "Merna potreba vykurovania pri normovej vymene vzduchu 0,5 1/h je 59,6kWh/(m2.a) ale merna spotreba vykurovania pri realnej vymene vzduchu 0,2 1/h je 33,0 kWh/(m2.a)". Aky je medzi tymito dvoma rozdiel?
Odpovedať
@dugvajzo108 ze norma vravi, aby sa vyvetral cely objem vzduchu v dome raz za dve hodiny (=0,5)...realne ludia vetraju menej - v tebou uvedenom priklade 1x cely objem vzduchu za 5 hodin (=0,2). Tie cisla (0,2 a 0,5) su intenzity vetrania. Na zaklade toho su rozne tepelne straty vetranim, ktore ovplyvnuju potrebu tepla na vykurovanie.
Odpovedať
@janvirostko Dakujem za odpoved, uz som zalozila na toto temu a tam my to vysvetlili. Dik :-)
Odpovedať
@dugvajzo108 jaaaj, okey...nezaregistroval som to :-N
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?