Je Termostaticka hlavica vo vertikalnej polone nefunkcna?

Dnes som pocul nazor, ze termostaticka hlavica namontovana na radiatore vo vertikalnej polohe, to je ta ked je zena hore :) je nefunkcna... stretol sa s tym niekto ci je to mytus alebo fakt? Dal som to ako otazku, lebo jedna rozumna odpoved mi staci :)
Odpovedať
Podľa mňa je to mýtus. Hlavici je jedno, v akej je polohe. Ventil má v sebe pružinu, takže ten funguje v každej polohe. A hlavica - v nej je termostatický článok, ktorý sa teplom rozpína a tak tlačí na ventil, ktorý sa uzatvára. Pri nižšej teplote sa článok sťahuje a pružina otvorí ventil v ktorejkoľvek polohe. Horizontálnu polohu termostatickej hlavice asi výrobcovia doporučujú z dôvodu, že okolo toho temostatického článku musí prúdiť vzduch. A keď hlavicu dáš do vertikálnej polohy, môže sa zospodu ten článok prehriať a uzatvorí ventil skôr, než sa dosiahne daná teplota v miestnosti. Ale podľa mňa to je zanedbateľný rozdiel. Hlavicu aj tak nenastavuješ podľa presnej teploty, ale podľa pocitovej, takže ak ti je teplo, tak ho nastavíš na nižšiu teplotu a naopak. Čiže tú nevýhodu vertikálnej polohy koriguješ nastavením.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si precitas hocijaky navod tak je jasne napisane, ze funkcia vlnovca je testovana v horizonalnej polohe. To je z dovodu, aby stupajuce teplo neovplyvnovalo jeho funkciu. Technicky povedane funguje, ale nie tak ako chceme. RIesi sa to dvoma sposobmi, bud vymenou termostatickeho ventilu/hlavice za spravny (axialny,radialny), jeho natocenim alebo instalovanim hlavice s oddelenou kapilarou merania. napr. HERZ Termostatická hlavica 9430
Odpovedať
Mne tvrdil technik ako menili komplet radiátori že je lepšie termostatickú hlavicu dať do vodorovnej polohy, ale ja ju mám vymenenú za servoventil a mám ju zvislo, ale si myslím že ako tvrdí aj @chrobák je ok... ;-)
Odpovedať
@petermu funkčná bude ale môže fungovať s inými hodnotami ako by si ju vyreguloval podľa návodu. Tým číslam aj tak nikto nerozumie a každý to steluje pocitovo, a v takom prípade ti to bude jedno.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?