Kúrenie v starom RD - potrebujem radu

Krásne ránko všetkým :-) Ideme rekonštruovať RD a zatiaľ sme sa ďaleko nedostali, tak riešim kým sa ešte dajú robiť zmeny :-D Potrebovala by som poradiť, ako najlepšie vyriešiť alebo ako ste vy riešili vykurovanie starého RD? Priateľ nechce o podlahovke ani počuť, nakoľko má vyschnuté väzivo v kĺboch dlhodobo, údajne by mu to neprospievalo.. neviem, nie som doktor... Pridávam pôdorys, berte ho prosím s obrovskou rezervou, hlavne nábytok :-D to je len pre predstavu, ktorá izba bude k čomu slúžiť.. V izbe 4,1x4,55 je betónová podlaha, v izbe 3,7x4,1 podlaha nie je, teda bola, už je vytrhaná a vynesená škvára.. miestnosť 2,7x4,1 bude nakoniec pravdepodobne v rozmeroch 3x4,1, keďže to je aktuálne zasklenená predchodbička šírky 1,7 metra a budeme to dostavovať. Prázdna mietsnosť nad ňou sa ešte bude deliť priečkami, aby sme vytvorili zádverie a tiež sa tam bude búrať a nadstavovať. Na chodbe je betónová podlaha, v kúpeľke taktiež. V kuchyni je drevená, ktorá sa bude vyhadzovať a obývačka zatiaľ postavená nie je, bude sa dostavovať. Takže otázka, naozaj to podlahové vysušuje kĺby a ak nie, dalo by sa to nakombinovať? Je to vhodné do starého RD? Ak nie, radiatory musia ísť pod okno alebo kam je najlepšie ich umiestniť? Budeme volať kúrenára, ale môj priateľ a jeho tatko sú nedočkaví a už je niekde natiahnutá elektrina, sieťka, kléber, stierka... Tak chcem riešiť kým sa ešte dajú robiť ako tak zmeny.. ďakujem krásne za každú radu :-)
Odpovedať

Odpovedať
@macka67 ak je striktne proti podlahovke tak treba dat 6 radiatorov + rebrik s kondenzacnym kotlom vonkajsim cidlom cez ekvitermiku a mate vystarane naklady na kurenie okolo 1000€ rocne
Odpovedať
Profilova fotka
@macka67 Ono s tým podlahovým kúrením to nie je také tragické, pokiaľ je všetko, ako má byť. Ak je teda objekt aj správne zateplený na úrovni doby - nepíšeš vonkoncom nič, či (a ak áno, tak ako) idete aj zatepliť...(?) Správne nadimenzovaná podlahovka v správne zateplenom dome by nemala mať viac, ako 26 - 28°C, čo je o 10°C menej, než je teplota ľudského tela - takže tu asi problém nie je. Takže znova sa spýtam, čo všetko oná rekonštrukcia obnáša: zatapľujete aj fasádu, zatepľujete aj stropy, meníte okná, zatepľujete aj podlahy? Do podláh (napr. tam, kde ste vyhádzali tú škváru) sa dnes dáva cca 15 cm tvrdeného polystyrénu, a to bez ohľadu na to, či sa kúri radiátormi, alebo podlahou. Riešite aj toto? Píšeš však, že priateľ má výhrady voči podlahovému kúreniu, takže toto 1/ musíš rešpektovať. 2/ Pokiaľ možno, nekombinuj na 1 podlaží 2 vykurovania. Ako by ste riešili fakt, že v 1 izbe by bolo podlahové a v druhej radiátorové kúrenie, keďže nepredpokladám, že mienite rozbíjať aj betóny v niektorých miestnostiach? Prechod z miestností, kde je podlahové a nie je podlahové kúrenie je pomerne "diskomfortný". Vykurovaná podlaha je príjemne teplá (26-28), nevykurovaná omnoho surovejšia (16-18 - napr. ten nezateplený betón). Ak nemáte dom poriadne zateplený, podlahovku by ste museli "vyhuliť" na viac ako 32°a to by už nerobilo zle iba parketám, ale ani priateľovým kĺbom. Záver: Okrem toho, že by som Vám poradil POCTIVO doriešiť všetky faktory, ovplyvňujúce tepelnú bilanciu objektu (čiže nielen kúrenie, ale aj zateplenie), poradím Vám to najjednoduchšie, čo poradil už kamarát @gkrivanek nado mnou: 6 ks klasických radiátorov + rebrík do kúpeľne - s kondenzačným kotlom s vonkajším snímačom cez ekvitermiku a máte vystarané. ;-)
Odpovedať
@leonardom zateplovať budeme určite, nevieme ale, či vystaneme s financiami tento rok na to. Takže v podstate v každej izbe jeden radiator a v kuchyňoobývačke 2 ks? A môžem sa ešte prosím spýtať, mal by ísť radiátor pod okno, alebo je to jedno, kde v miestnosti sa bude nachádzať?
Odpovedať
Profilova fotka
@macka67 Áno, v kuchyňo-obývačke by sa pýtali 2. Ideálne pod okno. Všetko so všetkým súvisí... :-)
Odpovedať
@leonardom ďakujem veľmi pekne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@macka67 - podlahove kurenie ma na vysusanie klbov nulovy vplyv, co vidim ako potencionalny problem je, ze pri poriadne nezateplenom starom RD (tzn. vyburanie podlah, zateplenie podlah, zateplenie fasady a stropu) bude pracovna teplota podlahoveho kurenia okolo 30c (resp.viac), co uz moze priatel pocitovat ako "neprijemne". Preto by som sa v tomto pripade, ak nemate poriadny TZB vypocet, nepoznate presne tep.straty a nechcete hned poriadne zateplit podlahy (vyburanie), fasadu a strop skor priklonil k stavebne jednoduchsiemu vykurovaniu radiatormi. Tu zasa by bolo dobre dat ich co najviac alebo co najvacsie, aby ste nemuseli kurit s vysokym tepelnym spadom, alebo to vydumat tak, ze ich budete vediet neskor dokupit (ked financna situacia dovoli)
Odpovedať
@mgx ďakujem pekne za radu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ale aj tak by podlahovka vyšla lacnejšie.
Odpovedať
@macka67 Aké vysoké boli (sú) pôvodné izby? Lebo niekedy sa oplatí dať viac izolácie do podlahy, dvere zdvihúť a riešiť podlahovku... Aj keď viac izolácie v podlahe nie je na škodu ani pri radiátorovom vykurovaní. Ak sa aj zatepľovať hneď nebude, dá sa to jednu sezónu vydržať aj s trochu vyššou teplotou vo vykurovacej sústave... "Technická miestnosť" - kotolňa - bude kde?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 - nie som si isty, lebo ked maju stary dom, tak budu musiet mat vela okruhov a rurky nahusto (5-10cm). K cene podlahovky (rurky, rozdelovac, poter) musis tiez priratat cenu vyburania podlah, hydroizolacia, zateplenie. Co sice pri radiatoroch mozes robit, ale aj nemusis, ak su podlahy OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx ale podlahy vyhadzujú
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?