Napojenie krbove kachle

Je možne napojiť krbove kachle na komin na ktory je napojeny plynovy kotol? Komin je povodny v rodinom dome z roku 1957 a je vyvložkovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@parkety v žiadnom prípade!
Odpovedať
Profilova fotka
@reward pripojim sa. Vcera som sa rozpraval s projektantom a on mi povedal, ze kotol na drevo moze byt s krbom napojeny do jedneho komina, co sa mi zda blbost. Co je na tom pravdy?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_durfina neuveritľné , akí odborníci na Slovensku fungujú, ešte nech sa preukáže autorizačným razítkom. Plynový kotol je zariadenie, v ktorom môže plameň zhasnúť a prietok plynu zostane. Akýkoľvek iný zdroj tepla zaústený do tohoto potrubia môže alebo rozniesť unikajúci plyn do prostredia ak nefunguje a ak funguje môže ho zapáliť. Ako učni sme sa zabávali, do 100 mm rúry sme pustili plyn a na druhej strane priložili horák, okolie si myslelo, že obnovili skúšky diel, ale to som mal 15 rokov, svet gombička. *Čo to urobí v stavbe nepopisujem.
Odpovedať
@jan45 Ale on hovoril o napojení kotla na tuhé palivo (drevo) a krbu do jedného komína. Svokor to tak má spravené, v suteréne má piecku a aj na prízemí v obývačke krbové kachle napojené do toho istého komína. Nebol s tým nikdy žiaden problém. Ale viem že keď moji rodičia stavali tak museli robiť na každé zariadenie zvlášť komín. Inak by na to nedostali revíziu lebo nesmeli napojiť 2 zariadenia do jedneho komína(krb + kachle). Daniel
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 To v ziadnom pripade. Keby mi taketo nieco navrhol tak ho poslem velmi rychlo do teplych krajin. Tak ako pisal @dado787. Spolocny komin pre kotol na pevne palivo a krb t.j. jeden komin pre dve zariadenia kde sa bude spalovat drevo.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko by možno vedel poradiť 🙂
Odpovedať
@peter_durfina môže byť ale kotol na drevo nesmie byť splynovací ale len obyčajný a v každom kúriť správne t. j. bez dusenia aby sa netvoril decht, ten sa ľahko zapáli nekontrolovateľne až z komína šľahajú 2 m plamene
Odpovedať
My napr.máme napojený plynový stacionárny kotol leiber a plynový bojler quadriga do jedného komína a žiaden problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@parkety Je mozne len v pripade, ze ten komin dva prieduchy. Teda samostatna, vyvlozkovana diera pre kazdy z uvedenych spotrebicov. Nie je mozne kombinovat typy paliv v jednom prieduchu. Podla vyhlasky 401/2007 je mozne pripojit na spolocny kominovy prieduch len take spotrebice, ktore ich vyrobca umoznuje tak pripojit, teda taky druh pouzitia jednoznacne deklaruje. Je absolutna blbost uz len pomysliet na to, aby niekto uvazoval s pripojenim centralneho zdroja tepla akym je drevosplynujuci kotol, dole v pivnici a hore na poschodi krb alebo krbovu vlozku, alebo kachle. Pri nedokonalom horeni dochadza k tvorbe CO - oxidu uholnateho, plynu bez zapachu s 100% smrtiacim ucinkom. Hrozi jeho vyron cez druhy spotrebic.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ďakujem za odpoveď. A taketo riesenie je vhodne ak chcem krbove kachle a nemam komin?
Odpovedať
Profilova fotka
@parkety Ide o variantu tzv. zvisleho dymovodu. - Maxim.dlzka 8 m - spotrebic s odnimatelnym dymovodom - v najblizsom vyssom podlazi kontrolny otvor, moze nim byt aj kominove ustie - krycia strieska nad ustim komina. "Na moj vkus" je zbytocne dlha jednovrstvova cast - komin ma byt viacvrstvovy a tiez ide o zbytocny dodatocny tepelny zisk.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko je aj nejake ine riesenie,ak mam len komin v ktorom je napojeny plynovy kotol a manželka chce kachle?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@parkety Ak chcete zachovat pokoj a pohodu v dome, tak vam odporucam najst riesenie pre plynovy kotol a komin prenechat manzelke. Nema zmysel klast odpor. 😄 Zial nie, palivo nemozete kombinovat. nemozete kombinovat typ spotrebica.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko tak asi jedine premiestnit kotol k vonkajsiemu muru a vyviest komin po vonkajsej strane a komin vyuzit na kachle.
Odpovedať
Profilova fotka
@parkety Ano, aj to je cesta, ale tiez nie bez uskali. Musite ist s vyustenim minim. 4 m nad teren a zaroven dodrzat vysky vyustenia vyfuku nad strechou - upravuje STN EN 15287-1. Len tak na fasadu uz nie je pripustne vyvadzat vyustenie kotla.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, pripojil by som sa s podobnou otazkou. Mame krb s kominom schiedel absolute 200mm. Chceli by sme miesto klasickeho krbu, plynovy krb (kvoli pracnosti). Vieme nejakou redukciou zapojit ten plynový krb na uz existujuci komin? Mame v podlahe aj pripravu pre externy privod vzduchu (neviem,ci to pomoze). Dakujem za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?