Kúri niekto drevenými briketami?

Kúrite niekto drevenými briketami? Aké máte skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
15
Na chalupe kúrime drevenými briketami ale ich nakupujeme od výrobcov, sú lacnejšie ako v Baumaxe. Výkonnosť veľmi dobrá, treba stlmiť prívod vzduchu a dlho vydržia. Vydatnosť tepla dobrá.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
aj my sme zobrali cely 24t kamion pre celu ulicu,,,nieco ostalo :),kvalita a cena su super,pozri inzerat: http://dom.bazos.sk/inzerat/17099336/...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Skutocne sa tym oplati kurit?S vhodne pre kazdy krb?Poprosil by som nejake osobne skusenosti,popripade popisat + a -.
Odpovedať
Aj mi kúrime drevenými briketami. Účinnosť vysoká, dlho udržujú teplotu, žiaden odpad, dobrá manipulácia. Určite odporúčam - pre nás to má ešte jednú výhodu navyše, nakoľko máme kotolňu mimo domu, takže nemusíme chodiť tak často vonku, keď kúrime briketami.
Odpovedať
Profilova fotka
@dasa999 A cenovo,ked to porovnate s drevom?Aky je vlastne ekvivalent 1 tona brikiet..kolko je to asi dreva?
Odpovedať
Ja sa do toho nevyznám, ale keď sme kupovali brikety tak sme platili 130,- € za tonu (myslím si, že to aj tona bola, nakoľko nám ich vážili, keď sme ich kupovali priamo u výrobcu). Čo sa týka dreva, kupovali sme tvrdé drevo - bučinu, už napílenú a nakalanú na rozmery do pece a tam sme platili za 1 m3 53,- € (ale v skutočnosti toho bolo menej - tu sme tú možnosť zmerania nemali - doviezli nám celú Áviu). Manžel hovorí, že výhrevnosť oboch komodít je rovnaká. Dúfam, že som aspoň trošku pomohla.
Odpovedať
@zirafak niekde uvádzajú pomer 1 tona brikiet = 4 m3 dreva, niekde = 7 m3 dreva - i keď myslím, že v druhom prípade ide skôr o marketingový ťah :-S Ja objednávam zajtra 2 t, nejako nám nevyšlo drevo ;-( (1 t á 190 €)
Odpovedať
@zirafak @ivetz @dasa999 Bol som tento tyzden na Aquaterme a dal som sa do reci s babou od nejakeho SK vyrobcu brikiet. Jej argumentacia cenou bola nanajvys cudna (predavali za cenu 200€ a hovorila, ze sa to oplati :-D :-D :-D) Kedze chcem pec, pochopitelne som zvazoval vsetky moznosti. Vychadza mi to tak, ze 1 tona brikiet nahradi asi 3 prm kvalitne vysuseneho tvrdeho dreva. Z hladiska ceny nema vyznam ist do brikiet, kedze viem mat drevo za 30€ prm. Je to iba moznost na prvu zimu, kym este nemam zasobu sucheho dreva. Inak je to vec komfortu a nie ekonomiky..
Odpovedať
Profilova fotka
Som nieco nasiel :-) Palivové drevo, alebo drevené brikety čo je ekonomický výhodné Mnohí z nás si položia túto otázku, odpoveď nie je jednoduchá. Veľa záleží na tom, aký máme krb, piecku, kotol, ako si zaobstaráme drevo, kde ho skladujeme, či je v blízkosti výroba, predaj brikiet a veľa ďalších okolností. Porovnanie: výhrevnosť brikety 18600 MJ/tona tvrdé drevo - buk vlhkosť 55% 7730 MJ/m3 čerstvé drevo - sušené 3-6 mesiacov, vlhkosť 55% 1 tona brikiet = 2,41 m3 plná hmota dreva 3,45 prm metrovica /1,43/ 4,15 prmr štiepané polená ukladané /1,72/ 5,64 prms štiepané polená voľne sypané /2,34/ výhrevnosť brikety 18600 MJ/tona tvrdé drevo - buk vlhkosť 25% 10800 MJ/m3 sušené drevo min. 1,5 roka, vlhkosť 25% 1 tona brikiet = 1,72 m3 plná hmota dreva 2,46 prm metrovica /1,43/ 2,96 prmr štiepané polená ukladané /1,72/ 4,02 prms štiepané polená voľne sypané /2,34/ Kto investoval peniaze do kúpy drahej krbovej vložky, splyňovacieho kotla kde výrobca predpisuje palivo, ktoré ma objemovú vlhkosť 20% a menej musí počítať s tým, že palivové drevo bude skladovať a sušiť min. 2,5 roka, až potom sa odporúča s ním kúriť. V opačnom prípade si nenávratne poškodí spotrebič ako aj komín. Pilinové drevené brikety majú objemovú vlhkosť 8 - 10%, pri ich výrobe /profesionálna kvalita - priemyselná výroba/ sa piliny pred lisovaním sušia na cca. 8% vlhkosť, ani po niekoľko ročnom skladovaní v suchom vetrateľnom sklade nestrácajú na kvalite. Jednoducho, kto si sám lacno/zadarmo v lese nachystá a dovezie domov palivové drevo, doma ho s rodinou a kamarátmi spracuje, skladuje min. 2 roky, preňho sú drevené brikety neskutočné drahé. Kto si kúpi metrovicu a zaplatí za dovoz, doma ju spracuje a zaplatí pomocníka, skladuje min.2 preňho je už otázna ekonomická výhodnosť medzi drevom a briketami. Zákazník, ktorý si kúpi naštiepané palivové drevo, čerstvé a má ho doma prácne skladovať dva až tri roky, preňho je už palivové drevo nevýhodné, lacnejšie na kúrenie sú drevené brikety.
Odpovedať
Musím reagovať na matorado - ak máš prístup ku drevu, je to iné - ale spočítaj si náklady na dovoz, spracovanie a ďaľšiu prípravu na kúrenie. Čo sa týka brikiet - sú už hotové, vysušené, zabalené vo fólii, takže nepodliehajú vlhkosti - nemáš problém s uskladnením. My máme tú výhodu, že sme z Oravy, kde je konkurencia veľká, nakoľko máme blízko Poľsko, odkiaľ sa aj brikety dovážajú, takže výrobcovia u nás, musia mať porovnateľné ceny. Nakoľko aj my máme prístup k drevu - ale mäkkému a viem, čo to obnáša, kým je pripravené do "pece", tak si myslím, že ceny sa tieto tri komodity, keď si všetko spočítaš sú na rovnakej úrovni.
Odpovedať
Profilova fotka
A nema niekto nejaky kvalitny,overeny zdroj na brikety?Aby som nekupil nejaku kocku v mechu ;-)
Odpovedať
@zirafak Vynikajuco vystihnute.. @dasa999 To je vsetko pravda, co pises. Ale keby som chcel uprednostnit komfort pred usporou, vyuzijem uz asi radsej moznost plynovej pripojky, ktoru mam. Salave teplo z pece je sice prijemne, ale pracnost prikladania musi byt kompenzovana cenou tepla.. ;-) 1 m3 hotoveho pripraveneho dreva za 53€ je super cena. Tych 130€ za tonu, to je z makkeho dreva si.. Ci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@dasa999 dasa,píšeš že si kúpila brikety za 130 eu, a to kde? niekde na východe, lebo tu v okolí Trenčína to stoji okolo 180 eu a to je ešte akcia, to samé nevedia čo tu máju pýtať za drevo..
Odpovedať
@dasti Ahoj, my sme z Oravy, kúpili sme ich v Zákamennom. Máme asi výhodu, že sme blízko poľských hraníc, takže si predajcovia nemôžu dávať vysoké ceny.
Odpovedať
@matorado Je to cena za brikety z mäkkého dreva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Velmi dobry navod,pre kurenie drevenymi briketami. http://www.timber.cz/rs-cz/jak-spravn...
Odpovedať
@zirafak Opatrne s tymi tekutymi podpalovacmi.. Najlepsie su parafinove! Ostatne mozu zapachat a/alebo mozu sposobit zadymenie skla, ci dokonca detonaciu...
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som tekuty podpalovac do krbu vobec nepouzivala.. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado @katrin21 Ani nepouzivam.Pouzivam pevny,take biele kocky.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak ano to nie.. ja pozzivam krbove podpalovace take bunicinove, alebo tie slamene, super sa to rozhori a dlho to hori, netreba ziadne triesky ani nic... staci to :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Kuris tiez obcas briketami?
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak ano, kupujeme tie hranate v Baumaxe, ked uz rozhori dobre, tak na zaver zvyknem obcas dat briketu :) ale aj tie podlhovaste valcovite sme mali uz.. len je z nich vela popola..... ale su fajn :) co sa vyhrevnosti tyka... Super sa daju zohnat niekde na Orave, ked sme tam byvali, tak domaci niekde brali, ze napr. kupili so susedom 8-10m a za par eur.... asi 1/3 ceny z obchodu :) priamo odkial sa robia,,,len neviem, kde to bolo...
Odpovedať
kto chce mať krb dopredu si musí zabezpečiť drevo i 2r predtým, kto ho nemá a chce aspoň relax kúpi brikety, tie len lisované za studena, nesmú byť s lepidlom, cena týchto za výhrevnosť je niekedy i drakšia ako cena plynu ,takže ozaj len pre relax nie na kúrenie ,pred pár rokmi bola u nás kalamita a brikiet bolo všade plno pomerne lacno , dnes má problém i tepláreň zohnať lacnejšie štiepku a niekedy majú teplo drahšie ako z plynu , takmer všetko drevo ide len na export a k nám dovážajú rezivo z Nemecka to je na hlavu
Odpovedať
@duzu Brikety z makkeho dreva sa daju zohnat za 120€/tona, to jest 0,12€ za 1kg. Keby bolo len 4kWh z kila (akoze je viac!), tak ma 1 kWh vyjde na 3 centy... Plyn stoji 5 centov.
Odpovedať
@matorado nedávno boli ešte lacnejšie, keby tu išlo každému o najlacnejšie vykurovanie použije splynovaciu pec a žiadne vložky, len tam zas nič nevidieť
Odpovedať
@dasa999
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Odtialto nahodou niekto nenakupoval?? http://www.lestn.sk/sk/produkty-ceny
Odpovedať
Ano, berieme odtial plne. Kombinujeme ich s bukovym drevom.
Odpovedať
Budem citovať z návodu k krbovej piecke, ,,Polena lisované z pilín je nutné používať opatrne, aby nedošlo k prehriatiu , ktoré môže poškodiť vložku, pretože takéto polena majú veľkú výhrevnosť". Čo si o tom myslíte?
Odpovedať
1
2
15
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?