Máme si dáť podlahové kúrenie aj s radiátormi?

Chcem poprosiť o radu - chceme dávať podlahové kúrenie, ale rozmýšľame nechať v každej izbe aj vývody na radiátory, ak by to nestačilo, alebo by bol nejaký problém, lebo sa bojíme že podlahovka nebude stačiť na vykúrenie miestnosti. ďakujem
Odpovedať
podlahovka stačí bohato... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
My sme tiež v podobnom štádiu, no mi ich dáme na 100%.
Odpovedať
Profilova fotka
To akoze chces robit dvoje kurenie? Rozvody podlahovky a aj dalsi rozvod radiatorovy? Tak teda to som este nepocul. Zaujimave. Ked je podlahovka dobre navrhnuta a vyregulovana - nie len tak halabala nahadzane rury - treba projekt a vypocty - tak vykuri bez problemu. Samozrejmostou je dostatok izolacie v podlahe no aj vsade inde, kvalitne okna atd.
Odpovedať
lenieta ano a este aj krb s rozvodmi... pre istotu..:-)
Odpovedať
No my mame vsade podlahovku (az na spajzu a satnik) a v obyvakce krbove kachle. Cez vykurovaciu sezonu, zakurim rano v krbe a niekedy aj vecer a podlahovka nam ide len v noci tak 2-3-4 hodky (podla toho ako treba). Inak je tiez fajn, byt nezavisly od plynarne, ci elektrarne - v pripade vypadku si vies zakurit... Tiez ked sa vracias z vyletu a mas len udrziavacku na 18st, krb rychlo vykuri a do rana podlahovka prehreje cely dom ;) Doporucujem tuto kombinaciu ;)
Odpovedať
No je zaujimave, ako si vykurovaci system ludia dokazu skomplikovat a prekombinovat. Zbytocne komplikovany system prinasa viac problemov ako uzitku.
Odpovedať
Podlahovka môže, i nemusí stačiť. Dokonca aj podlahovka + radiátory môžu nestačiť! Je to všetko o návrhu kúrenia, o výpočte. Čiže ak Vám vyrátali tepelnú stratu každej miestnosti a podľa toho dimenzovali podlahovku, tak to stačiť bude. My máme tiež len podlahovku a bohate stačí.
Odpovedať
Dobrý den. Běžně se vytápí pomocí radiátorů. Běžně se vytápí pomocí podlahovky, běžně se vytápí pomocí kombinace podlahovky a radiátorů. O nějaké přípravě na dodatečnou montáž radiátorů do okruhů podlahového topení je nejlepší zapomenout, i když by to za určitých okolností mohlo zachránit situaci. Nicméně, proč se nedržíte klasického postupu, kdy se všechno spočítá a pak to bude fungovat bez nějakých harakiri řešeních. Základem je výpočet teplených ztrát a to na jednotlivé místnosti. Potom se nadimenzuje délka topné hadice a můžete to namotat a zalít betonem, či anhyritem. Z hlediska jednoduchosti a finančních nákladů je dobré zvolit jednoduché a laciné řešení a vykašlat se na krkolomné kombinace různých zdrojů, různých rozvodů, akumulačních nádob, teplovodních krbů, FT a FV panelů. To potom leze do peněz a není vůbec jisté, že to někdy přinese finanční úsporu. Dneska se musí postavit tak úsporný barák, že není možné, aby ho podlahové topení nevytopilo. A eště krb pre jistotu je blábol nad bláboly. Když postavíte velmi úsporný barák, tak stačí elektrika na všechno - investičně naprosto nejlacinější a provozně, vzhledem i k výhodné sazbě na ostatní spotřebu, přijatelné i provozně. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
pri štandardne zateplených domoch podlahovka stačí. netreba ju kombinovať s vykurovacími telesami. treba si však dávať pozor na zbytočne zhustené slučky, veľké vychladenie spiatočky a neúmerný nárast tlakovej straty nevhodným riešením vyregulovania slučiek. jediné čo Vás môže limitovať je teplota vykurovacej vody a prekročenie hygienickej teploty podlahy čo sa môže stať u RD s vyššou tepelnou stratou, kedže teplota vykurovacej vody pri danej vonkajšej teplote je priamo naviazaná na tepelnú stratu. pri podlahovke je totiž významným faktorom teplota vykurovacej vody a vychladenie média a nie rozstup slučky ako si mnohí myslia. takže je to vec výpočtu a tepelnej straty domu, ktorá už v súčasných novostavbách sa pohybuje v oveľa prijateľnejších číslach. :-o
Odpovedať
Určite prerábate svojpomocne a nemáte žiadne návrhy a rady od profíkov a preto tu vymýšlate mačkopsi že čo keby. Keď to prepočítate a navrhnete tak ako sa má tak ušetríte peniaze aj pri stavbe aj pri bývaní a to že teraz zaplatíte kvalitnému odborníkovi môže byť len malá čiastka z toho čo by ste stratili keby ste to nespravili. Takže poďme za neakým stavebným inžinierom čo sa vyzná a nech vám to prepočíta a navrhne a nebude treba nič naviše dorábať.
Odpovedať
Tiez som v zaciatku uvazoval o kombinacii podlahovka a radiator ale s tym ze v izbach niektorych by boli len radiatori. Nastastie som od toho upustil a ideme do cistej podlahovky. Ako radi @caknk dajte si vypocitat tepelne straty a navrhnut kurenie. Ak mozem odporucit tak velmi profesionalny pristup ma napr. @maros_kollar ... Skutocne sa tie peniaze vratia ako ked clovek robi z brucha ...
Odpovedať
Podlahovka uplne staci a nespatia interier ziadne radiatory. Radiator mam jedine v kupelni na uteraky a v garazi. No aj tam ide iba voda z podlahovky. Termostat nastaveny na 22 ale zatial mi teplota neklesla pod 23 stupnov. Preto v kupelnovom radiatory mam aj elektricku spiralu, ktoru elektronika zapne po kupani na hodinu aby sa vysusili uteraky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?