Liatinové radiátory verzus nové

Profilova fotka
Ideme v 40-ročnom dome meniť kúrenie, v ktorom sú rebrové liatinové radiátory. Jedny ale tvrdia, aby sme ich nechali, vraj zostávajú dlho horúce, podľa druhých majú slabú vykurovaciu účinnosť a tretí radia, nech ich dáme do zberu a máme za ne na nový kotol. Kde je teda pravda? Ďakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@valdik1 pravda je taka, ze liatina vyborne vodi teplo a odovzdava ho do okolia, takze preto sa pouzivala na radiatory... a tiez je pravda taka, ze je veeeeelmi draha a v dnesnej dobe si nik liatinovy radiator nedovoli.... a ani vane sa uz liatinove nerobia, lebo cena materialu... ak mas stare naozaj liatinove radiatory ( a nie plechove) tak ich zrenovuj, ale urcite nevyhadzuj. Leda ze by si chcel podlahove kurenie -- to potom je o inom, v tom pripade ich daj do toho zberu a naozaj, mas dost velky prispevok na kotol :)
Odpovedať
Profilova fotka
ale dat liatinove radiatory do zberu a kupit nove nie je dobra volba :)
Odpovedať
my sme ešte v roku 2008 vymenili /našťastie len v obývačke/ starý liatinový radiátor za dnešný, modernejší, už by som to v živote neurobila, v izbe sa zmenila teplota asi o 3 stupne, moja rada: určite zrenovuj , nechaj si to na leto, vypusti vodu, radiátory daj von, vyčisti a nastriekaj, alebo natri štetcom
Odpovedať
Liatinové radiátory majú oproti plechovým rovnakého výkonu menšiu nevýhodu a to, že objem vody takéhoto radiátora je podstatne väčší ako plechového, takže kotol musí ohriať podstatne väčšie množstvo vody ako pri plechových... Ja by som tiež nechal liatinové (a to môj tatko, vodár-kúrenár s 30 ročnou praxou vymenil za hliníkové ]-( len aby bolo v systéme málo vody). Treba tie radiátory poriadne prepláchnuť (stačí surová, chémia by tomu mohla uškodiť po toľkých rokoch), ale nenechať bez vody viac ako deň-dva, aby tesnenia medzi článkami nevyschli a nezačali tiecť. Pred kotol dať odkalovač (lebo na 100 % sa tie radiátory nevypláchnu) a veselo kúriť nimi ďalej... :-)
Odpovedať
v kancelarii nam vymenili liatinovy radiator za novy plechovy. pytal som sa ich ci to niekto pocital lebo dali taky isty velky ako liatinovy. samozrejme tu miestnost nedokazal vykurit. teraz tam mame 2x taky velky a konecne je znova teplo. ci je v nom ale teraz menej vody ako v liatinovom neviem. mozno je teraz zbytocne predimenzovany. ale vratil by som naspat ten liatinovy.
Odpovedať
My sme tiez vymenili v lete plechove za liatinove. Kupili sme starsie pouzite, kurenar pekne zmontoval na pozadovany pocet clankov, dal nove tesnenia, pekne nastriekal a su ako nove ;-) Mame ich vsak prvu zimu, tak som zvedava...menili sme ich hlavne z estetickeho hladiska
Odpovedať
@dedo758 ach, no vidis, keby som vedela to co si napisal, mudrejsi by sme boli. my sme dali zrenovovat stare liatinove, takto vyzerali: http://static1.asmira.com/photo/05/12... a takto teraz: http://static0.asmira.com/photo/05/12... http://static0.asmira.com/photo/05/12... :-) akurat, zial, aj na tej poslednej fotke vidite, ze jeden z nich nam zacal tiect - asi "unaveny" clanok.. alebo pri transporte sa nieco porusilo... tu je to vidno... http://www.modrastrecha.sk/blog/anair... asi sme to mali spravit tak, ze po demontazi ich cele rozobrat a nanovo zlozit s dobrym tesnenim a potom az dat otryskat a nastriekat, vsak? @valdik1 v kazdom pripade, dajte zrenovovat, nevyhadzujte!
Odpovedať
@anairda urcite Ti to opravia, rozmontuje a da nove tesnenie...my sme menili plechace Korado za liatinove, ale take tie oble, nedvali sme ich otryskat, len ich kurenar nastriekal a namontoval. Pripomenula si mi, ze ich musim ist kuknut:) pokial si vas majster s tym nebude vediet rady, napis.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@kkartinka My mame tiez take liatinove oble a tiez ich chcem natriet - vy ste na tu staru farbu davali hned novu? A to striekal nejakou pistolou? Dalo by sa to aj svojpomocne?
Odpovedať
Profilova fotka
@moratibru Ja som to robil svojpomocne. Riadne som ich vyčistil od prachu od nečistôt, odmastnil a nastriekal pištoľou. Je to jednoduché. Striekal som to na pôvodný náter, ktorý bol očistený. Len treba dať pozor na výber farby. Treba dať farbu na to určenú. Je to originál vodouriediteľná farba na vykurovacie telesá. Pri kúrení nesmrdí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?