Je lepší teplovzdušný alebo akumulačný krb?

Profilova fotka
Aaaahojky, riešime rekonštrukciu staršieho domčeka a chceme aj krb, ale sa nevieme rozhodnúť pre teplovzdušný alebo akumulačný. Ja vidím pozitíva v akumulačnom, manžel práve v tom druhom...poradíte?
Odpovedať
Profilova fotka
aj my mame v byte komin a tiz nam zopar kamaratov poradilo ci si nedame krb ;-) ale kedze akokolvek dobre je vetranie aj tak to citit v byte, malim ten klasicky s drevom.... a tu v dome mame krb v obyvacke na plyn, je to ciste, nesmrdi to ale "drevo nepraska" cize sme sa rozhodli ze zatial nie, aj tak sa mi paci klasicky krb a najlepsie si ho viem predstavit v drevenej chate :-D :-D :-D ale keby som si mala dat do bytu, pacia sa mi aj tie ultramoderne, s ruzovym ohnom a podobne....vsak raz mozno hej 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
je to asi na vas. my mame akumulacny a teplo je aj dlho potom ako sa na posledy prilozilo, ak mas vsak teplovzduch tak mas tesplo rychlejsie ale asi zdravsi je akumulacny...teplovzduch vysuje.
Odpovedať
Profilova fotka
seki...a ako asi dlho trva, kym sa vytvori nim teplo? a tiez mate dake mensie dvierka..lebo manzelovi sa prave ten malicky otvor nepaci....a asi na kolko vas vysiel akumulacny..nemas nahodou foto? Dakujem za odpoved....
Odpovedať
Seki, ten krb v tvojom albume je akumulacny? Ak by som si mala vybrat, som za akumulacny tiez. My mame trochu problem s priestorom, obavam sa, ze akumulacny sa nam nevojde. Neviem, ako by fungovalo vykurenie, ak by krb bol uzky a vysoky. Skor som videla sirsie s vacsou plochou na salanie...
Odpovedať
Ahojte. Ja sa chcem opytat na krb v byte, ci je k tomu potrebne stanovisko z uradu zivotneho prostredia? Nam statik povedal, ze ked by ho dal do statickeho posudku, potrebujeme vyjadrenie zo zivotneho prostredia, ci ho nebude znecistovat alebo take cosi??? Ale inac, ze sa krb chape ako sucast nabytku? Nemate s tym niekto skusenost??? Prosim poradte...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
ahojte, prave ideme prerabat dvojizbovy byt, kde je kurenie v podobe gamat...chceli by sme zvolit variantu plynoveho krbu. má s tym niekto skusenost? A priblizne koľko to všetko asi stoji??? dakujem moc ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 14 rokoch
Profilova fotka
Otázka skor znie či sa bude spotrebičom ohrievať vzduch alebo predmety okolo alebo ináč: teplovzdušný krb alebo hypokaust. (totiš aj teplovzdušný krb môže byť akumulačný) Koncept teplovzdušného krbu - interierový vzduch sa nasáva do vnútra krbu obteká krbovú vložku, kde sa ohreje a opätovne sa vypúšťa do vykurovného priestoru, Koncept hypokaustového krbu - krbová vložka, ohrieva vzduch uzavretý medzi plaštom a vložkou, ten ohrieva plašť krbu a ten teplo sála do vykurovného priestoru. To isté plati aj pre akumulačné pece (finska-protiprúdová, či kuznecovová), z rozdielom, že v spomenutých nie je žíadna krbová vložka. Prečo je to podstatné? Tým, že v teplovzdušný krb nasáva interierový vzduch, nedá sa zabrániť, aby so sebou nezobral aj čiastočky prachu - hlavne z textilií či už prírodných, či umelých, ktoré sa neustále víria napr. chôdzou a tie sa pri ohreve od horúceho konštukčného kovového obalu vložky často spália. Následne tieto spaliny vypústia do vykurovného priestoru. Začmúdené mriežky, cez ktoré ohriary vzduch vychádza sú toho neodškriepiteľným dôkazom. Akumulačná pec vydáva sálavé, veľmi príjemné až liečivé teplo – podobne ako slnko a mala by "svietiť " na ľudí, ak je možné z každej strany, teda nie do rohu, či steny. Je zdrojom negatívnych iónov v protiklade z u nás často používanými oceľovými radiátormi. Tiež ohrieva predmety okolo a nie vzduch, takže pec nevysušuje ani nevíri vzduch ako je to u teplovzdušných krbov. Teplovzdušné krby sú podľa môjho názoru z vyššie uvedeného dôvodu, zdraviu škodlivé (alergénne) a sú vhodné na občasné prikúrenie ako sekundárny zdroj, na chatu a pod. nie na pravidelné kurenie v domácnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?