Kurenie plynom - otazky

Ahojte. Postavili sme dom - bungalov v LM. Byvame tu prvy rok a mam ohladom kurenia niekolko otazok. 1. Spotrebu plynu za rok sme mali 1132 m3. 4-clenna rodina. Pouzivame na vykurovanie a ohrev vody. Podla tejto kalkulacky (https://www.spp-distribucia.sk/e-sluz...) by sme mali mat spotrebu cca 1668 m3. (120m2, 2.8 vyska stropu). Ta spotreba vyzera byt teda (zda sa) ok - to pisem iba tak pre predstavu. 2. Zda sa, ze nas caka zasadne zdrazovanie ceny plynu. Rad by som hospodaril rozumne, ale co ma trochu vyrusuje je to, ze v dome mame na jesen a v zime chladno. Aby som sa v zime citil prijemne, musim mat teplotu od 23 stupnov vyssie. Je zaciatok septembra a uz som musel zapnut kurenie, pretoze rano sa deti aj manzelka trasu od zimy. Termostat sice ukazuje 21 stupnov, ale rano je zima. Da sa s tym nieco robit? Dom ma podlahove kurenie a je zatepleny 20cm polystyrenom. Mam na mysli hlavne daku udrzbu podlahoveho kurenia (odvzdusnenie kurenia, nastavenie prietokov, atd ..) 3. Na kondenz. plynovom kotli mi klesol tlak z 2bar na cca 1.2bar. Predpokladam, ze bude treba doplnit vodu na tie 2 bary ... Normalne vodu z vodovodu? Treba pri dotlakovani dat na nieco pozor? Dakujem, Juraj
Odpovedať
https://www.cas.sk/clanok/2715199/eur... Neboj, velke zdrazovanie nebude, budeme po uzivat volnu energiu od Nikola Tesla
Odpovedať
Ahoj, poradit ti asi neporadim, ale zda sa mi ta spotreba dost velka (1132m3). Mam chalupu, vnutorna plocha domu cca 118m2, tehlove mury, nezateplene, strop vyska 2,6m (palach-tramy-poter-povala), okna stare plastove, kotol stacionarny Attack20(alebo22). Cez SPP kalkulacku mi to vypocitalo spotrebu 1758m3, co by sedelo. Prvy rok spotreba plynu presne 1700m3, druhy rok som zacal kurit uz v septembri a skocilo mi to na 1920m3. Podla mna kuris moc, resp na velmi komfortnu teplotu v interiery - 23+. Ja som kuril na 21 stupnov maximalne a to mam male deti, vecne povyzliekane aj pri takto "nizkej" teplote. Mas moznost zohnat lacne drevo a pripadne trochu dokurovat kachlami, alebo krbom? A zniz tu teplotu na, ja neviem, 21,5-22 stupnov
Odpovedať
Ja mám na 2,2baru. Dopĺňal som normálnu vodu z vodovodu. Odvzdušniť samozrejme treba pokiaľ je tam vzduch. Termostat nevieš preložiť niekde inde, najlepšie tam kde máš pocit ten zimy? Je káblový či na baterky? Ja som mal káblový napevno na stene rovno pod výduchom od teplovzdušného krbu 🙂 Zbavil som sa ho a nechal som si nainštalovať prenosný termostat a ten si viem preložiť kde chcem. Tie prechodné obdobia sú taká ošemetná záležitosť v kombinácii s podlahovým vykurovaním asi, neviem. Nemám skúsenosť. My máme radšej tak chladnejšie. Máme radiátory - keď mi padne teplota v miestnosti pod 17 tak termostat zapne kotol a behom polhodiny je teplo pretože radiátory to teplo prenesú do priestoru podstatne rýchlejšie ako podlahovka, ktorá musí najprv nahriať betón... Možno u teba vo vnútri padne nadránom teplota na neviem 20° a potom až termostat zapne kotol a dokiaľ sa nahreje betón a začne sálať do priestoru teplo tak to trvá 3-4 hodiny a to už ste dávno hore a celý ten čas je vám zima.
Odpovedať
@toky1 Mam kablovy termostat. Skusim zistit ako je to pripojene, resp. co budem potrebovat na taky 'prenosny'. Potom ma napada otazka, ze ci viem dako regulovat teplotu v jednotlivych miestnostiach osobitne. Lebo jedna z najstudenejsich miestnosti je detska izba. Keby som dal termostat tam, bolo by fajn, keby som vedel vykurit primarne iba tu izbu. Mam podlahove kurenie, kde mam cca 10-12 okruhov a viem, ze sa tam da nastavovat prietok dako, ale tie prietokove merace maju tak cca 2cm a nevedel som to dako extra nastavit tak, aby som tie miestnosti vedel regulovat osobitne (hybalo sa to dako skokovo, resp. vobec a cele to bolo zarosene, takze som niekedy ani nevedel odcitat presne hodnoty) ;-/
Odpovedať
@chorchito Neviem, ci ti to nejako pomoze. Ja mam podobnu situaciu (4 osoby, podlahove kurenie, kurim a ohrievam plynom), ale poschodovy dom a s o dost vacsou podlahovou plochou (cca. 180 m2). Rocna spotreba cca. 980 m3. Mam kablovy termostat v 1 miestnosti nastaveny na 21.5 cez den a 21 v noci. Pokial mas najchladnejsiu napr. detsku izbu, tak zvys prietok tohoto okruhu na rozdelovaci.
Odpovedať
@marko_182 Dakujem, urcite pomôže. Skúsim sa s tým pohrať.
Odpovedať
Profilova fotka
To bola novostavba keď ste mali tú spotrebu? Ako si bol naučený kúriť? Ako máš nastavenú teplotu TUV v lete a ako v zime? Ja mám síce tepelko ale oplatí sa mi kúriť konštante cez deň v noci a keď ideme na dlhšie preč (január) tak kúriť konštantne namiesto dovolenkového režimu. Tiež teplá voda v lete mám nastavenú nižšie teplotu na jeseň o niečo predám a v zime viac. Spotreba síce rapidne neklesla, ale tepelný komfort nesmierne stúpol.
Odpovedať
@chorchito Skus sa pohrat s prietokmi v okruhoch ale zmenu uvidis tak o den dva a otacaj to aj ked nevidis vzdy len o trosku. Inak ja musim byt ticho asi kurime na 25 😀tiez 4 clenna rodina ale nezatepleny dom 120m2 a spotreba 1300m3 varime topime a ohrievame vodu. Po zatepleni (aktualne na nom pracujem) ocakavam cislo pod 1000m3 aktualne este netopim okres SL dost pomaha rekuperacia v prechodnom obdobi.
Odpovedať
Profilova fotka
@chorchito 21°C je málo. V prvom rade otvor všetky okruhy naplno a pozoruj čo to robí s interiérovou teplotou. Vetrajte nárazovo - ráno dokorán na 2-3 minúty - vyvetrať. Vetrať treba keď je pocit vydýchaného vzduchu ale vždy nárazovo. Ideálne si kúpte čističku vzduchu ktorá zobrazuje aj kvalitu ovzdušia v interiéri. Podľa toho vetrajte.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som sa rad znalych veci opytal, ako to vidia na tuto zimu s kurenim plynu plus krb na drevo. Dreva mam tak na pol sezony. Ci je mudrejsie to kurenie plynom tahat do konca roka a potom kvoli setreniu financii prikurovat drevom a plyn setrit, alebo je to jedno, kedy ten plyn userim s pomocou dreva? Vyuctovanie mam v lete. Ako zacnu spp uctovat ten drahsi plyn?
Odpovedať
Profilova fotka
@kaizkaiz všetko sa dozvieš....
Odpovedať
@kaizkaiz Keďže SPP pre domácnosti uvádza definitívne cenníky na ďalší rok koncom roka a platia od 1.januára roka nasledujúceho, tak máš do konca cenu plynu jasnú - pozri si cenu z cenníka podľa nastavenej tarify. https://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn... Od 1.januára pôjdu ceny tutovo hore. Ja by som na Tvojom mieste (ak máš drevo len na polovicu vykurovacej sezóny) kúril do konca roka plynom a potom tým drevom v krbe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@toky1 Este podotazka, myslis ze koncom roka 2022 budu chodit odpocitavat z spp? Ak nie, tak tazko vo vyuctovani rozlišlia, kedy som kolko plynu spalil alebo pripadne ušetril.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?