Nefunguje resp. nekuri podlahove kurenie

Ahojte, prosim o radu. Mozno sa to uz v nejakej diskusii rozoberalo, ale tak skusim znova. Nefunguje resp. nekuri mi v rodinnom dome podlahove kurenie. V rodinnom dome mam v pivnici radiatory, prizemie podlahove kurenie a na poschodi radiatory. Prikladam fotografiu rozdelovaca- rura na ktorej je termostaticka hlavica je tepla, rura s viacerymi hlavicami kde sa reguluje prietok je studena a rura kde su hlavice s prietokmi je vlazna. Dakujem za pomoc.
Odpovedať
1
2
@herz a podlahove a aj zapojenie vam robil niekto odborny na to?
Odpovedať
Ano. Kurenar to spojazdnoval, aj podlahovku natahoval aj radiatory, komplet kurenie.
Odpovedať
Aka teplota je na termostatickom nastavena, a ako dlho už máte kurenie zapnuté? Mne to nahrieva ak tri dni kým je zohriaty rozdelovac
Odpovedať
Teplota 30 stupnov. Mam to zapnute od dnes rana. S tou dobou vykurenia som ratal, avsak v ramci druhej bytovej jednovky dvojdomu kde je presne takteto iste kurenie, staci na vykurenie podlahy par hodin a vykurenie resp. teplejsia podlaha je citelna.
Odpovedať
1) Cerpadlo funguje? Huci? 2) Prietokomery dolu ukazuju v jednotlivych vetvach prietoky?
Odpovedať
Hej huci, prietokomery ukazuju 1,5.
Odpovedať
@herz no hodnoty a to co opisujes sa zda byt v poriadku zvlastne, mozno to fakt len tato cast potrebuje cas, zapol si to dnes rano prvy krat ano?
Odpovedať
@dimin ano po dlhsom case, tak skusim dat tomu cas a uvidime. Necham to bezat teraz nejake dni ked je chladnejsie. Ale ďakujem zatial.
Odpovedať
@herz poda komentov to vyzera byt v pohodicke. Nechaj tomu par dni a uvidis ako pise dimin, daj potom kazdopadne vediet ci to ide alebo nejde, ak nie obratil by som sa na toho kurenara :)
Odpovedať
No ja dávam do podlahy ak 40 stupňov, a aj tak trvá pár dní kým sa zohreje spiatocka, hlavne keď je systém studeny dlhšiu dobu
Odpovedať
@herz podľa mňa je to všetko zle zapojené. Aké čerpadlo tlačí vodu cez ten termostatický ventil ? hoc aj bude otvorený , teplá voda pôjde do podlahy poväčšine len so spiatočky studená, keďže mate aj iné okruhy a zdrojové čerpadlo tlačí teplú vodu do radiátorov (cestou menšieho odporu) a do podlahy cez ten termostatický ventil ju jednoducho nepotlačí, mal tam byť klasický zmiešavaci trojcestný ventil, bud termostatický, alebo ovládaný reguláciou
Odpovedať
este by ste mohli skúsiť to cerpadlo na obrázku dať na minimálne otáčky, ale nedávam tomu veľkú šancu
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja tomu ako laik tiez velmi nerozumiem a zda sa mi ze fural logicky hovori... ale skusil by som to cerpadlo na obrazku vypnut, otvorit termostaticku hlavicu, pustil silnejsie cerpadlo co tlaci teplu vodu do celeho okruhu a/alebo priskrtil resp. zavrel ostatne okruhy (radiatory).
Odpovedať
Profilova fotka
@zetak na rozdeľovačoch nevidím odvzdušnenie, čerpadlo pokladám za zbytočné, pre začiatok môžet aj zdvihnúť teplotu, vytlačí skôr vzduch, ten termo ventil je tiež naviac, vyhodiťalebo naplno,postup čo popisujete je dobrý, ak nie je v systéme zmiešavací ventil, bude regulácia probelmatická
Odpovedať
@jan45 odvzdusnovaky su tam. Na spodnom uplne vpravo, na hornom vedla laveho uchytu.
Odpovedať
@herz cela chyba je vtom, že čidlo musí byť na časti s prietokomermi
Odpovedať
@jan45 pod tym termo ventilom matr namysli ten ventil ktorym mam nastaveny na 30 stupnov? Mam ho otvorit na plno?
Odpovedať
@herz ako som ti pisal na vrchu mas uchytene čidlo s páskami, daj ho na dolu na časť s prietokomermi, musí snímať teplotu prívodu podlahovky, aby ti vedel termoventil primiesat požadovanu teplotu. Primiesava ju do spiatočky.
Odpovedať
@herz
Odpovedať
Situacia sa ma zatial tak ze od rana to mam pustene s tym ze termostat v obyvacke mam nastaveny na 26 stupnov, cize kurenie od rana bezi. Na podlahe citim troska teplejsie, avsak teplota v miestnosti sa zdvihla z 23 na 23,5. Viem ze o tu teplotu v miestnosti moc nejde, avsak podlaha by nemala byt viac teplejsia kedze ten termostat v rozdelovaci mam nastaveny na 30 stupnov? Ci mam este tomu dat cas ako bolo spominane v prvych komentaroch? Ako laikovi mi nesedi to, ze privodova rura je tepla, skoro az horúca, a tie trubky co idu do podlahy su vlazne (zatial).
Odpovedať
@robo28w aha dakujem, idem vyskusat
Odpovedať
@herz
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte, tak po pol roku mam novy problem, tak vas znova otravujem. Podlahove kurenie ako tak kuri, problem je teraz v tom ze ked mi ide podlahove tak radiatory ktore mam na poschodí vobec nehreju. Bolo mi povedane (a v minulosti to tak aj fungovalo) ze ked mi ide podlahovka tak mi kuria aj radiatory bez ohladu na to, ci mam zapnuty termostat radiatorov. Radiatory su odvzdusnene, plne funkcne (skusal som kurit iba samostatne radiatory bez podlahovky a vsetko slapalo). Neviete mi poradit kde je problem? Termohlavica na podlahovke je nastavena na 35 stupnov, prietoky 1,5. PS: co sa tyka snimaca ako pisal robo28w ze ho mam prehodit na trubku kde su prietokomeri, tak snimac je momentalne tak ako bol na zaciatku, na hotnej trubke-vid foto na vrchu diskusie, kurenar mi k tomu uviedol ze to je zapojené podla schemy. Moze mat aj toto vplyv na tie radiatory? Avsak v minulosti to fungovalo. Dakujem za rady.
Odpovedať
@robo28w Ahojte, tak po pol roku mam novy problem, tak vas znova otravujem. Podlahove kurenie ako tak kuri, problem je teraz v tom ze ked mi ide podlahove tak radiatory ktore mam na poschodí vobec nehreju. Bolo mi povedane (a v minulosti to tak aj fungovalo) ze ked mi ide podlahovka tak mi kuria aj radiatory bez ohladu na to, ci mam zapnuty termostat radiatorov. Radiatory su odvzdusnene, plne funkcne (skusal som kurit iba samostatne radiatory bez podlahovky a vsetko slapalo). Neviete mi poradit kde je problem? Termohlavica na podlahovke je nastavena na 35 stupnov, prietoky 1,5. PS: co sa tyka snimaca ako pisal robo28w ze ho mam prehodit na trubku kde su prietokomeri, tak snimac je momentalne tak ako bol na zaciatku, na hotnej trubke-vid foto na vrchu diskusie, kurenar mi k tomu uviedol ze to je zapojené podla schemy. Moze mat aj toto vplyv na tie radiatory? Avsak v minulosti to fungovalo. Dakujem za rady.
Odpovedať
@herz Zdarec.,Rozdelovac ktory mas v kureni je pre kombinaciu podlahoveho vykurovania s radiatorovým,to znamená ,že okruh podlahoveho vykurovania je samostatný.Funkcnost radiatorov s tymto okruhom nic nema,radiatory ti ovlada termostat a cerpadlo kotla ti dodava do nich vykurovaciu vodu. Rozdelovac podlahovky funguje na princípe primiešavania vykurovacej vody s radiatoroveho okruhu do okruhu podlahovky.Na to tam sluzi termoventil na ktorom si nadstavis teplotu vykurovacej vody v podlahovke.Teplotu ti sníma dané cidlo,ktore mas umiestnené na spiatocke rozdelovaca.Osobne pre zvýšenie vykonnosti by som ho dal na privod,nakolko snimac ti otvara termoventil a primiešava vodu do spiatocky podlahovky ,cerpadlo rozdelovaca ju rozbeha a snimac odsnimá danu nastavenu teplotu na termohlavici a tá sa následne uzavrie. Teraz ti to robi to ze sníma ti teplotu spiatocky,termohlavica prepusti z vykurovacej vody do spiatocky,čidlo odsníma hned pozadovanú tepltou vody a hned sa uzatvorí termoventil.Mozno ti to funguje ok ,lebo nepotrebujes vyssiu teplotu vody Radiatory ti budu kurit len na povel termostatu,musí sa spustit kotol.
Odpovedať
@robo28w aha. Nechapem potom preco mi mili majstri co to ozivovali povedali, ze ked si zapnem termostat radiatorov tak pojdu len radiatory, ale ze ked zapnem termostat podlahovky tak automaticky pojdu aj radiatory a ze v tom pripade si mam teploty regulovat cez hlavice na jednotlivych radiatoroch🙂.. Cize ak som to spravne pochopil tak bude lepsie ak ten snimac prehodim, prietoky mozem nechat na 1,5, a teplotu do podlahovky na 30 stupnov ci mam dat vyssiu? Aa hodnota prietokov a stupne na termostatickej hlavici podlahoveho kurenia nebudu mat ziadny plyv na vykurovanie radiotorov ak ich zapnem? Sorry za blbe otazky len som z toho jelen a kedze asi aj kurenar ma v tom chaos tak si to potrebujem ujasnit:)
Odpovedať
@herz snímač by som prehodil.Teplotu podlahový musíš vedieť či ti vykuri 30st alebo viac.Podlahovka ti bude kúriť len vtedy ak si dokáže ukradnúť vykurovaciu vodu s radiátorov, takže tí musia kúriť aj radiátory.
Odpovedať
@robo28w aha, cize vykurovacia voda v obehu radiatorov musi byt laicky povedane zohriata aby mi vobec kurilo podlahove kurenie? Aaaa cim dam vacsiu teplotu na termostatickej hlavici podlahovky, tak tym mi budu pomalsie kurit resp. Pomalsie sa zohreju potom radiatory kedze podlahovka ukradne zohriatu vodu ci ako? Diky a ewte raz sory za blbe otazky:)
Odpovedať
@herz áno,vykurovacia voda radiátorov musí byť zohriata.Radiatory ti pôjdu ok ,Podlahovka si berie malé množstvo vody.Voda do radiátorov musí mať teplotu okolo 60st a pôjde to ok.Do podlahovky ak máš dobré zateplenie daj 30.,ak to nevykuri pomaly zvyšuj.To si musíš odsledovať.
Odpovedať
@robo28w ok dakujem. Len tu teplotu vody do radiatorov nejak neovplyvnim nakolko mam vonkajsie cidlo a kotol si urcuje teplotu sam. Pripadne pomoze prestavit tu e. Krivku ak by teplota nestacila, alebo odpojit vonkajsie cidlo a teplotu nastavovat ručne? Co by si odporucil?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?