Zdravim. Mám starý kotol elektrický a používam jednu špirálu 6kw. Keď je najväčší mráz tak to kúri 2hodiny ráno a 2poobede.
Rozmýšľam to vymeniť za nejaký slabší ale neviem nájsť niečo vhodné.nasiel som nejaký elektrodovy kotol Galan 2kw. Len neviem či to funguje tento ruské mašiny.
Chcem dať solárne panely ešte takže by to mohlo kúriť aj z toho.
Viete niečo poradiť? Nejakú slabšiu mašinu? ďakujem
@salamawec stačí vymeniť špirálu, možno ti bude stačiť i 3kW,aj tú môžeš ešte regulovať po 1kW, na tom pôvodnom by si mal mať kotlový termostat, slúži prioritne ako ochrana aby sa nepresiahla teplota, no ide na ňom nastaviť i nižšia a môžeš tak regulovať teplotu vody
@salamawec áno otoč doľava na nižšiu teplotu, ja niekedy kúrim len na 40 st a stačí pre radiátory, máš tam zapojené i daľšie 2 špirály? lebo vidieť prepinače , strýko má taký istý
@duzu to áno len aby si to mal po 2 kW musíš dať vymeniť napájanie, 3 fázový istič za 3 jednofázové, každá fáza tak môže napájať 1-3 špirály v jednotlivých telesách, naviac jedna fáza napája ovládanie relátok- zdroj, pre napájanie jednotlivých špirál i stykač ktorý blokuje napájanie v čase VT ak je dvojtarif , tá musí byť zapnutá stále aby kotol fungoval, priestorový termostat na ktorom sa nastavuje čas i teplota sa napája na zdroj pre relátka,funguje tam ako vypinač ,zároveň ovláda i čerpadlo ak ide len počas kúrenia, kotlovým termostatom sa dá nastaviť teplota vody, zároveň slúži ako ochrana pre kotol, tak veľa šťastia
To je odpoveď od teba,už si mi písal dávnejšie na tú tému. Cize vymeniť trojfázový za jednofazovy istič a dať tam špirály Nové. Dala by sa len jedna vymeniť? A hriala by postupne po 2kw? Vedel by si my poslať link na takú špirálu prosím ťa?
@salamawec u jeho kotla netreba nič naviac len treba zapojiť jednu špirálu ináč na relátka,lebo sa zapínajú postupne, ostatné 2 špirály odpojiť, zapne na prvý prepínač 2kW , pridáš druhý 4 a na tretí 6
teplotu môže regulovať i termostatom len ho bude častejšie vypínať
@salamawec elektrikár čo robí inštalácie nemá šancu , musíš pozháňať niekoho kto sa vyzná v elektrorechnike a k tomu i schému zapojenia ,alebo ak ešte niekto robí servis,
skúsil si otáčať tým kolieskom aby si znížil teplotu vody?
@salamawec ak budeš mať čas môžeš sa s tým pohrať i sám ,stačí ti obyčajná skúšačka na 230V stručný popis
1.zisti ktorá fáza zapína riadenie kotla na výstupe stykača nechaj vždy len jeden vodič
2. zapni len prvý prepínač na kotli, na izbovom termostate nastav vyššiu teplotu aby kotol zapol kúrenie,zisti ktorá špirála má napájanie-následne pozri na ktoré relátko ide vodič, nechaj zapojený len ten a ostatné okrem nulového-modrý a ochranného-žltozelený odpoj,tak bude to relátko napájať špirálu len jednou fázou 2kW, postupne to isté na všetke na 2 i 3.prepínač