Kurenie v dome na Orave

Ahojte. Stavame rodinny dom na Orave a rozmyslame ako poriesime kurenie. Planujeme kotol na tuhe palivo a zaroven chceme nejak temeperovat dom, ked tam napr.par dni v zime nebudeme, pricom planujeme vyuzit fotovoltaiku . Je taka moznost, ze by sme cez leto vyuzivali fotovoltaiku na teplu vodu, mozno dobijanie auta a prebytok by sme davali do siete (zrejme teda do virtualnej baterie) a cez zimu by sa z FVE zohrievala nejaka akumulacna nadrz cez nejaku spiralu + by sa vyuzili elektrinu z virtualnej baterie? Pripadne ako poriesit temperovanie v dome v zime, nejak cez FVE. Dakujeme za kazdu radu a mozno aj realnu skusenost :)
Odpovedať
1
2
Dnes už nie sú zimy ako boli v minulosti. Keď FVE,tak TČ. V lete nabíjať virtuálnu batériu a v zime z nej čerpať za cenu distribučného poplatku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

Ahojte. Stavame rodinny dom na Orave a rozmyslame…
@brcool tiež staviame dom na Orave a plánujeme vykurovat tepelným čerpadlom..zbytočne investovať do kotla na tuhé palivo 6,5 tis. a stále každú zimu kupovaý peletky/brikety/drevo... Výhodnejšie je TČ za 9 tis.(bez dotácie) a už platiť len vstupnú elektrinu
Odpovedať
Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré presúva teplo z jedného miesta na druhé. Jeho fungovanie je založené na princípe prenosu tepla z nízkoteplotného prostredia (zvyčajne vonkajšieho vzduchu, pôdy alebo vody) do vyššie teplotného prostredia (vnútorného priestoru, kde sa používa na kúrenie alebo ohrev vody). Tepelné čerpadlo využíva k tomu pracovný cyklus, ktorý sa obvykle nazýva cyklus odparovania a kondenzácie. Pracovný cyklus tepelného čerpadla obvykle pozostáva z niekoľkých hlavných krokov: Odparovanie (Evaporácia): Tepelné čerpadlo začína v odparovacom zariadení, kde nízkoteplotná látka (často nazývaná chladivo) absorbuje teplo zo svojho okolia (napríklad vonkajšieho vzduchu alebo pôdy) a mení sa z kvapaliny na plyn. Kompresia: Plynový chladivo je následne stlačené pomocou kompresora. Tým sa zvýši jeho teplota a tlak, čo vedie k vzniku horúceho a stlačeného plynu. Kondenzácia: Horúci plynový chladivo prenáša teplo na chladnejšie prostredie (napríklad vodu v radiátore alebo systéme vykurovania), čím sa mení späť na kvapalinu. Teplo uvoľnené pri tomto procese je potom využité na vykurovanie alebo ohrev vody. Expanzia: Chladivo prechádza expanzným ventilom, čo zníži jeho teplotu a tlak, a proces sa môže opakovať od začiatku. Tepelné čerpadlo teda využíva princípy termodynamiky a prenáša teplo zo studenšieho prostredia do teplejšieho prostredia. Tento proces umožňuje efektívne využitie energie zo vzduchu, vody alebo pôdy na vykurovanie domov, ohrev vody a podobné aplikácie. tolko od AI...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@brcool tiež staviame dom na Orave a plánujeme vy…
@mellie111 "len" za vstupní elektrinu? Dovolil by som si argumentovať ze ta vstupná cena za elektriku môže byť aj násobne vyššia ako dá niekto za drevo/pelety/brikety. Samozrejme ze ak pre niekoho nie je rozhodujúce ci da 1000e za kúrenie alebo 1800 ročne, tak jasne ze pôjde do komfortu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Dnes už nie sú zimy ako boli v minulosti. Keď FVE…
@marko337 a nie je teda nejaka moznost to TČ obist v zmysle, ze by namiesto neho bola len nejaka spirala, ktora by zohrievala vodu v akumulacnej nadrzi? Som v tejto oblasti laik, ale TČ by mi zaberalo miesto, sposobuje hluk (ano su rozne varianty), len proste rozmyslam ci by to neslo efektivnejsie (aj co sa tyka financneho hladiska). @mellie111 mame vacsi dom a preto sme nechceli ist do tep.cerpadla na Orave, uplne sa tomu nebranime, ale urcite teda nie len ako jediny zdroj :)
Odpovedať
Profilova fotka
to uz davno neplati https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Pri studenom klimatickom pasme, priemerna vonkajsia teplota 3.5c a 257dnova vykurovacia sezona a 2 ludoch a 50l teplej vody a TS 7kw plyn: 13047kwh = 850e TC s COP3.3 = 3599kwh = 630e+180 = 910e drevopelety = 2734kg = 810e pal.drevo = 12prm/3656kg = cca 700e nie su zaratane investicne naklady, udrzba, servis, komin/kominar atd.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

to uz davno neplati https://vytapeni.tzb-info.cz…
@mgx takže ak nechceš rúbať drevo tak vidíš ze pelety vyšli najlepšie.
Odpovedať
ad 1) v nasej dedine nemame plyn ad 2) na peletky sa v mojom pripade nechcem nejak viazat, kedze mame drevo a nemam problem troska porubat ide mi hlavne o to ako zabezpecit temperovanie, idealne ako som popisal v uvode? (s kombinaciou s fotovoltaikou a nejakou spiralou, ak sa to vobec tak robi) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@connor87 ano, oproti plynu o 40 euro, co je jeden denny nakup :). Ale pri peletach raz alebo viac-krat tyzdenne nasypat, cistit horak, vynasat popol, skladovat 3tony paliva, ktore musis minut v danu sezonu. A dopravu som tiez neratal, lebo by si bol na nule. Nie som odporca peliet, ale casy ked toto vykurovanie stalo 1/2 plynu su davno prec. A to ked este budes platit CO/CO2 dan tak sa to zasa cele presype. Pri TC/plyne na zaciatku sezony zapnes masinu a viac sa nestaras.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@connor87 ano, oproti plynu o 40 euro, co je jede…
@mgx mam kotol na pelety, a niektoré veci co píšeš o nich sú mimo realitu. Čistim kotol raz za 2 týždne, dosypam raz za týždeň pripadne raz za 2 týždne. Čistenie s nasypanim mi zaberie možno 40 minút. Čistenie horáka co píšeš? To si asi myslel čistenie roštu, to urobím vždy pri čistení pece to je najmenej. Ďalej priestor, myslím si ze nájsť miesto pre 3 tony v kotolní nie je problém pokiaľ si niekto nepostaví dom 100m2. To chápem ze do takého domu sa nedáva kotolňa co zaberie 20m2. Na druhej strane ja nechcem byt prorok ale myslím si ze práve skôr či neskôr skončí doba lacného plynu a aj regulácii cien elektriky pre domácnosti. Treba si uvedomiť ze pelety išli hore práve koli tomu ze firmy co ich vyrábali spotrebúvali dráhu nedotovanu elektriku, na rozdiel od domácnosti. Preto je irelevantné v tejto chvíli porovnávať napríklad kúrenie peletami voči TC ktoré spotrebúva elektriku. Keď elektrika pre domácnosti nebude dotovana tak kúrenie peletami vynde lepšie ako TC. A esre píšeš ze doprava. Doprava peliet ma stoji asi 50euro. A o tej daní z CO2 to už riadne melies veru. Lebo kotle na pelety patria do najvyššej emisnej triedy. A keď dôjde k tomu ze to zavedú, tak stále budem platiť menej ako ti co iurua drevom a možno aj elektrikou, im výrubia iné dane, tu elektriku musí niekto vyrobiť. Nie nadarmo ma pri energetickom certifikát drevo a pelety najlepší vahovyý faktor.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od brcool:

Ahojte. Stavame rodinny dom na Orave a rozmyslame…
@brcool na príležitostné temperovanie domu by som použil klimatizáciu....tú môže živiť virtuálna baterka alebo FV. Rozhodne by so si dal veľmi záležať na stavbe domu aby som dosiahol čo najmenšiu tepelnú stratu....v prípade pasívneho domu je z pohľadu nákladov prakticky jedno čím sa tam kúri lebo náklady sú pri malej tepelnej strate nepodstatné. Niečo z Oravy na inšpiráciu https://www.createrra.sk/page/33/prvy...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@marko337 a nie je teda nejaka moznost to TČ obis…
@brcool tiez mame v obci plyn...ale aby sme sa mohli napojit museli by sme na vlastne naklady vybudovat novu vetvu Dom mame 240m2, cisto obytna vykurovana plocha 180m2, projektant nam naratal tepelne straty aj s TUV na 8,5 kW, tepelko vzduch-voda dame 9 kW...plus mame v TM vybudovany komin a v obyvacej miestnosti krb s priechuchmi na 2.NP... lebo ta cena za peletovy kotol a k tomu kazdorocne peletky ...sa tiez dost predrazi
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od brcool:

ad 1) v nasej dedine nemame plyn ad 2) na peletky…
@brcool este je moznost ako ma moj krstny a zaroven sused Drevosplynujuca pec...cenu neviem A k tomu ma 3000l akumulacnu nadrz...ked nie su tuhe zimy tak na 3 dni to podrzi teplo v dome...ale ked je zima a su doma vsetci 7...tak to staci na jeden den, kedze ohrieva aj TUV
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

Ahojte. Stavame rodinny dom na Orave a rozmyslame…
@brcool my sme prepočítali u nás na Liptove viaceré varianty. Tepelné čerpadlo sme zavrhli, Vysoké vstupné náklady, hebedo v záhrade a robí hluk, a nebol to ten tepelný komfort, keď sme išli na návštevu ku známym, keď bolo - 20°C a kurili tepelným čerpadlom. Fotovoltaika pôjde ešte dole s cenou. Treba trochu počkať. Dotlačí ich EÚ. Na Orave bude dreva vždy dosť ako u nás. Peletky sú drahé.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@brcool tiez mame v obci plyn...ale aby sme sa mo…
@mellie111 koľko kW ma krb?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vebi34:

@brcool my sme prepočítali u nás na Liptove viace…
@vebi34 pelety sú drahé? Áno vyndu viac ako kúrenie kusovym drevom ale vždy menej ako všetko na elektriku vrátane TC. Takže pokiaľ nemáš prípojku plynu a nechceš rúbať drevo tak asi najlepšia voľba na trhu. Vstupné náklady na úrovni moderného drevosplynujuceho kotla. A určite menej ako TC. Takže neviem prečo to tak vnímaš.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@brcool tiez mame v obci plyn...ale aby sme sa mo…
@mellie111 vo vašom dome predpokladám ze by ste mohli spotrebovat 30kwh/m2 x 240m2 = 7200kwh na kúrenie ročne. Keď to premením na kúrenie peletami je to necelých 1,8t ročne, čo je finančne do 600e, podľa mňa úplne super na veľký dom. Porovnaj si to s nákladmi na TC a daj vedieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vebi34:

@brcool my sme prepočítali u nás na Liptove viace…
@vebi34 ano s tymto vsetkym suhlasim, len stale teda nemam odpoved ako najlepsie a cenovo najvyhodnejsie temperovat dom, ked bude kotol na tuhe palivo a par dni (napr.2-4) ho nebudem pouzivat...tato kombinacia by teda nefungovala?: leto: FVE -> virtualna bateria, zohrevanie bojlera... prechodne obdobia: FVE -> spirala, ktora by zohrievala akumulacnu nadrz... zima: cerpanie z virt.baterie na ohrev spiraly
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@vebi34 ano s tymto vsetkym suhlasim, len stale t…
@brcool Fungovala by, ak by sa navrhla na potreby domu. Otázkou je cena.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@vebi34 ano s tymto vsetkym suhlasim, len stale t…
@brcool kotol na tuhé palivo a k tomu veľká akumulačná nádrž. Možno aj 4000l.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@brcool Fungovala by, ak by sa navrhla na potreby…
@blacksr tak to ano cena je otazkou pri vsetkom. Ani TC nie je lacne a uplne najvhodnejsie do chladnych casti Slovenska :)
Odpovedať
Profilova fotka
@brcool ano, len AN 4000l s vymennikom stoji 3500 euro. Bez cerpadla, ventilov, bizuterie. Nevidel som este montaz, kde by to bolo pod 4000e. technicky nie je problem kupit beznu AN 1000L s 2ma vymennikmi (tam je cena 1k) a podla TS straty domu namontovat mokru spiralu. Len zasa, musite uz mat aj anodovu ochranu atd...atd...atd. Dalsia moznost je mensi vymennik s prirobou na spiralu(y), v pripade malej ts kludne aj bezny bojler, ktory bude v okruhu s cirkulacnym cerpadlom. Dalsie moznosti, kupite bezny olejovy radiator(y) alebo si date namontovat jednu klimu 3.5kw-5kw v nordic verzii a ta vam dom v pripade potreby vytemperuje. Vyhoda je oddeleny VS od teplovodneho, cena je fixna (1500-2000e). Kurite/temperujete s SCOP 2-3 pri pouziti klimy (TC vzduch/vzduch) aj na Orave. Ak ste prec 1-3 dni v roku, kludne aj priamotop s SCOP 1. Nevyhoda non-split klimy je, ze kuri len do jedneho miesta, v dalsich izbach bude citelne chladnejsie (a musite vsade nechat otvorene dvere). Ale toto riesenie funguje, viete to ovladat aj na dialku). K navrhu FVE pre TS domu, je to vecou vypoctu. Ak chcete, napiste, viem to spocitat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@blacksr tak to ano cena je otazkou pri vsetkom. …
@brcool Ani kondenzačný plynový kotol pri veľkých mrazoch nefunguje v kondenzačnom režime. Takže tak...🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@brcool Ani kondenzačný plynový kotol pri veľkých…
@dedo758 prečo by nefungoval ak má dostatočný výkon a hlavne pri podlahovom tam stačí nižšia teplota
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od connor87:

@mellie111 vo vašom dome predpokladám ze by ste m…
@connor87 ano porovnavam si to s nakladmi na TC lebo uz v rodine 3 svagrovia s porovnatelnymi domami maju TC tu na Orave a komplet elektrika svietenie, varenie, TUV a kurenie ich stoji cca 900e rocne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@blacksr tak to ano cena je otazkou pri vsetkom. …
@brcool Nespomínala som TČ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@connor87 ano porovnavam si to s nakladmi na TC l…
@mellie111 prepáčte, ale je to je nereálna suma na veľký dom 240m2. Ja platím elektriku zhruba 60 e mesačne. Co je ročne 720euro. Takže ak od celkovej sumy 900e odratam elektriku na domácnosť, tak orientacne to vychádza 180e na kúrenie ročne, čo je nonsens ak sa nejedná o pasívny dom, pripadne dom s FV. Napíšte radšej koľko kWh ste minuli, to bude smerodajnejsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od connor87:

@mellie111 prepáčte, ale je to je nereálna suma n…
@connor87 ja som realne este neminula nic, kedze este staviame, ale švagrovci ktorí už 3 roky a 2 roky bývajú majú rocnu spotrebu pri plne elektrickom dome a cca rovnakej rozlohe domu a takmer aj lokalite rocnu spotrebu 6600kW v DD6 Ja som si tu neprisla vymyslat, len odpovedat zadavatelovi otazky cim je vyhodne vykurovat dom na Orave
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@connor87 ja som realne este neminula nic, kedze …
@mellie111 okí 6600kwh za 900eur ročne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brcool:

@vebi34 ano s tymto vsetkym suhlasim, len stale t…
@brcool Ty si s tou spiralou nedas pokoj ? NEREALNE! Ja som si to prerataval, tiez prepocital FVE na Orave. Palit najdrahsiu elektriku z fve v bojleri je velky luxus a plytvanie. Ak fve, tak s nou pohanat Tepelne Cerpadlo. Ak chces elektriku v lete pouzit na priamy ohrev TUV, tak na zimu ti urcite nic neostane, ak ano, tak max. na par hodin! Aku velku fotovoltiku si tam predstavujete? A chcete takmer bezobsluzne kurenie s vydrzou 1-2 tyzdne, investujte tisicku navyse a kupte kombinovany kotol. Ja som kupil Kombipelet z Vrutok. Mozete kurit kusovym drevom, alebo vlozit horak a nechat ho bezat automaticky na peletach.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?