Ahojte, v starsom rodicovskom dome mame cca 15 rokov stary Protherm 30 KLZ - nekondenzacny kotol so vstavanym zasobnikom na vodu. V zaujme znizenia rocnych poplatkov na kurenie rozmyslam ake upravy by sa dali spravit aby kurenie bolo efektivnejsie a pokial mozno lacnejsie. Okrem temy zateplenia, ktoru tu rozoberat nechcem, rozmyslam o vymene kotla za nejaky modernejsi Viessmann alebo Vaillant kondenzacny so zasobnikom. Myslite, ze to ma zmysel odhliadnuc od jednorazovych nakladov na novy kotol? Ta spotreba plynu je ozaj velka a ak by sa podarila napriklad 20% uspora rocne tak novy kotol je splateny za 4-6 rokov..
@gashtaan Mimo vykurovaciej zony to vypina, takze to bude nejakyvh 0,66 MW a to pri dnesnej cene za plyn ho stoji 33€, kolko ho bude stat servisna prehliadka kazdy rok kondenzacneho kotla ? kolko usetri ked kuri do radiatorov na 55 st., PKM je neznicitelny kotol prisposobeny na dlhu a neznicitelnu prevadzku, tomu kotlu nevadi nic
Eeee, práveže v lete nevypínam aby nebol problém s naštartovaním v zime... OK, takže by som ušetril cca 50€ ročne na večnom plamienku.
No je to dilema - keby sa ten PKM pokazil a keby prerábka spalinových ciest nebola taká drahá, tak je voľba jasná - nový kondenzák
Ok, potrebujem poradiť od odborníkov na Vaillant, Protherm.
Je možné ku kotlu Vaillant EcoTec pripojiť aj eBus izb.prístroj od Prothermu napr. Thermolink ?
Colormatic (pre Vaillant) aj Thermolink (pre Protherm) používajú rovnakú komunikáciu eBus.
@antoni_sk Ahoj, my sme na rodičovskom dome menili PKM pred 5r. za Imergas (číslo neviem) Bohužiaľ sa menila len kotolňa, nie rozvody a radiátory, nakoľko už sú plechové a nie liatinové. Tak kurenári povedali, že to nie je až tak potrebné. (Imergas mál 5 ročnú záruku ktorá skončila v 2019, každý rok tam niečo menili, lebo sa to v kuse kur....) už sa teším na tento rok, keď už neni v záruke.
V prvom roku sa usporilo na kúrení cca 300e (vrátili preddavky). Nasledujúce roky, výmena všetkých okien, následne fasáda. Ale zálohovky sa už dramaticky nezmenili. Úspora tam je ale naozaj len na úrovni max 15% po celkovej rekonštrukcii kocky z 90 rokov.
@gkrivanek Prepáč ale mne nemá čo sedieť. Antoni sa pýtal na reálnu skúsenosť, ja som mu napísal reálnu skúsenosť za rekonštrukciu kocky z 91r. o rozlohe 220m2+70m2 pivnica.
Slovenčina je veľmi krásna. Len treba čítať s porozumením. 🙂 Nie, (čiarka) je to kondenzačný.
znamená Nie na tvoju odpoveď, že sa nejedná o turbokotol a za čiarkou je, je to kondenzačný = znamená, že je to kondenzačný kotol. 🙂
Ale čo keby si račej napísal svoju vlastnú skúsenosť a nie tabuľkovú hodnotu. rekonštrukcia rodičovského domu začala v r. 2013 Okná r.2015 kotol, kotolňa, následne, r. 2018 fasáda EPS10cm plus strecha, tatrafol.
Jednoducho úspora na energiách vykurovania je cca 15%. To je celé.
@palo18 moja vlastna skusenost je v sprave 500 kotlov a vsetko viessmann , mas nahovno kotol alebo nepracuje v kondenzacnom rezime ciarka bodka co len chces hotovo amen.
Ahoj.Moja skúsenosť po 7-ich rokoch.Za starý kotol v pivnici sme pri rekontšrukcii kúpeľne dali Protherm Tiger condens 25 KKZ 42 a umiestnili sme ho do kúpeľne.Radiátory som nechal pôvodné liatinové,regulácia rdiátorov len naplno alebo 1/2-ca,rozvody sú nové plastohliník,izbový termostat plus ekvitermika.TÚV sme zohrievali el.bojlerom.Po výmene klesla spotreba plynu o 20 % (z pôvodných cca 2200 m3 na cca 1800 m3 pri 100 m2 vykurovanej plochy).A to aj s ohrevom TÚV.Kotol si dávam každý rok servisovať,zatiaľ s ním neboli žiadne problémy.Z môjho pohľadu sa to jednoznačne oplatí.
Súhlasím, že tá úspora 20 % je reálna pri zmene na kondenzačný plynový kotol. Ak hľadáte kotol vyrobený na Slovensku, skúste mrknúť Immergas https://www.immergas.sk/produkty/kond... Okrem financií trošku pošetríte aj životné prostredie 🙂