Inštalácia radiátora do bežiaceho podlahového vykurovania

Dobrý večer. Mal by som otázku. Mám rozbehnuté podlahové vykurovanie, celkom 9 okruhov, pričom jedna vetva bude čisto kúpeľňový rebrík. Aktuálne mi potrubie tejto vetvy vytŕča zo steny a slučkou sa vracia nazad do steny. To znamená, že ju budem musieť prerezať a napojiť na oba konce radiátor. Ako to mám urobiť? Odstavím na rozdeľovači túto vetvu uzavretím ventilu, vypnem kúrenie, prerežem potrubie (zachytím vytečenú vodu do vedier), zavesím radiátor na stenu a pripojím naň oba konce potrubia. Potom na rozdeľovači uzatvorím všetky okruhy a otvorím len tento okruh, zapnem kúrenie (kotol natlačí chýbajúcu vodu), odvzdušňovacím ventilom vypustím bubliny až kým nepotečie len voda bez bublania, otvorím ventily ostatných okruhov... ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Pri teplote vody podlahovéo kúrenia by bol takýto radiátor nefunkčný resp. by bol jeho výkon minimálny.. Vhodnejší by bol rebríkový rad. na elektrinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk -rebríkové teleso môžte zapojiť, ale odporúčam na teleso osadiť ručný ventil otvor-zatvor s prednastavením, alebo ručný ventil a na spiatočku telesa regulačné šrúbenie (napr.Herz RL-5). rebrík bude hydraulický skrat, nemusíte po jeho inštalácii dosiahnuť prietoky v podlahovke. (Na regulačnom šrúbení prebytočný dispozičný tlak vyškrtíte). Ako bolo spomenuté vyššie efektívnosť riešenia napojením na podlahovku je malá, kedže teplota vykurovacej vody je nízka a tým sa dosahuje i nedostačujúci výkon. Pri tomto doplnku v kúpeľni potrebujete časovo a výkonovo efektívnejšie riešenie, takže určite vykurovacia tyč s termostatom. (napr.-pre rýchle sušenie). pokiaľ pripojíte rebrík, tsačí ak uzavriete ventily na rozdeľovači/zberači pre danú slučku, predpokladám samostatná pozícia, ktorá je tak či tak uzatvorená. pripojíte rebrík s príslušnými armatúrami. Odstavíte systém. Otvoríte ventily na rozdeľovači zberači. Dôjde k poklesu tlaku. Dotlakujete systém cez skrat zo studenej vody alebo použijete ručnú pumpu pre dotlakovanie na pôvodnú hodnotu. Odvzdušnujete rebrík až kým ho nezaplavíte (cez odvzdušňovák pôjde voda) Spustíte systém. Ak je treba znova dotlakujete a odvzdušníte. Na vrch rebríka by som miesto ručného ventilu pre odvzdušnenie-zátky dal radšej automatický napr.Flamco Flexvent 1/2.https://www.flamcogroup.com/uk-en/catalog/expansion-systems-and-accessories/air-and-dirt-separation/flexvent-floatvents/flexvent
Odpovedať
@philos @maros_kollar V kúpelni mám dve vetvy, jedna je nahusto vinutá v podlahe, druhá bola so zámerom len na rebrík, žiadne vinutie, priamo do radiátora a nazad. Je to najkratšia 34m vetva. Mám zakúpenú aj el.špirálu 500W s termostatom (aj kôli letnému obdobiu bez bežania podlahovky), na toto ma upozornila blacksr. Radiátor nebude z dôvodu nižšej teploty vody slúžiť na vykurovanie miestnosti, len na sušenie uterákov. Mňa len zaujímal ten postup, ako nainštalovať rebrík resp. odstaviť vetvu. Takže vyzerá to tak, že v podstate bol správny.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Vyuzijem tuto temu a spytam sa.Mam v systeme podlahovky 1 radiator napojeny priamo v okruhu kupelne.Uz by som to viac nespravil,pretoze ako dobre vieme,vacsinou je vlazny a tak isto aj susenie uterakov na nom iba zvysuje aj tak vysoku vlhkost v kupelni. Opytam sa teda...je mozne takyto radiator vyhodit zo systemu podlahovky,trubky nejako spojit,zaizolovat a nechat ho tam visiet ako dekoraciu,alebo je lepsie ho tam ponechat a rucnym ventilom,ktory na privode radiatoru je,ho nechat naplno otvoreny,alebo ho radsej priskrtit,co by ho prinutilo byt aspon troschu teplejsim?
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak odpojiť sa dá zo systému kedykoľvek. keď ho už máte tam a nevadí Vám nechal by som to tak. ak sa predsa len rozhodnete pre mechanické odpojenie a zdemontovanie, stačí zatvoriť a poprípade zaslepiť výstup/vstup z rozdeľovača/zberača podlahovky. zbytok slučky pre rebrík môžte potom odstrihnúť a skrátiť podľa potreby. ak tam dáte ručný ventil tak s prednastavením http://www.herz-sk.sk/shop/media/cata... alebo potom obyčajný bez prednastavenia a na spiatočku z telesa dať regulačné šrúbenie http://www.herz-sk.sk/shop/media/cata... po otvorení ventilu telesa bez prednastavenia(škrtenia) vytvoríte skratovanie, a na tlakovo najhorších podlahových slučkách dôjde k poklesu prietoku(preto je potrebné vytvoriť škrtenie). takže to prednastavenie je vecou výpočtu, alebo doladenia v rámci prevádzky vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Neviem,ci sa dobre rozumieme,ja nemam rebrik na zvlast okruh,ale je priamo vo vetve podlahovky kupelne.Takze ja nemam aku vetvu zaslepovat,jedine tuto vetvu v mieste radiatoru prerusit,radiator odpojit a podlahovu trubku,ktora kvoli radiatoru trci nad zemou prepojit.Preto sa pytam,ci je to mozne a ci treba tu trubku nejako izolovat,alebo ci tych prepojenych cca 50cm nad zemou nebude robit problem. Co sa tyka toho skrtenia a ventilov...mam obycajny ventil zat/otv na vstupe do radiatora na vystupe z neho nemam nic.Boli by teda rozumne na jeho vystup instalovat to skrtenie,aby som nevytvaral ten skrat?Aj ked osobne som nakloneny skor jeho odpojeniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak aha. ok. tak potom môžte uzatvoriť vetvu pre kúpeľňu i v prevádzke. Následne vypustiť rebrík zdemontovať armatúry, naspojkovať potrubie. a znova spustiť. následne odvzdušniť a dotlakovať systém. ešte si treba dať pozor aby prepojená slučka pre rebrík bola odvzdušnená, pretože bude najvyšším bodom slučky. takže spojku a odvzdušňovák, resp.naspojkovať v podlahe.podlahovka cez rebrík nie je dobré riešenie, a je ešte horšie pokiaľ má rebrík termostatický ventil s hlavicou.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Tak bola to blbost,lebo som to tak chcel,aj ked firma ma upozornovala na rizika.Ja som ale chcel susit uteraky silou-mocou a v reale som zistil,ze je to blbost. Tomu navodu rozumiem dobre,alebo sa mi to iba javi,ze zachovam v podlahovke aj ten rebrik,ale pustat si ho budem iba vtedy,ked bude treba a inak pojde voda iba cisto v okruhu podlahovych trubiek kupelne? Aspon,ze tam ten termostaticky ventil nemam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
rebrík môžte nechať zachovaný ak chcete. ručný ventil na rebríku môžte nechať otvorený naplno. prietok cez slučku si skorigujete na rozdeľovači podlahovky. kedže tam je rebrík i slučka určitej dĺžky budete to vedieť vyregulovať. uzatvorením ručného ventilu rebríka zastavíte prietok pre celú slučku, nezávisle na polohe ventilu na rozdeľovači. takže pozor na to. mali by ste tam nechať konštantný prietok a otváranie a zatváranie ventilu na rebríku vôbec neriešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Tak som to aj doteraz mal.Ventil na radiatore naplno a regulacia v rozdelovaci.Ono to kuri vporiadku,s tym problem nemam,ale sa mi zda zbytocne tam zivit ten radiator.Porozmyslam a mozno ho s podlahovky uplne vynecham a zostane ako dekoracia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?