Kúrenie plyn vs. elektrina

Profilova fotka
Prosím Vás máme postavený dom o rozlohe 13,6 m x13,6 m. Vnútro je nejakých 130 m2. Jeden nám vraví plyn iný zas elektrina. Mali by sme dávať ten elektrický kábel zalievať do podlahy alebo potom hadicu a do nej vodu a ohrievať buď plynom alebo elektrokotlom. Už som s toho na nervy....dolu ide 10 cm polystyrén na to 5 cm poter a vrch bude izolácia 25 cm vata a vonkajšie zateplenie 10 polystyrén.....Prosím, viete mi niekto poradiť čo je naozaj lepšie...niekto kto má aj skúsenosti...Ďakujem
Odpovedať
@bubinka138 super tema urcite zaujimava otazka este sa tu nikdy neriesila, z coho si na nervy? Hladaj a ked uz budes hladat pohlaxaj aj temy o hrubky izolacie strechy a murov a pod.
Odpovedať
Prosim Ta, venuj sa kuchyni.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubinka138 pre taky dom s takymi izolaciami radsej plyn.ale fakt sa to tu riesilo uz milionkrat...
Odpovedať
Prvá otázka je dostupnosť plynu na pozemku. Keďže sa rozhodujete medzi plynom a el. kotlom predpokladám, že plyn je dostupný. Druhá otázka znie: Ako sa vyvinie cena plynu a elektriny? Môj pohľad je taký, že či plyn alebo elektrina je to jedno, pretože to ide ruka v ruke... raz je drahšie to a raz to...teraz sa oplatí viac plyn. Čo sa týka investičných nákladov, el. kotol stojí okolo 700€, a plyn. kotol celkom slušný do 1300€ určite kúpite. Lenže, prípojka na plyn stojí niečo kdežto el. prípojka je v podstate nutnosť. Môj názor je ten, že rozhodnúť sa medzi teplovodným kúrením alebo odporovými vykurovacími káblami je fakt, čo vydrží dlhšie, a aký je alternatívny zdroj. Ja osobne som sa rozhodol pre teplovodné kúrenie, a fakt že je dostupný plyn pri pozemku mi taktiež uľahčilo rozhodnutie, pretože mám murovaný dom. ( rozmýšľali sme nad montovaným, kde by bol plyn zbytočne predimenzovaná voľba). Pre istotu máme natiahnutý kábel do tech. miestnosti kvôli prípadnej zmene plyn. kotla na elektrický. Čítal som, že sa aj upchávajú hadice v podlahe, no keď som sa to spýtal kúrenára, povedal mi že sa ešte s tým nestretol... Keby aj, dá sa to zistiť sondou, a prípadne rozbiť podlahu a napraviť to, ale pri elektrických vykurovacích kábloch by to možno bol väčší problém už len zistiť kde. :-)
Odpovedať
Otazka kurenia je riesena v projekte, na aky typ kurenia Vam schvalili stavebne povolenie? Nie je mozne len tak svojvolne menit typ kurenia, pretoze sa k tomu spravca sieti musi vyjadrit. Ak to zmenite, mate prohlem pri kolaudacii.....ci sa mylim?
Odpovedať
@bubinka138 Pri tvojom priemerne izolovanom dome užitková 130m2 ti poviem také reálne odhady. Platba plyn kúrenie ohrev vody 60eur mesačne plus elektrika na domácnosť 35eur. Platba elektrika kúrenie a ohrev vody 140 eur mesačne plus elektrika domácnosť 35 eur Ročne pri elektrike zaplatíš o 900 eur viac , za desať rokov 9000 eur za 20rokov 18 000eur 30 rokov 27000 eur :-D :-D :-D :-D za 100 rokov 90 000eur
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?