Odpoveď na príspevok od mgx:
Pri.kotloch 2-20kw (spodny vykon 2kw horny do tuv… @mgx jasné ďakujem pekne 👍Odpoveď na príspevok od starysomar:
Plnoprietokový ohrievač (bez zásobníka) potrebuje… @starysomar hovorím o plynovom kotli s prietokovym ohrievanim bez zásobníka teplej vody.Odpoveď na príspevok od mgx:
@pipo97 Baxi Luna COmpact 20, plnoprietokovy nere… @mgx chcem vstavanú skriňu okolo kotla aby nebol viditeľný. Priestor pripravený na 60cm širokú hlbokú 51.5 tak začnú dvere. Baxi kotli so zásobníkom majú šírku 60cm. Protherm tiger condens šírka 47 no hĺbka 51.5. Teraz stojím pred tým či zmensim dvere na 60cm z aktuálnych 70 a získam tak miesto na kotol skriňu miesto alebo ísť do kotla bez zásobníka čisto prietokovy. Fungujeme každý večer sprcha cez deň bežné veci hygiena varenie pranie.Odpoveď na príspevok od pipo97:
Zdravim rodina 2 dospelý jedno dieťa, byt hore sp… @pipo97 Skús pozrieť ešte plynový kondenzačný kotol s prietokovým ohrevom TÚV Atag P20C. Šírka 440mm, hľbka 220mm, výška 700mm. https://certima.sk/sites/default/file...Odpoveď na príspevok od toky1:
@pipo97 Skús pozrieť ešte plynový kondenzačný kot… @toky1 ono ide mi o skôr o to bude postačujúci kotol bez zásobníka teplej vody ? Alebo ísť do kotlu so zásobníkom. Prietokove bez zásobníka rozmerovo nesú problémOdpoveď na príspevok od pipo97:
@toky1 ono ide mi o skôr o to bude postačujúci ko… @pipo97 no ja nemám skúsenosť s prietokovým ohrevom túv takže neviem poradiť. Pre nás ako domácnosť si to ale viem predstaviť. My fungujeme tak, že nikdy nepúšťame naraz túv na dvoch odberných miestach - a jednu batériu s pustenou teplou vodou ten kotol zvládne úplne v pohode naisto.Odpoveď na príspevok od pipo97:
@toky1 ono ide mi o skôr o to bude postačujúci ko… @pipo97 Viem, Ty chceš "všetko v jednom", ale tu je moja skúsenosť z praktického používania plynového prietokového ohrevu TÚV: Takmer 30 rokov sme v RD používali len samostatný kotol a samostatný prietokáč. Kvôli našej tvrdej vode sme ich za ten čas zodrali 3 ks. Teda tretí teraz ešte stále funguje. Boli to typy s výkonom okolo cca 17 kW a štítkovým odberom 10 - 12 l/min. Reálne to teda zvládlo súčasne plnohodnotnú sprchu + nejaký slabší odber z batérie... príp. 2 neveľké odbery z batérie naraz. Pre fungovanie 5 člennej rodiny to bohato stačilo. Na prietokový plynový ohrev nedám dopustiť a keby že dávam teraz, tak dám opäť. Žiaden zásobník, žiadne chladnutie vody, stále neobmedzená ponuka horúcej vody... Idem však experimentovať, nuž teraz som si paralalelne ku prietokaču nainštaloval (starší) obojživelník - el. špirála + had ku kondenz. kotlu. A to len z dôvodu, že ho chcem krmiť elektrikou z FVE.Odpoveď na príspevok od mgx:
@pipo97 pri kazdom prietokovom kotli mas napisane… @mgx hej, spodný výkon má ten Atag vysoký čo je pre byt s nízkou tepelnou stratou pruser. Ale napr. s novým smart termostatom od Siemensu sa už dá ovládať cez wifi mobilom. A bolo mi prezentované, že aj pri príprave TÚV pracuje v kondenzačnom režime takže preto šetrí plyn a výmenník nieje náchylný na tvorbu vodného kameňa. Ohľadom ceny - všeobecne cenníkové ceny kotlovej techniky sú vraj premrštené o 30- 40% oproti cene pre spriatelené montážne firmy. Ale to sa týka asi teda aj toho Prothermu či Baxi.Odpoveď na príspevok od mgx:
@pipo97 pri kazdom prietokovom kotli mas napisane… @mgx všetky potrebné úkony sú a budú dodržané ako sú medzeri armatúra je prichystana. Ide len o to či sa to rozšíri a kúpi kotol so zásobníkom alebo ostane a pôjde čisto prietokovy bez. V prípade čisto prietokovy tak aby mal zabudovanu expanznu nádrž v sebe aby nebola potrebná prídavna ktorá zas vezme miesto. Od Prothermu som našiel panther condens ale vraj len na kurenie. Vaillant ecotec plus vmw 26 čo hovoríte na tento model?Odpoveď na príspevok od pipo97:
@mgx všetky potrebné úkony sú a budú dodržané ako… @pipo97 Ja mám Vaillanta ecotec plus 26 ale toho z 3-cestným ventilom, čo hreje vodu do zásobníka. So zabudovaným prietokáčom som nechcel, kvôli prípadnej akcii "Dva problémy v jednom". (pri probléme s teplou vodou budeš aj v celom byte/dome mrznúť) Značka Vaillant preto, lebo kamaráti montážnici mi vraveli, že je "najlepšia na svete" 🙂 Ja som teda neskúmal a kúpil aj sebe aj starkej mame do rodičovského domu. Nainštaloval som a musím povedať, že kamaráti mali asi pravdu - obidva kotly fungujú bez problémov až 2 mesiace... 😅Odpoveď na príspevok od petersd:
@pipo97 Ja mám Vaillanta ecotec plus 26 ale toho … @petersd aha tak to ste ma nepotešili, prečo dva mesiace aké chyby boli ?Odpoveď na príspevok od pipo97:
@petersd aha tak to ste ma nepotešili, prečo dva … @pipo97 Teraz pred dvomi mesiacmi som ich namontoval a uviedol do prevádzky. Zatiaľ mám z nich dobrý pocit... A keďže mi fungujú dlho - "až" 2 mesiace, ta môžem už rozdávať rozumy, nie ? 🤣 U dcéry tento model funguje už 2 zimy a tiež všetko OK... Zatiaľ 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@pipo97 Teraz pred dvomi mesiacmi som ich namonto… @petersd aha takto jasné tak len nech bežia ďalej 😀 mňa tlačí priestor preto pozerám po prietokovom bez zásobníka. Trasa do sprchy 2 metre do kuchyne 4 maximálne. Voda v izolácii.