Ako je to so stavbou krbu svojpomocne?

Dobrý den, prosím Vás, chceme si s manželem postavit krb svépomocí. Jak je to ale při kolaudaci? Není potřeba ke krbu nějaký certifikát? Manžel je zručný, ví jak na to a nechceme dávat 3-4 tisíce EUR za stavbu krbu, když to zvládneme sami. Velmi Vám děkuji za pomoc a rady!!
Odpovedať
@hanizzek kludne si ho moze postavit sam a potom si da urobit reviziu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nič ku kolaudácii netreba, revíziu urobí kominar. Nam teda najskôr krb.vlozku aj zapojil, svojpomocne sa robila iba obstavba. Ale či náhodou v ČR nie je iná legislatíva, to neviem. Nepovedala si ci staviate tu, zmiatla ma čeština 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@hanizzek poradíte mi, kde za stavbu krbu platia 3-4 tisíce € ? Sťahujem sa tam... 8-)
Odpovedať
Preštudujte si vyhlášku, sú tam hlavne vzdialenosti spotrebiča a dymovodu od horľavých materiálov, revíznu správu bude robiť kominár a toho zaujíma v prvom rade tá požiarna bezpečnosť, všeobecne je to 80cm pri tuhých palivách. Inak ideálne by bolo kontaktovať kominára a toho sa popýtať a potom si mu dať urobiť aj revíznu správu - čistá robota. A samozrejme stavba svojpomocne je jediná čo dáva zmysel v tomto prípade, ak to má byť len nejaká obstavba vložky podľa vlastných predstáv, nie je o čom, na nete je toho nespočetne...
Odpovedať
@hanizzek Si myslíš, že svojpomocou ušetríš 3-4 tisícky €? Ušetríte akurát náklady za prácu, čo je cca 300 - 500 €. Tie 4 tisícky stojí krb na komplet, teda aj s materiálom. Jedine, že by manžel vložku, komín aj ostatný materiál niekde ukradol. Ale ak to vie urobiť, aj tých pár ušetrených stoviek je dobré. Len potom nepíšte na MS, ak obstavba začne praskať. Tu som písal, z čoho sa skladá tá cena krbu: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@hanizzek Ja osobne som si staval krb tiež svojpomocne,ovšem celý zo šamotových tehál . Zbehol do knižnice a požičal som si 2 knihy o stavbe krbov.Naštudoval problematiku - sklony bočných a zadnej steny,tiež objem krbu podľa vykurovaného objemu ,výška komína ,objem dymovej komory,velkosť a umiestnenie klapky.......Zručnosť pri stavbe krbu nestačí,treba vedieť aj preblematiku stavby krbu. Následne som si cez zimu v zasklenej lódžii pritesal všetky šamotky a na sucho v paneláku v spálni komplet postavil / mimo 6 m komína/. Potom následne šamotky očísloval a na Jar postavil krb v dome.Staval som ho pred 20 rokmi a dodnes som s ním spokojný.Ovšem v súčasnosti by som jednoznačne kúpil krbovú vložku a obstaval.
Odpovedať
niekedy sa zamyslam nad tym naco su tu vyhlasky, organizacie, cechy, certifikaty, preskusania, revizie, ked sa vsetko da svojpomocne. naco ides stavat dom, ked ti je vela zaplatit za pracu kompetentnej osoby (predpokladam, ze material je rovnaky), ktora sa zivi niecim coho chyba moze mat fatalne dosledky nie len pre samotny dom ale aj pre ludi v nom? pri celkovej hodnote domu v radovoch desiatkach az stovkach tisic eur nemoze mat usetrenych par stoviek eur za pracu ziaden vyznam
Odpovedať
Díky za odpovědi. Odepíši tak nějak dohromady všem. Stavíme na Slovensku, proto píši na slov.MS:) Zkusíme se poptat tedy kominara, popřípadě bychom zvolili krbové kachle, to je jednodušší verze. Komín již máme postavený Schiedel. A k úplně poslední reakci : my si stavíme celý dům svépomocí. Manžel domy stavěl, tak proč ne?! Proč dávat někomu něco postavit, když to za zlomek celkové ceny můžeme udělat sami? Jen pro příklad, máme dům již pod střechou a s okny a nyní taháme elektriku. A věřte nebo ne, zatím nás to stálo 22 tis eur. Proto 3-4 tisíce je opravdu dost. Stavíme od 13.5.2018. Děkuji tedy ještě jednou za reakce :)
Odpovedať
@hanizzek Ja nevie načo sa ľudia tak pachtia za krbmi, zaberie to veľa miesta, keď sa niečo pokazí ťažko sa opravuje, keď omrzí veľa roboty s likvidáciou. Teraz jesto nepreberné množstvo pecí, kde tieto problémy sú oproti krbom zanedbateľné. Mal som krb, vyhodil som ho, vôbec neľutujem.
Odpovedať
@hanizzek 2,5 - 3 tisícky vás to bude stáť tak či tak. Jedine, že by ste kúpili krbovú vložku z Merkury MArketu za 500 €.
Odpovedať
@hanizzek i barak si mozete postavit svojpomocne a nikoho to nezaujima, pokial mate ku vsetkemu revizie, takze pred stavbou si najst ochotneho s peciatkou 8-) @gf565 tiez mi pripada za vlasy utiahnute dat rovnake prachy za krbovu vlozku ako za TC ;-( Ale na druhej strane je to kus nabytku a dokaze sluzit pri vypadku ako hlavny zdroj a u developerov ako jediny, aby mohli skolaudovat barabizne s bojlerom :-)
Odpovedať
@rkorba - žena chce krb, tak bude, ona sa rozhoduje podľa pocitov, muž sa rozhoduje podľa logiky. Ak by bolo podľa mňa tak, dám krbovú piecku, za 2 hodiny môžem kúriť, všade sa dostanem a ľahko a rýchlo ju vymením. @chrobak7 - áno, vložka z Merkury Marketu s vysokým výkonom ich vyženie z obývačky a po dvoch hodinách budú mať tak začadené sklo, že neuvidia plameň.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman_x tak tak tiez som planoval krbove kachle, potom som zacal poskulovat po vstavanych kachliach a nakoniec som si povedal, ze to je uz vlastne krb ako taky, tak ho rovno postavit a hotovo :-|
Odpovedať
@rkorba - dá sa, treba si to všetko naštudovať, spraviť návrh, nakúpiť, dokúpiť, možno niečo zvýši - čo s tým, úspora zďaleka nebude 3-4 tis eur, bude to rádovo menej. Je to aj o realizačných detailoch, tie nie sú nikde popísané a o bezpečnosti, napríklad narve kovový dymovod do keramického komína a po zakúrení mu vložka na komíne praskne.
Odpovedať
@roman_x tolko urcite neusetri, ale 1000ku urcite to je bez pochyb, ved krbar to nerobi za pekne oci 8-) Ked si vie vypocitat material, tak je lepsie ak par percent materialu ostane ako ma chybat ako vo vsetkom :-) V dnesnej dobe internetov, si zrucny logicky zmyslajuci jedinec dokaze postavit raketu a nie to smiesnu obostavbu krbu splnajucu vyhlasku :-D
Odpovedať
@rkorba - na tejto stránke sú príklady inštalácií https://stavba-krbu.s9.upgates.com/na... prípadne si tam môžu dať zadarmo vypracovať návrh. Dá sa s nimi komunikovať aj online, v prípade nejasností a otázok. Remeselník musí platiť náradie, výjazd, odvody, dane, školenia, záručiť sa za dielo je to tak so všetkými profesiami či je to kúrenár, alebo krbár. Na dome sa to postupne nazbiera, len na základoch môžu takto ušetriť pár tisíc, na bežnom krbe až toľko nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x a aké záruky na dielo dávajú páni z tej múdrej stránky ???
Odpovedať
@reward Ahoj.chcem sa ťa spýtať čo si myslíš o otvorených krboch.Realizujes ich u svojich klientov?diky
Odpovedať
@roman_x dik precitane a logicky vyhodnotene, ze po zapracovani vlastnych myslienkovych pochodov by to mohlo fungovat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekdobrota áno realizujem. Nie v obývačke, ale na terase ako záhradné ohnisko určené na grilovačku. No na trhu sú už aj vložky do otvorených krbov s celkom slušnými parametrami, verím, že čoskoro prerazia vo väčšej miere aj na Slovensko.
Odpovedať
Ďakujem ti za odpoveď.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?