Najefektívnejšie využitie kotla na tuhé palivo

Ahojte, chcel by som sa poradit, čo všetko treba mat aby som co najefektivnejsie mohol kurit kotlom na tuhe palivo. Momentalne mame kotol viadrus 5 člankovy. V dome mame 13 radiatorov korado - plechovych. Skoro pravidelne sa nam stava ze doma mame bud zima alebo moc teplo. Predpokladam ze na toto sluzi akumulacna nadrz. Aby nedochadzalo k prekurovaniu a naopak. Tak isto nemam na kotly "ladomat". V tych casoch kedy sme kotol kupovali, o tom nebolo ani chyru... Neviem este co by bolo treba, ale moja predstava je nalozim drevo, nakurim akumulacku a termostatom regulujem, nie teraz musim stale chodit a kontrolovat aby som neprekuril,alebo aby nevyhaslo... Dakujem za rady a poznatky.
Odpovedať
@gami1008 Dobre si si odpovedal, potrebujes akumulacnu nadrz.
Odpovedať
@gami1008 problém s vysokou teplotou v dome vyriešia termostatické hlavice na radiatoroch. Ale problém so zimou vyrieši len akumulačka, alebo nejaký automatický systém vykurovania, ako elektrina, plyn, tepelné čerpadlo. Tiež sme kedysi kúrili v nezateplenom dome drevom do radiatorov. Večer bolo horúco a ráno zima. Dal som teda na radiatory termostatické hlavice. Večer bolo fajn, ale ráno zima. Potom som zateplil barák. Večer bolo fajn a ráno bolo síce lepšie, ale stále to nebolo ono. Potom sme prešli na plynové kúrenie a teraz je v dome bez roboty takmer konštantná teplota 24°C celú zimu :-)
Odpovedať
Ak chceš najjednoduchšie a najefektívnejšie kúrenie drevom (ber s rezervou) :-) tu máš schému, mne funguje 100 percentne. FV zatiaľ nemám, ale pracuje sa na tom. Nie sú zakreslené dve 8 l. EN
Odpovedať
A co sa tyka ladomatu, existuju aj alternativy od originalov?
Odpovedať
@gami1008 Ja mám Ladomat a som spokojný, pracuje perfektne, hovoria, že má vyššiu spotrebu, ale podľa mňa je to zanedbateľné, pre mňa bolo rozhodujúce že je to kompaktný kus, zaberie málo miesta. Čerpadlo, trojcestný ventil, spätná klapka, teplomery, tri kvalitné spojovacie ventily na potrubie. Je tichý, mám to v kuchyni za teplovodnou pecou, ani neviem že ide čerpadlo.
Odpovedať
@gf565 čo je na tom dobré? Dlhý nábeh na teplotu, resp. Kúriť bez prerušenia. Možno na podlahovku aj áno.
Odpovedať
@gami1008 tam ti stačí trojcestný termostatický ventil a čerpadlo, ladomat zbytočne drahý.
Odpovedať
@viktor811 Nerozumiem, lebo ja kúrim a viem svoje. Dnes od rána do 17:30 dom ide na AN vlastne stále ide na AN. O 17:30 AN vybitá na 40C. Za 4 hod nabijem AN na 80C. Takže denne kúrim najviac 4hod. Mám radiátory. V noci nekúrim, netreba, naakumulované teplo v dome stačí.
Odpovedať
@gf565 už si s tým kúril aj v zime. Ja tiež viem koľko trvá zohriať AN v strede na 55 C a to cez dva výmenníky a ešte prednostne zohrievať TÚV.
Odpovedať
@viktor811 "Dlhý nábeh na teplotu, resp. Kúriť bez prerušenia" Páči sa mi keď mi niekto oponuje, človeka to posúva ďalej, núti rozmýšľať. Prosím Ťa vysvetli mi tú Tvoju vetu na začiatku. Zatiaľ najnižšia teplota bola -14C a problém nebol.
Odpovedať
@gf565 zdá sa, že ani môj zabudnutý otáznik ťa nenúti rozmýšľať a ani neposúva ďalej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?