Náklady v 350m2 dome

Profilova fotka
Zdravím 🙂 rada by som sa opýtala na názor, tých čo majú väčšie domy ako riešia energetické náklady. Konkrétne náklady na vytopenie domu s plynom po prípade aké iné možnosti sú, aby sa náklady mohli znížiť. Celková rozloha domu je cca 350m2. Ide o dvojpodlažný zateplený dom s novou strechou. Dolná časť domu ma rozlohu 190m2, ide však o otvorený priestor, kde by mala byť kuchyňa s obývačkou. V strede je krb. Výška stopov +- 3m. Aké náklady môžu vyjsť pri vytopení tak veľkého domu na mesiac? Uvažovala som nad alternatívou tepelného čerpadla, dokázalo by to ušetriť dostatok energie? + ak by som sa rozhodla pre tepelné čerpadlo s akou celkovou cenou mám približne počítať pri zavedení do domu 300m2?
Odpovedať
No toto bude zaujímavá tema 🙂
Odpovedať
Mame 3 podlažný dom, cca 24 radiátorov a 300 M2. Vykurujem trvalo na cca 21-22 stupňov, mam konštantnu teplotu v radiátoroch 50 stupňov, a termohlavice. Kúrenie ide od 5:00 do 24:00 Plynový kotol Thermona (nie kondenzačný) a v prepočte ma plyn vychadza na 200 mesačne. Pre mňa akceptovateľná suma
Odpovedať
@daniela_stolarikova Náklady sú úmerné tepelným stratám objektu. No a tepelné straty sú úmerné tepelným odporom... čiže rozhodujú skladby (hlavne izolácie) strechy, obvodových múrov, podláh, velkost a parametre okien, dverí, atd.). To nieje pocitová vec, ale vec prepočtu. Pokiaľ máte dostupný plyn, TČ je nezmysel.
Odpovedať
Tak pridám aj naše, nebudem sa rozpisovať ako som to vyrátal , ale porovatelne s našim domom A0 2x120m2 poschodový, len elektrina, rekuperácia, vlastná voda, cistička, indukcia , TC ......... pri kurení na 25 st. komplet z mojho pohľadu pri vašej ploche 300m2 cca 1400€ ročne.
Odpovedať
@kejsix Sa zaregistrovala pred 50 min., tak buď k dáme ohladuplný a daj jej číslo ktoré pýta 🙂))
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem Vám za názory 🙂 určite pomôže v rozhodovaní
Odpovedať
@daniela_stolarikova Ahoj, rozloha vykurovanej časti domu 250m2. Máme podlahové kúrenie, termostat 24C, rekuperáciu a plynový kondenzačný kotol. Mesačné náklady na plyn 58,- €. Rozmýšľala som nad čerpadlom, chlapík prišiel a po zistení mojich mesačných nákladov na plyn so sklonenou hlavou odišiel. Asi tak 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?