Krb - rozvody tepla a nasavanie vzduchu z vonka

pekny vecer prajem, mame dom a krb. o nasavani vzduchu z vonka sme sa dozvedeli, az ked bolo skoro vsetko hotove, tak sme dali ruru (obdlznikova) asi 30cm nad zem a popri stene ( uz boli aj omietky) od krbu von. v zime sa rura strasne rosi a netusim co s tym. nejaky obklad, nejako zaizolovat? a este mame spravene rozvody na povale. ide taka ta hadica z krbu na poval do ventilatora a z tade hadica do kazdej miestnosti. strasne vela vody (kondenzu) sa tam robilo. az nam minule leto zacala tiect voda cez plafon. hadice sme odpojili a mame tam diery. otazka je, co s tym ako spravit aby sa tam ta voda nezrazala? budem vdacna za kazdu radu.
Odpovedať
@5amandaa5 určite externé nasávanie vzduchu do krbu zaizolovat lebo tade prechádza studený vzduch a preto sa vám tvorí kondenz, škoda lebo takéto veci sa ozaj riešia ešte na začiatku. Rozvody teplého vzduchu ste mali vedené na povale ktorá nebola vykurovaná? Aj jedno a aj druhé treba poriadne zaizolovat..... ja som obaloval nasávanie vzduchu polystyrénom, viedol som ho v podlahe.
Odpovedať
Profilova fotka
Každopádne treba zaizolovať všetky rúry. Pre jednoduchší montáž sa väčšinou používa buď sklenená vata, alebo kamenná vata, ktorú následne kvôli prašnosti treba zakryť. Sú dostupné aj zaizolované vzduchovody, s ktorými potom nemáte žiadne práce naviac.
Odpovedať
@deltako praveze sa mi zda, ze tie nase su so sklenou vatou. este to pozriem. a ked dam na tu ruru co ide von vatu a niecim sa to zakryje, bude to ok??
Odpovedať
Profilova fotka
@5amandaa5 Bez fotky o mieste realizácie je ťažké odpovedať na 100%, ale ak rúry budú po celej dĺžke zaizolované, malo by to byť ok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte, mám osadený krb na obvodovej stene a potrebujem spraviť externé nasávanie. Je možné ísť rúrou priamo cez obvodovú stenu von? Dĺžka nasávania v tomto prípade bude cca 1m. Mám použiť izolovanú rúru? Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
@vkovacc Ahoj. Prívod externého vzduchu je možné napojiť priamo cez vonkajšiu obvodovú stenu. Treba dávať pozor nato, aby výška mriežky z vonka bola nad úrovňou snehu. Ak by sneh zakryl otvor, do krbu by sa nedostal vzduch a oheň by nehorel ako sa má. Použitá rúra môže byť aj izolovaná aj neizolovaná. Ak by sa rosila, treba ju zaizolovať. Na prívod externého vzduchu sa najčastejšie používa neizolovaná rúra. Na teplovzdušné rozvody použite vždy izolované rúry.
Odpovedať
@deltako vďaka za radu, vývod bude nad úrovňou terénu asi 50cm, to by snáď mohlo stačiť. Mám kúpenú síce neizolovanú, ale asi predsa len kúpim izolovanú aby som sa vyhol prípadnej nutnej výmene resp. dodatočnej izolácii. Rozvody vzduchu od krbu v dome mať nebudem
Odpovedať
@vkovacc Na prívod vzduchu nepotrebuješ izolovanú rúru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?