Krb plus rekuperácia

Dobrý deň, chcel by som sa poradiť, či je možné využiť už existujúce prieduchy rekuperácie na kúrenie pomocou krbu. Jedná sa o rekuperáciu 2VV Venus. Ak áno, kam by bolo dobré napojiť prívod vzduchu od krbu. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@sirups Akoze nasavat horuci vzduch z krbu do rekuperacie a nou to tlacit do miestnosti? Srandista, ani nahodou.
Odpovedať
@danculd nie myslel som skvor pripojenie ohrevu za rekuperáciu na existujuce rozvody ale dakujem za zmysluplnu odpoved :)
Odpovedať
@sirups Aky ohrev das za rekuperaciu? Ja poznam jedine elektricky alebo teplovodny, preto si neviem predstavit ako by si teplo z krbu dostal do rozvodov za rekuperaciou.
Odpovedať
@sirups nie
Odpovedať
@danculd chcel by som vediet ci je mozne namiesto tahania novych prieduchov do miestnosti(uz ked tam mam tie z rekuperacie) napoji krb na ne aby som cez ne kuril. Cize vzduch z krbu by nesiel cez rekuperaciu ale iba cez jej prieduchy. Otazka znie ci je to mozne alebo je nutne tahat dalsie prieduchy do miestnosti...
Odpovedať
@sirups musis tahat dalsie, ale najlepsie je nerobit ziadne a otvorit dvere
Odpovedať
@sirups Ako by si ale pouzival naraz rekuperaciu aj krb?
Odpovedať
@danculd nerozumiem aky mas problem ked si mi nevedel pomoct tak neviem preco si vobec reagoval. Chcel som vediet ci sa to da napojit a ci to ma vyznam napojit na rozvody rekuperacie naco som sa odpoved dozvedel. Zaco vsetkym dakujem
Odpovedať
@sirups no, nema zmysel robit prieduchy a rekuperaciu, kedze tlakovanie rekuperaciou ti prieduchy prakticky znefunkcni alebo teda hodne obmedzi... tiez som to chcel tak mat, ale co to som o tom precital a neieje to dobre. Preto si dam krbovu piecku a vyvod rekuperacie ku nej a ten bude rozfukovat vzduch do okolia a nasavanie z kuchyne, ktora je blizko tej piecky, natiahne prebytocne teplo a aspon daco sa vo vymenniku potom rozdeli do vzduchu prichadzajuceho do vsetkych miestnosti. A da sa to tak spravit, ze by si mal rekuperacne rozvody pouzite ako vnutorny okruh ale je to dost zlozite a neviem, ci sa to da len tak spravit v uz existujucom zapojeni... ked by si to robil ako nove, tak by sa to tak dalo zokruhovat i ked by to bolo asi dost komplikovane....
Odpovedať
@sirups ???? Nemam ziadny problem, iba som sa pytal, kedze z popisu nie je uplne jasne ako by si si to predstavoval. Ci chces dat klapky a uzatvarat a vypinat rekuperaciu ked kuris alebo spolu.... Ale ok, nechajme to tak, odpoved uz mas.
Odpovedať
@sirups da sa to v zmysle ze mas existujuci rozvod VZT a pod uhlom 45° pripojis niekde na výtlaku z jednotky rúru od krbu. Treba dať ale spätnú klapku (pre prípad vypnutia zariadenia) pred výtlak z jednotky a regulátor konšt. prietoku za spätnú klapku z dôvodu aby si nemusel počítať tlakové diferencie a možný podtlak. Robí sa to s klímou neviem prečo nie s krbom...
Odpovedať
Ja sa fakt tesim, ked Slovaci konecne otvoria oci a zistia, co je teplovzdusne kurenie za wolovinu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado no, par staroci to este asi potrva ;) Niekto proste chce mat doma krb.... Ja patrim medzi takych ludi tiez.
Odpovedať
@ivantausk este minule si spominal kachle.. To tak rychlo menis nazory, ci mas len neporiadok v pojmoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@sirups zaujímavá otázka 8-) V krbe spraviť výmenik na vzduch. (nejakeho hada zo stiro potrubia) Potom s rekuperácie všetok vzduch zohriať v tom výmeniku a až potom do rozvodov v dome. Asi by tam bolo dobré spraviť aj nejaký baypas ktorý by sa prepol v tom prípade keď sa nebude kúriť v krbe. Aby sa tam zbytočne neochladzoval keď pôjde len rekuperácia. Nič podobné som ale ešte nevydel.... to len taká úvaha :-D :-D
Odpovedať
@matorado Zarytý odporca krbov verzus spokojní užívatelia. ;-)
Odpovedať
@logo22 načo? Veď výmenník má rekuperacia. Dám nasávať ten teplý suchý vzduch a vymennikom v rekuperacii ohrejem nasávaný vzduch zvonka. ;-)
Odpovedať
@matorado nie, ja budem.mat kachle. Skvor je to myslene tak, ze ludia chcu mat v dome ohen. Ci krb ci kachle je v podstate jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign nasajes vzduch zvonku, potom prejde cez rekuperáciu až potom cez ten krb.... podľa mňa takto dosiahneš vysiu teplotu čerstvého vzduchu. Alebo spraviť aj jedno aj druhé :-D :-D
Odpovedať
@ivantausk Docital si sa po kachle a stacilo ti. Dobre, ved v poriadku. Nasiel si svoj sen. Je jedno, ako si to ty "skor myslel". Zadavatel sa pyta na teplovzduch, ja reagujem na teplovzduch. @bubulka722 Kde take pisem, cituj. :-x Uz sa stykrat opakujem ludia, ale to ze vasa predstava o ohni konci pri teplovzdusnom kureni je len a len vasa skoda.
Odpovedať
@matorado no a keby si si precital moj prvy prispevok, tak som tam aj rozpisal, preco nieje vhodne mat teplovzduch (prieduchy) a rekuperaciu zaroven. A aj som pisal, ze si dam kachle a ako vyuzijem rekuperaciu na ciastocne rozlozenie tepla po celom dome. Staci citat ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ja by som chcel mat v dome kachle a myslim si ze rekuperacia mi to teplo v pohode rozvedie po dome. Ale moja otazka je ale ake kachle ? Dopocul som sa totiz ze nie vsetky kachle s externym privodom su vhodne pri rekuperacii. Udajne musia mat aj hermeticky uzavrety system. Ma stym niekto skusenost? Dakujem
Odpovedať
Musíš mať externý prívod vzduchu do krbu, ináč by ti v kombinácii s rekuperáciou vznikol podtlak a s tým nepríjemný dym v miestnosti. Samozrejme, krb musí byť hermeticky uzavretý (na lacnejšie vložky zabudni), do rekuperácie nasávaš len teplý vzduch z okolia krbu. V kombinácii s akumulačným krbom dosiahneš ešte lepší účinok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@danculd preco ani nahodou aj moja rekuperacia ma moznost ze posle teply vzduch od krbu rozvodmi do izieb
Odpovedať
@matteo2018 to by som rad vedel ako. Tvoja rekuperacia maximalne natiahne odniekal teply vzduch ak mas odtah blizko krbu a prezenie ho cez vymennik, ktory odovzda teplo vonkajsiemu vzduchu. Takze napisat, ze tvoja reku ma moznost poslat teply vzduch od krbu rozvodmi do izieb je ako napisat, ze mojimi vetrami v kupelni ohriatymi na telesnu teplotu ohrievam obytne izby. Co sice je pravda, ale len ciastocna.
Odpovedať
@pistikus ak má rekuperáciu s cirkulačným okruhom tak má pravdu...
Odpovedať
@praktikman zaujímavé riešenie. Vlastne preháňa teplý vzduch po dome bez vetrania. Teraz o tom prvý krát čítam. Človek sa stále učí no.
Odpovedať
@pistikus presne... jednotky majú na to špeciálny režim - rozvážanie vzduchu...
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus ano ako pises vtedy nevetram ale je to len rezim ktorym dostanes teply vzduch od krbu do izieb a potom to vypnes a zapnes zase rekuperaciu na riadene vetranie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?