Náklady na dom

Dobrý deň.S manželkou uvažujeme o kúpe rodinného domu.Jedna sa o novostavbu.Hlavny dôvod,ktorý nas odrádza od kúpy sú náklady na kúrenie.(aj žumpa ale s tým sa nedá nič robiť).Viete mi niekto povedať,kto má cca taký dom s cca rovnakými m2 koľko vás vychádzajú mesačné platby?ďakujem.pre bližšiu predstavu o dome prikladám screenshot inzerátu
Odpovedať
Neviem sice kolko budu stat energie,ale vzdy sa tu riesi ako dosiahnut A0 a tu staci iba elektricke kurenie a komin.Ake jednoduche...
Odpovedať
Profilova fotka
plocha pozemku 275 a zastavané 210? Takže okolie domu nič moc. Nevidím v inzeráte uvedené náklady na kúrenie ale možno som slepý ja hned takto z rána
Odpovedať
Ratajte len za elektriku tak 250€ mesacne. Dovod preco je tam el. kurenie podlahove je zrejme co najmensie zriadovacie naklady a o to vacsi zisk z predaja.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin17689 zalezi ako mate radi teplo a ako kvalitne je ten dom realizovany ale odhadovana spotreba elektrickej energie bude niekde okolo 15-20MWh rocne kedze je vsade elektricka podlahovka a to skorej k tej hornej hranici by som sa orientoval Ak by ste si dorobili tu klimu na ktoru je tam predpriprava bude to o nieco menej Nasledne staci zobrat cennik od elektrarni a pocitat ake budete mat platby co bude vysledok niekde okolo 250€ mesacne no zalezi co budete aj doma pouzivat za zariadenia takze to moze byt kludne aj viac... Takychto tem kde ludia riesia vysoku spotrebu pri elektrickom kureni je tu vela...
Odpovedať
Stačí sa vysrať na všadeprítomné energetické, ekologické šialenstvo, zriadiť si za cca 5 - 7000 € klasické ústredné vykúrovanie s najbežnejším plyn. kotlom a panel. radiatormi,... no a platíš za teplo v dome včítane teplej vody a varenia v kuchyni okolo 100€ a je to vybavené !
Odpovedať
@martin17689 už je skolaudovaný? 9/2021 už bolo. Akú energetickú triedu má? Mali by mať energetický certifikát.
Odpovedať
@kuracinarez blbost ..A0 nedosiahnete…musite mat TC ( to funguje na elektrinu) cisto pomocou elektrokotla nedosiahnete A0
Odpovedať
Profilova fotka
Je to trieda G...(poznam ten inzerat). Ak je tam elektricky kotol, ratajte minimalne 250€ mesacne (zvazovali sme kupu podobne velkeho bytu s el. kotlom, ale prave ta elektrina nas odradila) . S cerpadlom to bude mozno polovica. Mna osobne by trapila viac ta zumpa, zistite si cenu za vyvoz a objem fekalneho vozidla (moze byt napr iba 8m3, ceny su niekde aj nad 100€ za vyjazd, budete to mozno tahat aj raz mesacne). Ak sa tam neplanuje robit kanalizacia, stalo by za to zistit si podmienky pre COV.
Odpovedať
Tak mate tam elektricke podlahove kurenie..musite si uvedomit,že zhotovitel stavby nestaval tak aby ste v buducnosti usetrili co najviac na energiach, ale tak aby on mal co najmensie naklady na stavbu holodomu, aby ju nasledne predal (Vam) z čo najväčším ziskom…investora nezaujimalo ze vy budete platis 200€ za elektrinu mesačne…pri tejto ploche domu a teplote cca 23stupne v dome to bude 200a viac € mesacne len za elektrinu
Odpovedať
Mna by skor odradzala plocha pozemku a spolocna stena so susedom... Naklady na prevadzku domu preratane na m2 budu vyrazne mensie ako rovnake naklady na prevadzku bytu preratane na m2, bez ohladu na sposob kurenia v dome. * My platime za 4 izbovy byt (80m2) 280 EUR mesacne (bez fondu oprav a internetu, co je dalsich 80 EUR). Za dom 225m2 platime 270 EUR mesacne (bez internetu a nakladov na udrzbu a opravu co je 50 - 2000 EUR ...). Cize pravidelne platby v dome vyrazne mensie (na m2), ale ked mi odide studnove cerpadlo tak naklad cca 2000 EUR, elektrokotol 700-1000 EUR, blbe obehove cerpadlo v podlahovke a jeho vymena 700 EUR ....
Odpovedať
Profilova fotka
My máme kúrenie elektrinou. 147 m 2 dom. A aj žumpu 8 m3. Platíme elektrinu 170 eur pri spotrebe ca 12000 kwh ročne. Žumpu ťaháme každé dva týždne. Jeden vývoz 40 eur, čiže mesačne 80 eur. Kvôli kúreniu chcem klimatizáciu. TČ sa na el vykurovanie priamovyhrevne kablami nedá dať. Dokurovať klímou a znížiť náklady sa dá. Máme aj krb, ktorým prikurujeme . A žumpa to je katastrofa- 80 eur mesačne . Pri kúpe pozemku realitáčka vraj 20 eur mesačne nás bude stáť vývoz. No mali sme sa opýtať susedov kolko pýta žumpár a nie veriť realiťáčke. To si zistite. A to som počula že niekde za vývoz aj 60 a viac pýtajú. Ešte pĺatíme vodu 18 eur a internet 20 . Takže ca do 300 eur aj s internetom . Bývame 4 roky . . Ak je tam čisto el vykurovanie a nie vodná podlahovka tak k čisto el odporovým káblom sa TČ už nedá dať. Len k vodnej Na to pozor. Nie je jedno či je vodná podlahovka kde el kotol zohrieva vodu do podlahovkay a také kde sú priamovýhrevné káble zaliate v podlahe.
Odpovedať
@gedy Ved som to myslel ironicky.Vsade vidim ako firmy stavaju domy na kseft a vsetkym staci ku kolaudacii elektrokurenie.Kto im dava certifikaty?Podvod...
Odpovedať
Profilova fotka
@martin17689 ahoj poradim ti, ak mozes kup drahsi dom s nizsimi mesacnymi nakladmi (tepelne cerpadlo alebo plynovy kotol, kanalizacia..) radsej zaplat viac hypoteku a menej ucty, energie sa nebudu zlacnovat ale hypo casom splatis a budes mat dom s vacsou hodnotou..
Odpovedať
Profilova fotka
To nieje dom 🙈 to je samostojaci byt 🙈 ani 3are pozemku a z toho drviva vacsina zastavana to je peklo 🙈 navyse dvojdom no neviem ale toto nevyzera ako rozumna kupa v ziadnom ohlade… a veru naklady nizke nebudu 🙈
Odpovedať
@otazkafoto A to si akoprišiel na takú koko....u? 250€???
Odpovedať
@martinaplum nemôže byť novostavba v energetickej triede G, nie v 21. storočí. To by mal spotrebu 105 MWh ročne, kuk tabuľka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zltalienka pise to v tom inzerate... Najdete ho podla ID v screenshote uvodneho prispevku.
Odpovedať
Ľudia,energetickú triedu G to má len preto,že to není ešte skolaudované.Behom mesiaca sa to má všetko vybaviť a bolo nám povedané že to bude mať certifikát A1. Čo sa týka príspevkov o veľkosti pozemku tie si môžete odpustiť,fakt ma nezaujímajú a každému vyhovuje niečo iné.V našom kraji je najlacnejší holodom o 50+ litrov drahší a iba 4 izbak.Tak asi tak...Ale ďakujem za normálne odpovede k téme.Neostava nám nič iné iba čakať na zázrak či niekto nepridá niečo nám vyhovujúce.
Odpovedať
@martin17689 predpokladám že dom dostal stavebné povolenie už trochu skôr a má povinnosť splniť energetickú triedu A1. Horná hranica A1 je 108kWh/(m².a), teda 108kWhx162.5m² = 17 550kWh za rok. Keby mal tento dom toho istého dodávateľa elektriny a aj tú istú distribúciu ako mám ja (čo určite nemá) tak by za rok 2022 bol účet za elektrinu cca 2500-2600€. V prepočte 230-240€ na mesiac. Dodávateľov elektriny je veľa, distribúcie sú 3, všetko má svoje vlastné cenníky, treba si pozrieť cenník konkrétne vášho dodávateľa a distribúcie. Ale, ak má dom hotový energetický certifikát a je blízko A0 (55-60kWh/m².a) tak bude spotreba skoro polovičná oproti týmto výpočtom. Preto som sa pýtala na energetický certifikát. Ešte dopíšem, že tých 108kWh sa uvažuje pri vnútornej teplote 20°C. Ak máte radi teplejšie, tak spotreba elektriny bude stúpať. Vraj že každý °C navyše rovná sa zvýšenie spotreby energie o 6%.
Odpovedať
@martinaplum viem, pozrela som si inzerát. Žiaľ súčasná legislatíva nepustí. Ak je to novostavba, nemôže mať po kolaudácii En. Triedu G. Túto informáciu radšej nemali do inzerátu ani uvádzať.
Odpovedať
@kuratko22222 koľko vás býva v dome že to ťaháte každé 2tyzdne?
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso 4 osoby. Ja, manžel, dcéra 18 r vlasy po zadok , sprchuje sa donekonečna tečie voda , syn 22. Pubertiaci najviac vody minú. A pračka, myčka fičia.
Odpovedať
@kuratko22222 Fakt sa to nezda,ale zumpa stoji v konecnom dosledku celkom dost.Ked je to u niekoho 100e/mesiac,plus stale mat ako vy kazde dva tyzdne na pamati,volat zumparov.
Odpovedať
@ruren dvaja moji kolegovia v praci tak platia…za velke domy
Odpovedať
@kuratko22222 to fakt toľko vás stojí bývanie v dome? Normálne som skoro "odpadla" U nás ele 120, odpad 20 + net 20, spolu 160. Dom iba o 10m² menší. @martin17689 zvážila by som či dať 50 tisíc navyše za "lepší" dom a platiť viac v hypotéke alebo síce lacnejší dom ale s drahou prevádzkou. Ceny za energie už neklesnú.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka No lebo odporove el kable kurenie. Najdrahšie zo všetkého kurenia. Keď dáme klímu snád to zníži niečo. Fotovoltaika a solár by bodlo dať. Ale náklady a návratnosť sú otázne.
Odpovedať
@kuratko22222 A preto ti normálni si dávajú fólie a nie káble.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry deň, chcem sa spytať, naklady na novostavbu-dom, 122m3, podlahove el.kurenie, žumpa 10m3, .. koľko cca dokopy budem platiť mesačne všetko, elektrina, voda, aťd? 4členna rodina. Ďakujem za odpoveď 🙂
Odpovedať
@jasmarcok do 500E sa zmestite ked nezdrazie elektrika nasobne. 😎
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?