Odpoveď na príspevok od mgx:
@mateo29 mna by ako prve zaujimalo, aky silny mas… @mgx dik za rýchle odpovede. Ad 1 - ističe, musím zistiť, popravde nemám šajnu, prerábal sa byt pred 20 rokmi a to len jadro a kuchyňa. S tým, že káble sú nové v kúpeľni a wc, no v kuchyni na 99% nie. Ak by sme mali len jeden istič, neutiahol by väčšiu jednotku? Prípadne mal by problém aj s jednou 2.5kw alebo 3.5kw? Chceme si dať klímu, no určite nie za cenu že vyhoríme ... Ad2 - kondenzát rátame na balkón (na konci kuchyne). Stúpačky máme vo wc (dvere na obrázku - tesne pred vstupom do kuchyne). Šlo by to nejak inteligentne urobiť s kondenzom aj do wc myslíš, keď je wc prerobené a obklad zdola až po strop? Ad3 - celý byt má 64m², no izby sú popreplietané a nie sú plynulé prechody medzi nimi, a keď uvažujeme o hlavnej jednotke aj do chodby, rátal som s tým, že ten vzduch sa všade nedostane, ak by tak bolo, boli by sme len radi, no predsa len 2.5kw nie je dosť málo aj na 64m²? Alebo myslíš že pán na obhliadke si naschvál chcel "pridať" a zvolil 5kw jednotku? Z akého dôvodu by si volil breezeless? Viem (z čítaných recenzií), že je to výborná vlastnosť, no presne u nás mi prišla ako mierne zbytočná, keďže nebudeme v priamej bezprostrednej blízkosti samotnej jednotky ak by bola na chodbe, no možno mi niečo uniká. Ovládanie cez appku beriem ako samozrejmosť, bez toho si klímu vybrať nechcem. Vďaka ešte raz :)Odpoveď na príspevok od mateo29:
@mgx dik za rýchle odpovede. Ad 1 - ističe, musím… @mateo29 Hodil by sa pôdorys bytu.Odpoveď na príspevok od toky1:
@mateo29 Hodil by sa pôdorys bytu. @toky1 veľmi zbežne voľnou rukou nakreslený prikladám. Výmery sú približne no na 90% pravdivé. Ak ešte niečo potrebuješ, daj vedieť. VďakaOdpoveď na príspevok od mateo29:
@mgx dik za rýchle odpovede. Ad 1 - ističe, musím… @mateo29 7kw klima zerie menej ako rura alebo zehlicka. Ak tieto spotrebice doma mas a funguju, tak ti bude aj akakolvek klima... Ale asi by som pri tej 7kw naraz nepiekol, nezehlil a neklimoval 😁 Inak co sa tyka osobnej skusenosti, naozaj som videl 7kw heblo na chodbe v 3izbaku zapojenu v zasuvke a fungovala. Akurat sa stala taka vec, ze Al rozvody s prechodnymi zasuvkami a v jednej zasuvke (na trase ku klimovej zasuvke) zly kontakt, prechodovy odpor, vyhorena zasuvka... Ale istic sa udrzal 👍Odpoveď na príspevok od mgx:
@mateo29 1) na kondenzat z balkona (ak tam nema… @mgx no rátal som popravde s kondenzom na loggii do vedra asi, nijak inak, či je iná možnosť na logii? Rozmýšľam ako píšete, že by som ho veľmi rád zakomponoval do kúpeľne, no keď je tá poprerábaná a poobkladaná, zrejme by to chcelo zásahy stavebné a boli by nejaké búračky, no neviem aké výrazné..? Každopádne pozitívne zistenie od viacerých, ktorí nepopreli fakt, že aj menšia jednotka by nám to mala vychladiť..aj prihliadnuc na pôdorys by sme teda šli do 2.5-3.5kw jednotky, ktorá by nám mala hádam stačiť na prioritne 2 izby o ktoré nám ide a budeme spokojní. Žiadne čerpadielka zatiaľ nezvažujeme, počul som tiež o neblahých účinkoch či možných problémoch a aj samotnom zvýšenom hluku, takže tomu by som sa rád vyhol. Dobre vedieť aj, že odbor nie je tak vysoký ako pri rúre napríklad :) no klíma pôjde predsa x hodín počas leta alebo aj počas zimy keď by sme si občas prikúrili, ale radšej tie ističe každopádne pozriem. Ďakujem všetkým za odpovede, pomohli ste, pomáhate 🙏Odpoveď na príspevok od starysomar:
Stručne: Vonkajšia 6, vnútoré 2,5+3,5 NIKDy pri c… @starysomar ďakujem moc, hneď mám lepší pocit :) Dnes bola ďalšia obhliadka a chlapík potvrdil, že kondenz môžme kľudne poriešiť cez sifón v kúpeľni, takže veľká vďaka mgx za tento nápad! Tiež uznal, a sám navrhol, že mala by stačiť by to mala vykryť aj 2.5kw jednotka, no išiel by do 3.5kw s miernou rezervou, čoho fanúšikom sme aj my doma.. a potvrdili sa len vaše slová, ktoré ste tu navrhli, že 5kw je zbytočne veľká. Vyvstáva ešte otázka - prišiel návrh na inštaláciu externej jednotky na balkón, no nie na stenu ako sme pôvodne uvažovali, ale na konštrukciu balkóna z vonkajšej strany. Platí v tomto prípade, že budeme musieť zbierať min.50% pospisov od susedov celého bytového domu alebo stačí ísť k susedovi pod nami, ktorý bude mať danú klímu bezprostredne najbližšie pri balkóne a okne v jednej izbe alebo netreba riešiť nič alebo to má každý bytový dom inak a treba ísť za domovnikom a získať domový poriadok? Viem získať prípadne domový poriadok niekde inde ako u domovnika? Ďakujem pekne ešte raz za vašu pomoc, ušetríme cestu kondenzu cez pol bytu na balkón, z čoho sa tešíme..hrozia tam nejaké vyššie riziká oproti tomu, keby ide kondenz von na balkón? Existujú tiež nejaké nevýhody ak by sme predsa dali externú ednotku na vonkajšiu stenu balkóna a nie priamo do interiéru balkóna? Predsa je to západná strana a bude tam v lete pražiť slnko keď sa panel nahreje, alebo teraz v časoch keď je hmla a vlhko, môže klíma vonku trpieť viac akoby bola na balkóne? Ďakujem za rady 🙏Odpoveď na príspevok od mateo29:
@starysomar ďakujem moc, hneď mám lepší pocit :) … @mateo29 pokiaľ viem, tak podpisy treba riešiť pri zásahu do fasády (obvodový plášť), čo bol aj môj prípad a susedia boli ochotní dať súhlas. Píšeš balkón, ale do pôdorysu si zakreslil loggiu, čiže ak chápem správne, chceš dať klímu na vonkajšiu murovanú stranu loggie, čo už je zásah do fasády a podpisy od teba môže pýtať správca bytového domu. (Práve v tomto je ten rozdiel medzi balkónom a loggiou kľúčový. Ak by to išlo na zábradlie balkóna, nejde o fasádu) Mne pár susedov priznalo, že oni svoju klímu s nikým neriešili a nič sa nestalo, ale asi ide o toho, kto ma náladu bonzovať a akých skrátka susedov máš. Ja som zároveň chystal rekonštrukciu, tak som aspoň zber využil na priateľské oznámenie, že bude pár mesiacov hluk. Jeden jediný sused mal adresnú požiadavku, nech je rúra na kondenz čo najdlhšia, aby nekvapkalo ľudom na parapety. Inak byt mám podobne situovaný, na západ detská a obývačka, dali sme vedľa seba pod okno detskej izby 2x 2,5 Samsung windfree.Odpoveď na príspevok od matejfrantisek:
@mateo29 pokiaľ viem, tak podpisy treba riešiť pr… @matejfrantisek čauko, múdro píšeš. Ide o loggiou v našom prípade, takže zrejme tie podpisy budú potrebné podľa toho čo píšeš. My sme tiež uvažovali o 2x jednotke, no dosť skoro sme to zatrhli kvôli účinnosti a využiteľnosti kde 1 jednotkou môžeme obsiahnuť viac izieb a viac nezaujatých ľudí sa už v tomto s nami zhodlo a pôjdeme do tohto riešenia. Každopádne vďaka za dodatky a ujasnenie, že pri loggii sa podpisom nevyhneme a tak bude na nás, či do toho pôjdeme alebo to necháme pri pôvodnom pláne ext.jednotky do vnútra našej loggie.Odpoveď na príspevok od mateo29:
Dobrý večer prajem, Obraciam sa na vás ešte raz … @mateo29 ja by som to dal dakto (oproti obyvacke), tak aby kraj jednotky bol na priecke medzi kupelnou a wc, koli tomu, ze si viem predstavit tahat potrubie cez wc - tu odbocit kondenz do stupacky, pripadne do wc nadrzky a pokracovat po zadnej stene, prejst do kuchyne, tam by mala byt linka, takze sa to skryje nad hornymi skrinkami a von na balkon... Na chodbe nebude nic vidno a v kuchyni minimalne...Odpoveď na príspevok od zacik:
ak budes mat klimu s lamelami, ktore umoznuju sme… @zacik uz to maju aj najlacnejsie sunty