Kobok kazeta + akumulacia

Caute, prisiel cas konecne na krb. Uz 2r dozadu sme chceli ale nevidalo🙂 Zakladam tuto temu ak by nahodou niekto hladal nieco podobne kde zaroven napisem finalne pocity z krbu po realizacii ako dobre hori, ako dlho sala teplo a pod. Dom mame bungalow cca 105m2... Nakoniec padla volba na taketo riesenie: - Kobok kazeta 670/510 + segmentove ohnisko tmave + dvojsklo + akumulacne dosky z boku na vlozke + akumulacne lavove kamene hore na vlozke - obstavba akumulacna 5cm - krbar navrhol aj prieduchy, asi mu nevychadzala dostatocna plocha lebo z jednej strany bude komin, z druhej strany do vysky cca 60cm bude izolacia koli obyvackovej skrinke, ktora bude nadoraz a priliz siroku obstavbu by sme nechceli koli priestoru. Na kobok kazetu + dvojsklo padla volba koli tomu, ze ma mensi vykon a pri mensej davke dreva by sa mala udrzat dostatocna teplota horenia vo vnutry vlozke na pomalsie horenie. A akumulaciu pre vyrovnanejsiu krivku teploty v dome. Taka je teoria 🙂 Predstava je aj taka, ze ked po dohoreni dreva o polnoci ked pojdem spat uzavriem privod vzduchu a snad do rana ako tak sa udrzi teplota v obyvacko/kuchyni/chodba cca 50m2. Co si o tom myslite...
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot v poriadku.. hlavne úmysel s akumuláciou 😉 ..jedinú vec, ktorú by som asi zmenil je riešenie odvetrania.. keď už je potrebné, tak by som išiel asi cestou žalúziových mriežok, ktoré sa dajú zatvoriť.. keď ohnisko negeneruje vysoké teploty, je zbytočné odvetrávať komoru... inak ok.
Odpovedať
otázka je ako sa dostane teplo do celého bungalovu,musel by si mať krb v strede a všetko otvorené, najviac tepla pri krbe a vo vzdialených miestach najchladnejšie, k takému zdroju je vhodnejší poschodový dom a miestnosti blízo zdroja ako kúriš ostatných 55 m2? ked tým krbom len 50 m2, mám tiež krb ale teplovzduch na veľmi krátke vzdialenosti krb v strede a vykuruje 80m2, vložka sa dá naložiť tak že horí i 10 hod len ztreba správnu skladbu dreva zapaľovať zvrchu , vždy horí len vrchná časť nie všetko drevo naraz a teplo celý deň
Odpovedať
@duzu na fotke co je ta chodba vedla krbu tak tam su 3je dvere do izieb + kupelna. Taka kratka chodba. Oproti krbu na stene je klima, ktoru vyuzivam na dokurovanie-ta rozhana teply vzduch do chodby. Hlavne kurenie mame elektricke podlahove-kable. Cize ono to bude fungovat asi tak, ze na termostatoch nastavim pozadovanu teplotu + minimalnu teplotu podlahy nech nieje studena. Ci uz klima alebo krb ked udrzi pozadovanu teplotu tak elektrika si bude udrzovat len teplotu podlahy nech nieje chladna. Cize ak sa teplo do izieb nedostane dostatocne tak el. termostat v izbach zopne podla nastavenej teploty. Ak sa mi nebude chciet prilozit tak nic sa nedeje, podlaha zopne. Kurenie klimou mi vadi, tu vyuzivam hlavne nad ranom kym este spim a som mimo obyvacky 🙂 Cielom krbu nieje uplne odstavit elektricke kurenie. Sice akumulaciu som neplanoval spociatku ale ked uz sa to robi tak nech ten rozdiel teplot pri krbe nieje priliz velky a ma to zmysel.
Odpovedať
Takze krb uz je hotovy a testujem treti den 🙂 Zatial sa to chova tak, ze ked som isiel spat tak bola teplota v obyvacke 24st. v Izbach o 1st menej. V najvzdialenejsej spalni o 1,5st menej takze pohoda. Elektricka podlahovka mi sem tam v izbach zapne koli nastavenej minimalnej teplote podlahy 22,5 - 23st co som si nastavil. Rano o 8h klesla teplota o 2 stupne na prijatelnych 22st. Uvidime cez zimu ked bude mrznut. Zatial co som zistil tak sa musim naucit nalozit normalne davky dreva lebo take serkanie sa a prikladat male mnozstva je o nicom a rychlo by ma to prestalo bavit 🙂 Inak ake maximalne teploty mozu byt vo vnutri obstavby a na povrchu akumulacnej obstavby?
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, na otázku o max teplote vám odpovedia odborníci, ktorých si nájdete na www.cechkachliarov.sk A pre zjednodušenia života aj kúrenia Vám dávame na zváženie brikety, konkrétne našu mix paletu, kde je 5 druhov rôznych brikiet, aby ste mali poruke vždy presne to palivo, ktoré potrebujete, pretože inak potrebujete kúriť cez deň, keď ste doma, inak večer, inak v noci ... https://lestn.sk/produkt/mix-brikiet-... Napríklad dnes nám k tomuto produktu prišla takáto recenzia: Zoltan Telekes 15.11.2021 Objednali sme 1 paletu mix brikiet na skúsku. Objednavka bola vybavená rýchlo, za1-2 dni. Na chate kúrime v krbe briketami. Predtým inými druhmi. Po skúske sme zistili, že tie nové majú ovela lepsie vychrevnost, horia pekným plameňom, majú málo popola. Tie nočné hrejú až do rána. Ráno stačí len prikladat a kúrenie je pustené. Teraz sme objedali druhú paletu a budeme v tom pokračovat aj nadalej. Maximalna spokojnost.
Odpovedať
@turbot Nemala by ta akumacia lepsie drzat teplotu? Dva stupne dole pocas relativne teplej (na november) noci je asi celkom dost. Resp asi je aj otazka ze dokedy sa v tom krbe kurilo
Odpovedať
@turbot zdravím, mám tiež kobok kazetu a akumulacnu obostavbu už 2 rok, kurim dubom 2.5r suchým ( už sa súši aj buk ), Jurík som aj briketami, aké nič moc. Nakladam tak 5-6kg vydrží horieť tak 2-3h, v prechodnom období kurim raz za deň večer okolo 22h a ráno o 7 má ohnisko teplotu okolo 100st, ale toto sme dosiahli s krbarom tak, že sme rošt nahradili samotnom a tým vzniklo bezrostove ohnisko, avšak je na to potrebný poriadny komín. Týmto vzniká vyššia teplota v ohnisku, sklo nie je ani zadymene. Veľa zadaru v kúrení hlavne suchým drevom.
Odpovedať
@hockto ono predosle 2 dni bolo u nas v noci cca 2-3st, cez den 6... ale ako som pisal musim sa naucit davat normalne davky dreva. Takze asi to nebolo naakumolovane tak ako treba a zatial palim odrezky kvh hranolov a pod.. V obstavbe co som zbezne pocital mame 14ks 4cm akumol dosiek + 60kg lavovych kamenov na vlozke + 4ks zavesnych dosiek na vlozke. @tomcok Mate plnoakumulacnu obstavbu? Nemerali ste nahodou povrchovu teplotu? Ci ma byt max ako radiatori okolo 55st
Odpovedať
@turbot je tam odvetranie, takze nie je to uzavrete a teplota na povrchu stavby je okolo tych 55st urcite
Odpovedať
@tomcok aha tak to asi mate podobne ako my. Tiez mame odvetravacie mriezky, take o nieco mensie ako na klasickom teplovzdusnom krbe. Davali ste aj na vlozku akumulaciu? ci len obstavbu?
Odpovedať
@turbot je tam nejakých 30 magnezitovych tehál
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od turbot:

Caute, prisiel cas konecne na krb. Uz 2r dozadu s…
@turbot zdravim, prosim ake su rozmery obstavby krbu? Mate aj aktualne fotky? Vdaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?