Návrh UK+TUV, novostavba 158m2

Zdravím všetkých, prosím o radu respektíve nakopnutie, ktorým smerom mám začať hľadať vhodné riešenie pre kúrenie a prípravu teplej vody pre náš dom. Sme vo fáze projektu pre stavebné povolenie. Základné údaje: rozmery 12,5x12,6m, plocha 158m2 lokalita Trenčín zateplenie sme už asi vyriešili, podľa projektového hodnotenie nám vyšlo: potrebná energia na vykurovanie (aj so stratami) 21,56kWh/m2a potrebná energia na TUV (aj so stratami) 12,65kWh/m2a celkovo potrebná energia teda 34,21kWh/m2a tepelne straty 3,9kW. Najskôr sme rozmýšľali nad aktívnou rekuperáciou a k tomu elektro dohrev (samostatne) ale po preštudovaní detailov ohľadom aktívnej rekuperácie sme zistili, že tadiaľ cesta asi nevedie. Teraz skôr rozmýšľame na teplovodnou podlahovkou, pasívnou rekuperáciou a hľadáme vhodný zdroj energie do podlahy a na prípravu TUV. Čisto elektriku použiť nemôžeme kvôli primárnej energii, musíme sa dostať pod 54kWh/m2a. Oplatí sa pri takýchto stratách uvažovať (návratovosť do 10 rokov?) nad tepelným čerpadlom, povedzme vzduch-voda? Ďakujem za rady
Odpovedať
1
2
@rado8 mám pocit, že je zbytočné uvažovať o návratnosti TČ ako takého, ale keď neuvažuješ (nechceš, nemôžeš) dosaď vyhovujúce - plyn, alebo pevné palivo nič iného ti nezostáva... ešte by som možno uvažoval napr. o tomto systéme Atrea Duplex R SET kde v jednom riešené všetko o čom uvažuješ (vetranie, vykurovanie, TÚV i chladenie)
Odpovedať
zabudol som napisat, plyn v danej lokalite nie je, tuhe palivo neuvazujem. Tu Atreu pozrem. Inak cela ta legislativa s primarnou energiou je na hlavu, dom dobre zaizolujes a potom musis uvazovat biomasu alebo FVE
Odpovedať
@rado8 môžeš dať aj elektriku a k tomu niečo napríklad krbovú piecku prípadne solár,rekuperáciu. Napríklad piecku dáš že kúriš 40% a elektrikou 60% a certifikát by mal byť ok
Odpovedať
povodne som planoval aktivnu rekuperaciu a k tomu infrapanely na strop. Ale po zratani investicii som to rychlo zavrhol, nehovoriac o tom, ze aktivna rekuperacia sama nedokaze vykurit dom do cca -10°C, pomoze len s vodou a cena je pri tom ako TC. Nic na pevne palivo nechcem. Teraz skor pozeram po vodnej podlahovke, k tomu nejaku akumulacnu nadrz - v nej el spirala cca 6kW a este nejaky vymennik pre pripojenie (mozno do buducnosti) externeho zdroja (TC?). Mate niekto nieco taketo? Ak by som zohnal nejake TC (pre UK aj chladenie, TUV) do cca 5500 tak asi rovno pojdem do tejto varianty.
Odpovedať
@rado8 https://old.modrastrecha.sk/market/ku... vsetko sa da, cim menej systemov tym menej starosti do buducna 8-)
Odpovedať
tak nakoniec sme sa rozhodli pre teplovodne podlahove kurenie. Teraz znie otazka TC vzduch/voda alebo zem/voda? K dispozicii mam 250m2 volny priestor (trava) pre kolektor, ale zem je len do 1m hlbky, potom je piesok 20cm, potom il par cm a potom strk. Zemne prace viem gratis. Cize oplati sa investoviac viac pri TS 4kW do kolektora alebo nad nim ani neuvazovat? V technickej miestnosti mam priestor na UK+TUV len cca 2m2, Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@rado8 TC vzduch voda 6kw
Odpovedať
@gkrivanek Nieje lepsie silnejsie cerpadlo a adekvatna AN? Aby nabijal pokial mozno v case najvyssej teploty vzduchu vonku? Či vzhľadom na lokalitu to nieje take markantne?
Odpovedať
@kejsix tam na ten vykon staci taktovacia 50l nadrz. Pri 4kw ts je tych 6kw idealnych s integrovanym 6kw zaloznym zdrojom dostacujuce aj pri - 20C
Odpovedať
@gkrivanek ja som zle precital TS... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rado8 - na plosny kolektor je pri cerpadle zem/voda vymera pozemku 250m2 malo.Orientacne by mala byt velkost plosneho zemneho kolektora 3-4x vacsia ako velkost vykurovanej plochy. U teba je to 6kw=6000W/250m2= 25W/m2. 25W/m2 je vykon kolektora pre mokru/velmi vlhku podu. Pre suchu je to len 10W/m2. Samozrejme, mozes to risknut, ale skor by som isiel v tvojom pripade do vzduch/voda s takt.nadrzou.
Odpovedať
Ja by som radsej investoval do znizenia tepelnych strat a kuril cisto elektrikou. idealne stropne infrapanely (pripadne droty do podlahy alebo folie pod plavacku), to mas za 1-2 tisicky spravene komplet kurenie v celom dome, v kazdej izbe nezavisly termostat. ked sa ti nieco pokazi, tak to hodis do kosa a sam si to vymenis. 500W panel stoji od 100 Eur, termostat od 20 Eur, tepelne cerpadla a vodna podlahovka to je zlozite, zabera miesto,kazi sa to, neopravis si to sam, vcelku tazko sa tym reguluje teplota v kazdej izbe nezavisle, a ked si to zratas po 10 rokoch vramci nakladov na udrzbu ta to vyjde rovnako.. Takze radsej investuj do zateplenia kvalitnej montaze okien, ziadne tepelne mosty...
Odpovedať
@maxxxo a ako si potom predstavujes ohrev pre TUV ?
Odpovedať
Ja som dal teplovodnu podlahovku a ohrievat budem elektrikou. K tomu dve klímy s výkonom 2x3,5kw plus mame reku. Do vody som siel kvôli buducnosti keby mi kúrenie klímou nevyhovuje a ele.ohrev vody je drahy tak môžem meniť zdroje na hrev vody.
Odpovedať
@rado8 Pred cca rok a pol som stál pred rovnakou dilemou. Chceli sme teplovodnú pretože v budúcnosti sa dá ľahšie zmeniť primárny zdroj čiže z elektirny prejsť na plyn resp. tuhé palivo alebo slnko. Pri fóliách a kábloch to nejde. Prepočítaval som to cez zriaďovaciu cenu náklady na prevádzku revízie spotrebu ... Vyšlo mi že pri mojich stratách sa TC oproti elektrickéu kotlu neoplatí resp. má 15,4 ročnú návratnosť. Ale nakoniec hlavne kvôli stropnému chladeniu sme sa rozhodli pre TC zem/voda 🙂 Proste sa nedá na všetko pozerať len cez peniaze určitú úlohu robí aj komfort.
Odpovedať
@jedendvatri - el. bojlerom Ja mam aktivnu rekuperaciu a ohrev/chlladenie malym 4kW TC vzduch voda ktore stoji 8 stoviek cize porovnatelne s elektrokotlom, akurat to vie aj chladit.. a pri 107 m2 je kurenie a chladenie okolo 2000 kWh za rok, to je 8 rokov stary dom A0, tepelne straty 2,1 kWh Plynovy kotol s takym malym vykonom asi ani nekupis dnes, na drevo ani nehovorim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Co je to presne za TC za 800€?
Odpovedať
@jedendvatri Mam Atrea RA4 aj s TC co maju k tomu FG14 je to Fujitsu, tusim 4,1 kW vykon.
Odpovedať
@gkrivanek existuje aj nejaky "kompakt skrina" spolu s taktovaciou nadrzou a nadrzou na TUV, alebo taktovacia musi byt separatne?
Odpovedať
@mgx aha, to som nevedel, ziaden predajca ma na to neupozornil, kazdy ze 250m2 je OK, cize zostava moznost vzduch/voda. Vdaka za info. Bude to lepsie aj financne.
Odpovedať
@treborztv suhlasim, toto uz nie je o navratnosti ale o komforte. Keby mi islo len o navratnost dam elektriku do kazdej miestnosti za par EUR ale potom by som zasa nepresiel cez primarnu energiu, kedze nechcem nic na tuhe palivo.
Odpovedať
@rado8 existuje aj aj podla TC
Odpovedať
tak som zacal pytat cenove ponuky na TC vzduch/voda. Dostavam v 2 verziach - split alebo monoblok. Udajne monoblok nemusi byt servisovany ale aj tak pri cene servisu hned za 220EUR/rok je rozdiel navratny za 10 rokov. Tvrdia pravdu? Podla vas monoblok alebo split?
Odpovedať
Profilova fotka
@rado8 - kazde ma svoje +- https://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/po... https://forum.tzb-info.cz/132151-tepe...
Odpovedať
@mgx hm, potrebujem vnutornu jednotku abuy v nej bolo vsetko t.j. taktovacia nadrz, expanzka, aj TUV, podla toho co som nasiel na nete asi mi zostava len ten monoblok.
Odpovedať
Profilova fotka
@rado8 potom skor all-in-one.
Odpovedať
@rado8 split. Nehrozi rozmrznutie vykurovacej vody. Ak su dobre spravene chladiarenske rury netreba sa obavat ziadnych problemov s chladivom.
Odpovedať
OK, dakujem, tak idem hladat split s vnutornou jednotkou "all in one".
Odpovedať
@rado8 a top v splite su takzvane chladnicky. Setria miesto a v tych malych technickych miestnostiach co sa momentalne projektuje sa elegantne zmesti.
Odpovedať
@gkrivanek ved toto presne potrebujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?