Krbové kúrenie v bungalove

Profilova fotka
Viete mi poradit? Chcem si dat do novostavby bungalovu krbove teplovzdusne kurenie. Idem davat rozvody do izieb. Budem musiet dat aj maly ventilator na pohananie vzduchu??? Rozvody vediem pod stropom, tak dufam ze teplo nakolko stupa, by malo samo cirkulovat do izieb. Viete mi poradit ci je to spravny postup? Dakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Nad týmto aj ja spekulujem..otázka znie,ci to bude podla tejto teorie aj fungovat..?? Ale rad by som pocul nazor niekoho,kto to uz ma..
Odpovedať
@espa @igrak Treba pohon. Na to, aby ste dom vykúrili, je treba hnať pomerne veľké objemy vzduchu, pretože vzduch má malú tepelnú kapacitu (je schopný preniesť málo tepla). On ten teplý vzduch síce vstúpi do rúry, ale sám pokračovať vodorovne nebude. No a výustky smerujú nadol - takže prekážka...
Odpovedať
blacksr: je mi jasné,že treba ventilátory aby som ten zohriaty vzduch dostal tam kam chcem kedže výduch bude zo stropu a teplo stúpa nahor..len či to bude natoľko efektívne ,že to aj tú miestnosť trocha vykúri,zdôrazňujem slovo "trocha" lebo to plánujem ako sekundárny zdroj tepla pre kúrenie v izbách..
Odpovedať
@igrak urcite to vykuri. Mam teplovzdusny krb s rozvodmi do izieb a bez problemov som doteraz vykuril cely dom. Môžem tento system len odporučať.
Odpovedať
mazuk: a kadiaľ máš vedené rozvody?Máš v tých rozvodoch aj ventilátor??
Odpovedať
mam strechu do A, a v tom spici uplne navrchu mam aj ventilator aj rozvody do jednotlivych izieb. Krb mam na prízemí, z neho ide hadica priemer 150 do ventilatora a z ventilatora 125ky hadice do izieb. Ventilator sa zopne ked k nemu pride horuci vzduch z krbu (prirodzenym stupanim).
Odpovedať
@igrak , ahoj aj my máme v bungalove teplovzdušný krb a do izieb máme vedené nad stropom prieduchy. Je to super hlavne na prechodné obdobie. S týmto kúrením sme vydržali až do minulého piatku /19.11./ Samozrejme, že najteplejšie bolo v obývačke, kde je krb, v izbách kam sú vyvedené prieduchy už bolo chladnejšie, na spanie fajn, ale aby sa v detských izbách mohli deti aj hrať, tak na to tam bolo chladno. Takže "trocha" to určite vykúri.
Odpovedať
Diky vam,asi ste ma presvedcili.. ;-)
Odpovedať
este dve otazky: niesu moc pocut tie ventilatory napr. v noci ked je uplne ticho? Kolko ventilatorov mate na jednom rozvode? priklad: z krbu ide rozvod do izby ktory je dlhy cca 8 metrov - staci tam jeden ventilator alebo treba dat dva,tri aby sa ten zohriaty vzduch dostal do izby..??
Odpovedať
akurta vcera sme spojazdnili ventilator a som trochu sklamana, lebo je dost hlucny. na druhej strane, mame ho umiestneny tak, ze je daleko od nocnej casti domu, a medzi obyvackou a ventilatorom je nosna 40cm stena, takze sa neobavam, ze nas bude rusit. Tak trochu sme s tym ratali, ze to asi nejaky ten hluk robit bude.. A este sme ho neskusali zakryt, nemame tam dokonceny strop, tak aj to urcite pomoze a nakoniec zistim, ze ho neni skoro vobec pocut :-D Bola som ale milo prekvapena, ako ten teply vzduch pekne tlacil..mame 3 prieduchy, len v chodbe a WC, nechcela som do izieb koli prasnosti. Najdlhsia rura od ventilatora ma asi 6 metrov a v pohode to tam dotlaci.
Odpovedať
@akvi,@igrak,aj my keď sme spustili prvýkrát krb,tak ten ventilátor nenormálne hučal,ako keby sme mali zapnutú mikrovlnku.Chceli sme ho vyreklamovať,ale nakoniec sme tak neurobili,lebo hluk je čím ďalej,tým menší.Asi to používaním trošku sadlo,je to počuť,ale zvykla som si.Nie je to až také hrozné.My máme tiež 1 ventilátor a asi 8m chodbu a 3ks prieduchov,úplne to stačí,ide z nich fantastické teplo.Niekedy musím večer až otvoriť okno,lebo máme také teplo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@igrak aj mne hluk z ventilátora dost vadí, preto používam ventilátor len na začiatku kurenia, aby sa dom rozohrial, neskor je uz teplo aj bez ventilatora.
Odpovedať
Vy, ktorí máte ventilátor, dávali ste aj nejaký tlmič hluku? Je to tiež rúra, dlhá asi 1 m, ale s vrstvou izolácie. A plechové rúry máte obalené vo vlne?
Odpovedať
@blacksr ziaden tlmic hluku sme nedavali, ale my mame ventilator v casti, kde je zateplenie, len ventilatoru sme urobili taku akoby skatulu, aby sa vaty nedotykal, rury mame izolovane takou dakou speci vatou s foliou, potom je to zabite OSB doskami, potom vzduchova medzera a sadrokarton. Preto vravim, ze nebojim sa toho hluku, lebo teraz je to cele odkryte, tak to pocut. A este, my budeme mat ten ventilator skryty vo vstavanej skrini na chodbe, takze este toto ked tam pride, tak uz to bude urcite ok...
Odpovedať
tiez som nedaval ziadny tlmic hluku ale tie izolovane rury som obaloval vatou este raz. Je pravda ze ventilator trocha pocut ale je to len take jemne šumenie. Predpokladam ze človek ktory nevie o čo ide by si toho ani nevšimol. Podobne ako "stanovka" musime niekedy otvarat az okna lebo sa tam ani spat neda, take je teplo, preto uvazujem o kupe regulatora otačok ventilatora, aby mi viacej teplo zostavalo na prizemi a aby som to vedel pohodlnejsie ovladat.
Odpovedať
@akvi @mazuk Aha, vďaka!
Odpovedať
Chcel by som sa spýtať,Aký máte názor na to,či sa dá vykúriť pomocou prieduchov z krbu bungalov dlhý 13m. Tam mám umiestnené dve izby.S akou asi teplotou možem rátať,v prípade,že sa to dá vykúriť?
Odpovedať
Dobrý večer. Dá sa. Len treba dimenzovať výkon krbu - čo teda problém nebude, pretože krby majú väčšinou výkony až-až... + dimenzovať prietok vzduchu na tepelnú stratu miestností a s tým súvisí aj priemer potrubia, výkon ventilátora... Samozrejme, nesmie sa cestou to teplo stratiť niekde na povale. @rikiki
Odpovedať
Profilova fotka
a co poviete na kombinaciu rekuperacie a teplovzdusneho vykurovania krbom? da sa to nejako skombinovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca skombinovať sa dá všetko, ale v prevádzke takéto malé zariadenia majú nepriaznivý pomer spotreby a získanej energie, nezvýšia komfort z dlhodobého hľadiska, je to skôr otázkou prestíže ako prínosu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?